Φασκόμηλο: το βότανο φάρμακο που ρυθμίζει το γυναικείο σώμα

Φασκόμηλο: το βότανο φάρμακο που ρυθμίζει το γυναικείο σώμα

 

Ιατρικά αναθεωρημένο

Τι είναι το φασκόμηλο;
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν και αγαπούν την έντονη, μοναδική γεύση του φασκόμηλου. Η επιστημονική του ονομασία είναι Salvia officinalis .

Είναι μέλος της οικογένειας της μέντας και η έντονη γεύση του σημαίνει ότι συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες. Άλλα μέλη αυτής της οικογένειας περιλαμβάνουν ρίγανη, δεντρολίβανο, βασιλικό και θυμάρι.

Η ιστορία φαρμακευτικής χρήσης αυτού του βοτάνου χρονολογείται από τα βάθη των αιώνων καθώς είναι διαδεδομένο ότι είναι γεμάτο από εκπληκτικά οφέλη και θρεπτικά συστατικά που ίσως δεν περίμενε κανείς να βρει στο ράφι μπαχαρικών του.

Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, μαγνησίου, ψευδαργύρου και χαλκού. Φωτογραφία: Zachary Young/Dreamstime

Οφέλη Φασκόμηλου

Το φασκόμηλο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Κ και περιέχει επίσης ζωτικά μέταλλα όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Μπορεί παράλληλα να προσφέρει και άλλα οφέλη για την υγεία:

Αντιοξειδωτικά οφέλη

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των μορίων των ελεύθερων ριζών στο περιβάλλον μας που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας, οδηγώντας σε καρκίνο. Το φασκόμηλο περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και E σε μικρές ποσότητες. Έχει επίσης πάνω από 160 τύπους πολυφαινολών, έναν άλλο τύπο αντιοξειδωτικού.

Το φασκόμηλο έχει διάφορους τύπους όξινων ενώσεων που λειτουργούν και ως αντιοξειδωτικά. Το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ, το ροσμαρινικό οξύ, το ελλαγικό οξύ και η ρουτίνη έχουν συνδεθεί με οφέλη όπως ο χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου, η βελτίωση της μνήμης και η βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού από φασκόμηλο αύξησε την αντιοξειδωτική άμυνα και μείωσε την LDL ή την «κακή» χοληστερόλη. Τα άτομα στη μελέτη που έπιναν δύο φλιτζάνια τσάι φασκόμηλου κάθε μέρα είδαν αυτά τα οφέλη, καθώς και αύξηση των επιπέδων καλής χοληστερόλης.

Στοματική υγιεινή

Το φασκόμηλο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακά αποτελέσματα που βοηθούν στη θανάτωση της πλάκας. Μια μελέτη που χρησιμοποιούσε στοματικό διάλυμα με βάση το φασκόμηλο έδειξε ότι σκότωσε επιτυχώς τα βακτήρια Streptococcus mutans που προκαλούν την κοιλότητα .

Σε μια άλλη μελέτη, αιθέριο έλαιο από φασκόμηλο σκότωσε τον μύκητα Candida albicans και σταμάτησε την εξάπλωση του

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για τη θεραπεία προβλημάτων του στόματος όπως ο επιχείλιος έρπης, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να αποδειχθεί οριστικά ότι λειτουργεί στους ανθρώπους.

Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Το σώμα βιώνει φυσικά μείωση των επιπέδων οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση . Αυτή η μείωση προκαλεί παρενέργειες όπως εξάψεις, υπερβολική εφίδρωση, κολπική ξηρότητα και ευερεθιστότητα. Το φασκόμηλο έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο για τη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό επειδή το φασκόμηλο έχει ιδιότητες που μοιάζουν με οιστρογόνα, επιτρέποντάς του να δεσμεύεται σε ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο και να διευκολύνει συμπτώματα όπως εξάψεις και υπερβολική εφίδρωση.

Μια μελέτη έδειξε σημαντική μείωση στον αριθμό των εξάψεων που βιώνουν οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπλήρωμα φασκόμηλου σε διάστημα 8 εβδομάδων.

Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα φύλλα φασκόμηλου έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως θεραπεία για τον διαβήτη και μελέτες το επιβεβαιώνουν.

Σε μια μελέτη, οι αρουραίοι με διαβήτη τύπου 1 είχαν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τη λήψη εκχυλίσματος φασκόμηλου. Το εκχύλισμα ενεργοποίησε έναν υποδοχέα στους αρουραίους που βοηθά στην απομάκρυνση των περιττών λιπαρών οξέων από την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα φύλλων φασκόμηλου μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη παρόμοια με το φάρμακο για τον διαβήτη ροσιγλιταζόνη. Απαιτούνται όμως περισσότερες δοκιμές προτού το εκχύλισμα φασκόμηλου μπορεί να συσταθεί ως θεραπεία διαβήτη.

Βελτιώστε τη γνωστική λειτουργία

Αν και η δυνατότητα του φασκόμηλου να υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία (εγκεφαλικές δεξιότητες όπως η μνήμη, η προσοχή και η επίλυση προβλημάτων) δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, πολλές μελέτες δείχνουν πώς το εκχύλισμα φασκόμηλου μπορεί να ωφελήσει. Σε μια μελέτη, άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ έλαβαν εκχύλισμα φασκόμηλου για 16 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτιωμένες γνωστικές μετρήσεις καθώς και λιγότερη διέγερση.

Αντικαταθλιπτικό

Σε πρώιμες έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν σε αρουραίους, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το έλαιο φασκόμηλου μπορεί να έχει δράση κατά του στρες στα ζώα. Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι η έρευνα για το έλαιο φασκόμηλου μπορεί να παράγει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε.

Διατροφικά Στοιχεία του Φασκόμηλου
Το φασκόμηλο περιέχει βιταμίνες Α και C, μαζί με πολλά άλλα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών καταστάσεων υγείας όπως ο καρκίνος . Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά το σώμα στην πήξη του αίματος. Δεδομένου ότι το φασκόμηλο συνήθως λαμβάνεται σε μικρές ποσότητες, παρέχει υψηλή ποσότητα διατροφής χωρίς πολλές θερμίδες.

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Ένα κουταλάκι του γλυκού (0,7 γραμμάρια) αλεσμένο φασκόμηλο περιέχει:

Θερμίδες: 2
Πρωτεΐνη : 0,1 γραμμάρια
Λίπος : 0,1 γρ
Υδατάνθρακες : 0,4 γρ
Φυτικές ίνες : 0,3 γραμμάρια
Ζάχαρη: 0 γραμμάρια
Βιταμίνη Κ: 10% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
Σίδηρος: 1,1% της RDI
Βιταμίνη Β6: 1,1% της RDI
Ασβέστιο: 1% της RDI
Μαγγάνιο: 1% της RDI

Το αλεσμένο φασκόμηλο περιέχει επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, με τα σημαντικότερα να είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος , αλλά και ο σίδηρος, τα πτητικά έλαια, τα φλαβονοειδή και τα π- ενολικά οξέα. Αλλά επειδή το φασκόμηλο τρώγεται σε μικρές ποσότητες, μπορεί να λάβετε μόνο χαμηλά επίπεδα.

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Το φασκόμηλο δεν φαίνεται να έχει παρενέργειες όταν καταναλώνεται υπό κανονικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με αυτό το βότανο.

Έρευνα σε ζώα έδειξε ότι η θουγιόνη, μια ένωση στο κοινό φασκόμηλο αλλά όχι στο ισπανικό φασκόμηλο, μπορεί να είναι τοξική για τον εγκέφαλο σε υψηλές δόσεις. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η θουγιόνη είναι τοξική στους ανθρώπους.

Η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού φασκόμηλου ή η κατανάλωση αιθέριων ελαίων φασκόμηλου μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις. Δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε αιθέριο έλαιο οποιουδήποτε είδους και περιορίστε τον εαυτό σας σε 3-6 φλιτζάνια τσάι φασκόμηλου την ημέρα για να είστε ασφαλείς.

Πώς να προετοιμάσετε το φασκόμηλο
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται συνήθως ως βότανο στη μαγειρική. Τα ολόκληρα αρωματικά φύλλα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ για τη σωστή ποσότητα γεύσης. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε φασκόμηλο αποξηραμένο και αλεσμένο για να το χρησιμοποιήσετε στα πιάτα που ετοιμάζετε. Διατίθενται επίσης τσάγια, εκχυλίσματα και συμπληρώματα από φασκόμηλο.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι χρήσης του φασκόμηλου σε συνταγές:

Πασπαλίζουμε πάνω στη σούπα ως γαρνιτούρα
Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε στις σάλτσες ντομάτας
Ανακατεύουμε σε γέμιση
Χρησιμοποιείται για την παρασκευή βουτύρου από φασκόμηλο συνδυάζοντας ψιλοκομμένα φύλλα με βούτυρο
Σερβίρεται σε ομελέτα με αυγά
Τριμμένο για τα κρέατα
Ως καρύκευμα για ψητά λαχανικά

Τσάι Φασκόμηλου
Για να ετοιμάσετε το τσάι φασκόμηλου, βράστε 1 φλιτζάνι νερό και ρίξτε το πάνω από 1 κουταλιά της σούπας φύλλα φασκόμηλου. Αφήστε τα φύλλα να βράσουν μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή δύναμή  (περίπου 5 με 8 λεπτά) και μετά στραγγίστε το τσάι. Μπορείτε να ετοιμάσετε τσάι από φασκόμηλο με αλεσμένο φασκόμηλο, αλλά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το φιλτράρετε για να αποφύγετε την υφή της άμμου.

Μπορείτε στο τσάι σας να προσθέσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συστατικά:

Ζάχαρη
Μέλι
Χυμό ή ξύσμα λεμονιού
Κανέλα

Πιθανοί κίνδυνοι από το έλαιο φασκόμηλου
Τα αιθέρια έλαια θεωρούνται ευρέως ασφαλή επειδή είναι φυσικά. Αλλά πολλά αιθέρια έλαια μπορεί να περιέχουν φυσικά ισχυρές και επιβλαβείς ενώσεις. Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου δεν αποτελεί εξαίρεση και μπορεί να προκαλέσει τους ακόλουθους κινδύνους για την υγεία:

Δηλητηρίαση με λάδι από φασκόμηλο

Όταν το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου χορηγήθηκε σε κλινικές δοκιμές, ήταν σε χαμηλές ποσότητες υπό αυστηρούς ελέγχους για εκχύλιση και αραίωση, καθώς η κατάποσή του ενέχει κίνδυνο δηλητηρίασης. Ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες αιθέριου ελαίου φασκόμηλου, όταν καταπίνονται από παιδιά, είναι γνωστό ότι προκαλούν επιληπτικές κρίσεις .

Αλλεργική αντίδραση

Οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Τα ήπια συμπτώματα αλλεργίας περιλαμβάνουν κνησμό ή μυρμήγκιασμα, δύσπνοια, βήχα, κνίδωση και ζαλάδα. Μια σοβαρή αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία , η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

WebMD

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Λάδι Στρουθοκαμήλου Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς 

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr