Πόση σοκολάτα επιτρέπεται την ημέρα για να μην λαμβάνετε υψηλές ποσότητες καδμίου

Πόση σοκολάτα επιτρέπεται την ημέρα για να μην λαμβάνετε υψηλές ποσότητες καδμίου

Η κατανάλωση καδμίου είναι επικίνδυνη ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που κρύβεται στις εσοχές της αγαπημένης απόλαυσης καθώς απορροφάται από το φυτό κακάο μέσω του εδάφους και του περιβάλλοντος και έτσι υπάρχει και στη σοκολάτα. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται δέκα με τριάντα χρόνια για να αφομοιώσει το κάδμιο, ενώ η έκθεση στο κάδμιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να είναι επικίνδυνη καθώς συσσωρεύεται κυρίως στα νεφρά, τα οποία μπορεί να υποστούν βλάβη από τη μακροχρόνια λήψη από το στόμα. Είναι επίσης δυνατή η βλάβη στον οστικό ιστό. Γι αυτό και η ΕΕ το 2021 μείωσε το όριο καδμίου που μπορεί να ανιχνευτεί σε διάφορα προϊόντα διατροφής, με το όριο για τη σοκολάτα να είναι μεταξύ 0,1 και 0,8 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σοκολάτας. Σύμφωνα με την ΕΕ η έκθεση των παιδιών σε κάδμιο μέσω των τροφίμων αγγίζει το διπλάσιο του ασφαλούς ορίου.

Το μέγιστο επίπεδο καδμίου που μπορεί να ανεχθεί το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι 0,025 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικής μάζας . Αυτό ισοδυναμεί με 1,25 χιλιοστόγραμμα καδμίου για ένα άτομο το μήνα με σωματικό βάρος 50 κιλά . Σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΥ, είναι δυνητικά επικίνδυνο για ένα άτομο που ζυγίζει 50 κιλά (δηλαδή ένα παιδί) να καταναλώνει περισσότερα από 12,5 κιλά σοκολάτας 30% επεξεργασμένης με κακάο, δηλαδή κάτω από το ανώτατο όριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ένα μήνα.

Πόση σοκολάτα μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια
Παιδί: Το μέγιστο κάδμιο ανά ημέρα (10,7 μικρογραμμάρια) επιτυγχάνεται στα 350 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος ή στα 90 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας.

Ενήλικας: Η μέγιστη ποσότητα καδμίου ανά ημέρα (25 μικρογραμμάρια) επιτυγχάνεται στα 833 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος ή στα 167 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας.

Ορυκτέλαια στη σοκολάτα
Όμως η αγαπημένη απόλαυση περιέχει και ορυκτέλαια. Τα ορυκτέλαια μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα και επομένως στη σοκολάτα, με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα, μέσω λιπαντικών ελαίων από μονάδες συγκομιδής και παραγωγής, μέσω της μεταφοράς πρώτων υλών (κόκκοι κακάο) μέσω συσκευασιών των οποίων οι ίνες έχουν υποστεί επεξεργασία με έλαια ή μέσω μελανιών εκτύπωσης από ανακυκλωμένο χαρτόνι και ανακυκλωμένο χαρτί.

Τα ορυκτέλαια είναι ενώσεις υδρογονανθράκων που απαντώνται σε κορεσμένη μορφή (MOSH – ορυκτέλαιο, κορεσμένοι υδρογονάνθρακες) και αρωματική μορφή (MOAH – ορυκτέλαιο, αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Ορισμένες ενώσεις ορυκτελαίων, ειδικά ορισμένοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες (MOAH), μπορούν να βλάψουν το DNA, το γενετικό κυτταρικό υλικό, καθώς και να προκαλέσουν καρκίνο. Συνεπώς, τα κατάλοιπα ορυκτελαίων δεν θα πρέπει να εισέρχονται στα τρόφιμα εξαρχής και θα πρέπει να αποφεύγονται στην παραγωγή τροφίμων.

Όσον αφορά τα ορυκτέλαια, δεν μπορεί να καθοριστεί ανεκτό επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης, καθώς τα δεδομένα είναι ανεπαρκή για να προκύψει ένα επίπεδο πρόσληψης στο οποίο δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.

cibum.gr

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Συνταγές για απώλεια Βάρους και Ανοσία με Σκόρδο.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr