Οι καλύτερες τροφές για να «αποτοξινώσετε» το σώμα σας με φυσικό τρόπο

Οι καλύτερες τροφές για να «αποτοξινώσετε» το σώμα σας με φυσικό τρόπο

Απαλλαγείτε φυσικά από τις τοξίνες
Οι καλύτερες τροφές για να «αποτοξινώσετε» το σώμα σας με φυσικό τρόπο

Για όσους θέλουν να ζήσουν έναν πιο «καθαρό» τρόπο ζωής, η αποτοξίνωση του οργανισμού αποτελεί το Α και το Ω. Πώς μπορείτε, όμως, να το επιτύχετε με φυσικό τρόπο;

Ενσωματώνοντας στη διατροφή σας τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας. Τροφές όπως και αυτές που ανέδειξε στο eatthis.com η διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «A Balanced Approach to PCOS Cookbook» Melissa Azzaro, και ακολουθούν παρακάτω.

Εσπεριδοειδή

Η Azzaro επισημαίνει τα εσπεριδοειδή και το ξύσμα τους, ειδικά το γκρέιπφρουτ, ως τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ικανότητας αποτοξίνωσης του οργανισμού σας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ζωτικό μικροθρεπτικό συστατικό που ενισχύει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του οργανισμού. Η βιταμίνη C είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την παραγωγή γλουταθειόνης, μιας ένωσης που βοηθά στις οδούς αποτοξίνωσης του ήπατος.

Αυτά τα φρούτα περιέχουν, επίσης, υψηλές ποσότητες νερού, το οποίο βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος και στην προώθηση της αποβολής των αποβλήτων. Τα φλαβονοειδή στα εσπεριδοειδή μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι, ενισχύοντας τη λειτουργία και την υγεία του.

Μπρόκολο

«Τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, τα φύτρα μπρόκολου, το λάχανο, η ρόκα και τα ραπανάκια) υποστηρίζουν την αποτοξίνωση επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-καρβινόλη, καθώς και σε φυτικές ίνες και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές φάσεις της αποτοξίνωσης», λέει ο Azzaro.

Η σουλφοραφάνη είναι μια ένωση που συμβάλλει στην υποστήριξη μιας σημαντικής φάσης της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης του οργανισμού (φάση 2). Η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) είναι μια φυτική ένωση που μετατρέπεται στο στομάχι σε διάφορες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του διινδολυμεθανίου (DIM). Τόσο η I3C όσο και η DIM είναι αντιοξειδωτικά και διεγέρτες των φυσικών αποτοξινωτικών ενζύμων στο σώμα.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μετακίνηση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού συστήματος.

Μούρα

«Τα μούρα είναι μια άλλη κατηγορία τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την αποτοξίνωση, με τα βατόμουρα και το ρόδι να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας», εξηγεί η Azzaro.

Τόσο τα βατόμουρα όσο και τα ρόδια είναι εντυπωσιακές πηγές αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, βασικού παράγοντα για τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα. Εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Τα μούρα περιέχουν μια μοναδική φυτική χρωστική ουσία που ονομάζεται ανθοκυανίνη (η ένωση που συμβάλλει στο να αποκτήσουν τις υπέροχες βαθιές αποχρώσεις τους), η οποία μπορεί να συμβάλλει στην ενεργοποίηση μιας σημαντικής φάσης της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης.

Κρεμμύδια και σκόρδο

«Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θείο μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την αποτοξίνωση», λέει ο Azzaro. Ανάμεσά τους οι τροφές που έχουν έντονη μυρωδιά, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Περιλαμβάνει, επίσης, τους κρόκους αυγών και τα σταυρανθή λαχανικά στη λίστα με τις θειούχες τροφές.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θείο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλουταθειόνης του οργανισμού. Η γλουταθειόνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που συμμετέχει στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος, βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από ορισμένες τοξίνες.

Επιπλέον, το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν αλλικίνη, μια ένωση που μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ήπατος.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική τροφή για να ενσωματωθούν σε μια δίαιτα που υποστηρίζει τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Σφύζουν από θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού, όπως οι φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη και προάγουν την αποβολή των τοξινών μέσω του πεπτικού συστήματος.

Οι ξηροί καρποί είναι, επίσης, πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα. Επιπλέον, περιέχουν απαραίτητα υγιή λιπαρά και αμινοξέα, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του ήπατος. Τέλος,, οι ξηροί καρποί αποτελούν πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.

www.newsbeast.gr

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

unsplash.com

Συμβουλές για να νιώθετε και να δείχνετε πιο νέοι.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr