Αρκούν 2 από αυτούς τους ξηρούς καρπούς για να ρυθμίσεις τον μεταβολισμό σου και να χάσεις βάρος

Αρκούν 2 από αυτούς τους ξηρούς καρπούς για να ρυθμίσεις τον μεταβολισμό σου και να χάσεις βάρος

Κι όμως η κατανάλωση μόνο 2 από αυτούς τους ξηρούς καρπούς την ημέρα μπορεί να σε θα βοηθήσει στη ρύθμιση του μεταβολισμού σου και στην σίγουρη απώλεια βάρους.

Το σελήνιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία και το μεταβολισμό του θυρεοειδούς. Τα brazilian nuts προσφέρουν το επιβλητικό 345% των ημερήσιων αναγκών σας σε μια μερίδα δύο ξηρών καρπών.

Οι ξηροί καρποί Βραζιλίας , τα λεγόμενα brazilian nuts μπορεί να μην είναι βασικό στοιχείο στο ντουλάπι σου, αλλά η κατανάλωση λίγων μόνο την ημέρα προσφέρει μεγάλα οφέλη. Αυτός ο τροπικός ξηρός καρπός προέρχεται από την περιοχή του ποταμού Αμαζονίου, όπου η περιεκτικότητα του εδάφους σε σελήνιο είναι αρκετά υψηλή.

Εξαιτίας αυτού, μόνο brazilian nuts παρέχουν υπερδιπλάσια ημερήσια δόση σεληνίου, ένα ιχνοστοιχείο που παίζει ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς, στη σύνθεση DNA και στις αντιφλεγμονώδεις διεργασίες.

Επιπλέον, τα brazilian nuts έχουν πρωτεΐνες, υγιή λίπη, φυτικές ίνες και πολλές άλλες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Με άλλα λόγια, μπορεί να θέλεις να αρχίσεις να προσθέτεις αυτούς τους ξηρούς καρπούς στο πρωινό πλιγούρι βρώμης ή στην σαλάτα σου. Μάθε τα διατροφικά στοιχεία και τα οφέλη για την υγεία των ξηρών καρπών Βραζιλίας.

Διατροφικά στοιχεία για ξηρούς καρπούς Βραζιλίας
Μια μερίδα (περίπου 2 ξηροί καρποί) έχει:
66 θερμίδες
2 γραμμάρια πρωτεΐνης
6 γραμμάρια λίπους
1 γραμμάριο υδατάνθρακες
1 γραμμάριο φυτικών ινών
190 mcg σελήνιο (345% ημερήσια τιμή)

 

Τα οφέλη για την υγεία των ξηρών καρπών Βραζιλίας
Η κατανάλωση brazilian nuts μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως η γνωστική εξασθένηση, η υπέρταση, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερόλη. Οι μεγάλοι ξηροί καρποί αποκομίζουν τα περισσότερα οφέλη τους από την περιεκτικότητά τους σε σελήνιο και υγιή λιπαρά. Τα τρόφιμα λαμβάνουν σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο, μέσω του εδάφους. Λόγω του τόπου που καλλιεργούνται, οι ξηροί καρποί Βραζιλίας έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το ορυκτό. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των ξηρών καρπών Βραζιλίας, παρέχουν την υψηλότερη πηγή σεληνίου από κάθε άλλο ξηρό καρπό. Το σελήνιο είναι βασικό στοιχείο στα αντιοξειδωτικά αμυντικά συστήματα και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδούς. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα αυξημένα επίπεδα σεληνίου στο αίμα συνδέονται με λιγότερα περιστατικά γνωστικής εξασθένησης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Επιπλέον, νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και να αυξήσει την άλιπη μυϊκή μάζα σε παχύσαρκους ανθρώπους. Μια δεύτερη μελέτη σε γυναίκες με καρδιομεταβολικό κίνδυνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός συνδυασμού Βραζιλίας και κάσιους σε μια δίαιτα περιορισμένης ενέργειας βελτίωσε τη σύνθεση του σώματος και τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Τα brazilian nuts παίζουν επίσης θετικό ρόλο στην καρδιά. Μια μελέτη στο European Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ένα ξηρό καρπό Βραζιλίας την ημέρα για 8 εβδομάδες μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του σεληνίου στους ξηρούς καρπούς μειώνει την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, η οποία μπορεί κατά συνέπεια να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Τέλος, οι ξηροί καρποί Βραζιλίας είναι περισσότερο γνωστοί για την επιρροή τους στον θυρεοειδή. Η συγκέντρωση σεληνίου είναι υψηλότερη στον θυρεοειδή από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος και η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων αυτού του μετάλλου είναι σημαντική για τη διατήρηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής εκκρίνει ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολισμό. Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα με αυτούς του ξηρούς καρπούς είναι πλούσια σε σελήνιο και μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε όσους έχουν ακανόνιστα επίπεδα ορμονών.

Αν και το σελήνιο εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς στο σώμα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι επικίνδυνη. Συνιστάται οι περισσότεροι ενήλικες να καταναλώνουν 55 mcg σεληνίου ημερησίως, αλλά η λήψη περισσότερων από 400 mcg ημερησίως μπορεί να είναι τοξική. Οι ξηροί καρποί Βραζιλίας έχουν περίπου 95 mcg σεληνίου ανά ξηρό καρπό, γι’ αυτό και η ημερήσια συνιστώμενη μερίδα είναι δύο ξηροί καρποί. Η τοξικότητα του σεληνίου συνοδεύεται από απώλεια μαλλιών και νυχιών, καθώς και ναυτία, διάρροια, δερματικά εξανθήματα, κόπωση, ευερεθιστότητα και προβλήματα του νευρικού συστήματος.

 

Η κατανάλωση brazilian nuts μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το σελήνιο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να σε βοηθήσει να ξεκουραστείς καλά τη νύχτα. Η προηγούμενη έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα ήταν ασυνεπής, αλλά μια μελέτη του 2023 με πάνω από 17.000 άτομα κατέγραψε θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης σεληνίου και της βέλτιστης διάρκειας ύπνου. Ωστόσο, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα είναι αποκλειστικά για τους υπέρβαρους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι τι προκάλεσε αυτά τα αποτελέσματα και προτείνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Αυτοί οι ξηροί καρποί Βραζιλίας είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος σπόρος του δέντρου. Σε αντίθεση με τους ξηρούς καρπούς που αναπτύσσονται μεμονωμένα, οι σπόροι του δέντρου με καρύδια της Βραζιλίας αναπτύσσονται σε ένα λοβό που μοιάζει με καρύδα. Περίπου 20 σπόροι βρίσκονται σε κάθε λοβό με σκληρό κέλυφος. Οι σπόροι αφαιρούνται από τον λοβό και ξηραίνονται και το αποτέλεσμα είναι το παξιμάδι Βραζιλίας που βλέπετε στα καταστήματα.

Πεκάν: Η υπερτροφή κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη

κατανάλωση πεκάν θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της φλεγμονής.

Τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά που περιελάμβανε ολόκληρα καρύδια πεκάν ή εκχύλισμα πολυφαινόλης πεκάν κατάφεραν να αποτρέψουν την παχυσαρκία, τη λιπώδη νόσο του ήπατος και τον διαβήτη σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά χωρίς πεκάν ή πρόσθετα, ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών στο Μεξικό. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης MDPI Nutrients, χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Texas Pecan Board και το Τμήμα Γεωργίας του Texas.

Τα πεκάν μπορεί να προστατεύουν από την υπερβολική αύξηση βάρουςΠεκάν: Η υπερτροφή κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη
Συγκεκριμένα, ενώ τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά 23% κέρδισαν 37% περισσότερο βάρος από εκείνα που ακολουθούσαν τη δίαιτα της ομάδας ελέγχου (η οποία ήταν μόνο 7% λίπος), αυτά που ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που τρέφονταν με πεκάν ή εκχύλισμα πεκάν κέρδισαν μόνο ως πολύ βάρος όπως η ομάδα ελέγχου, υποδηλώνοντας την προστατευτική δράση των ξηρών καρπών έναντι της υπερβολικής αύξησης βάρους.

Τα πρόσθετα οφέλη της δίαιτας που περιελάμβανε πεκάν περιελάμβαναν χαμηλότερη αντίσταση στη χοληστερόλη και στην ινσουλίνη, χαμηλότερη φλεγμονή, υψηλότερη κατανάλωση οξυγόνου, μιτοχονδριακή δραστηριότητα (η «ηλεκτρική δύναμη του κυττάρου»), παραγωγή θερμότητας στους καφέ λιπώδεις ιστούς και άλλους υγιείς βιοδείκτες.

/www.theissue.gr

unsplash.com

Οι 5 τροφές που τρώει διάσημος διαιτολόγος για να παραμένει βιολογικά νέος

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr