Περπάτημα: Το Φάρμακο Που δεν Συνταγογραφείται

Περπάτημα: Το Φάρμακο Που δεν Συνταγογραφείται

Περπάτημα: Είναι δωρεάν.

Είναι εύκολο και ευεργετικό για τις αρθρώσεις.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Τενεσί διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που περπατούν έχουν λιγότερο σωματικό λίπος από εκείνες που δεν περπατούν.

Μειώνει  τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, καθώς η γάμπα λειτουργεί ως φλεβική αντλία, συστέλλοντας και αντλώντας αίμα από τα πόδια και τα πόδια πίσω πάλι στην καρδιά, κι έτσι το φορτίο της  καρδιάς μειώνεται. Εκτός από μια εύκολη αερόβια άσκηση, το περπάτημα είναι ένα φάρμακο και μάλιστα χωρίς ιατρική συνταγη για τους παρακάτω πολύ σοβαρούς λόγους οι οποίοι έχουν καταγραφεί με επιστημονικές μελέτες της διεθνούς ιατρικής κοινότητας.

Τα οφέλη του περπατήματος
Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις, ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση και δυναμώνει την καρδιά.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που περπατούν μόλις ένα έως δύο μίλια την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση κατά σχεδόν 11 βαθμούς σε 24 εβδομάδες. Οι γυναίκες που περπατούν 30 λεπτά την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 20% και κατά 40% όταν επιταχύνουν τον ρυθμό τους, σύμφωνα με ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Το περπάτημα μπορεί να σταματήσει την απώλεια οστικής μάζας για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση, σύμφωνα με τον Michael A. Schwartz, MD, της Plancher Orthopedics & Sports Medicine στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, μια μελέτη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα μείωσαν τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου κατά 40%.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά στα πενήντα και τα εξήντα τους έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα οκτώ χρόνια σε σχέση με τους συναδέλφους τους που δεν περπατούν. Αυτός ο αριθμός είναι έως και 45% λιγότερο πιθανός για όσους έχουν υποκείμενες παθήσεις.

Το περπάτημα απελευθερώνει φυσικές παυσίπονες ενδορφίνες στο σώμα – ένα από τα συναισθηματικά οφέλη της άσκησης. Μια μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λονγκ Μπιτς έδειξε ότι όσο περισσότερα βήματα έκαναν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο καλύτερη ήταν η διάθεσή τους.

Ένα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών καίει 200 ​​θερμίδες. Με την πάροδο του χρόνου, οι θερμίδες που καίγονται μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια κιλών.

Το περπάτημα τονώνει τους μύες των ποδιών και των κοιλιακών σας – ακόμα και τους μυς των χεριών, αν τους κινείτε  καθώς περπατάτε. Αυτό αυξάνει το εύρος της κίνησής σας, μετατοπίζοντας την πίεση και το βάρος από τις αρθρώσεις σας στους μύες σας.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες, ηλικίας 50 έως 75 ετών, που έκαναν πρωινές βόλτες της μιας ώρας, ήταν πολύ πιο πιθανό να ανακουφίστουν από την αϋπνία από τις γυναίκες που δεν περπατούσαν

Στην πλειονότητα του ο χόνδρος της άρθρωσης δεν έχει δέχεται παροχή αίματος. Λαμβάνει τη διατροφή και το λιπαντικό του του από το υγρό των αρθρώσεων που κυκλοφορεί καθώς κινούμαστε. Η κίνηση λοιπόν και η συμπίεση από το περπάτημα «σφίγγει» τον χόνδρο, φέρνοντας οξυγόνο και πολύτιμα – αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά στην περιοχή.

Όταν περπατάτε, ο ρυθμός της αναπνοής σας αυξάνεται, με αποτέλεσμα το οξυγόνο να ταξιδεύει πιο γρήγορα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, βοηθώντας στην εξάλειψη των άχρηστων προϊόντων και στη βελτίωση του επιπέδου ενέργειάς σας και της ικανότητας θεραπείας.

Μελέτη 6.000 γυναικών, ηλικίας 65 ετών και άνω, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσε ότι η μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία ήταν μικρότερη σε όσες περπατούσαν περισσότερο. Οι γυναίκες που περπατούσαν 2,5 μίλια την ημέρα είχαν 17% μείωση στη μνήμη, σε αντίθεση με την μείωση που εντοπίστηκε της τάξης του 25% στις γυναίκες που περπατούσαν λιγότερο από μισό μίλι την εβδομάδα.

Μελέτη του Σύστήματος Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Charlottesville διαπίστωσε ότι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 71 και 93 ετών που περπατούσαν περισσότερο από ένα τέταρτο του μιλίου την ημέρα είχαν τη μισή συχνότητα εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ από εκείνους που περπατούσαν λιγότερο.

Τα προγράμματα αερόβιας βάδισης και άσκησης με αντίσταση μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης αναπηρίας στις καθημερινές δραστηριότητες για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και έχουν συμπτωματική ΟΑ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Outcomes Management.

Αξιωσημείωτα είναι και τα οφέλη της ψυχικής, πνευματικής και συναισθηματικές ευεξίας που προκαλείται από το τακτικό περπάτημα. Ο ανθρώπινος νους αναπτύσεται και βρίσκει λύσεις σε πρακτικά ζητήματα που δεν θα έλυνε ποτέ παραμένοντας εγκλωβισμένος στο σπίτι ή στον στενό εργασιακό του χώρο.

Φασκόμηλο: το βότανο φάρμακο που ρυθμίζει το γυναικείο σώμα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr