Αρθρίτιδα: Τα καλύτερα συμπληρώματα για την υγεία των αρθρώσεων

Αρθρίτιδα: Τα καλύτερα συμπληρώματα για την υγεία των αρθρώσεων

Οι κορυφαίες επιλογές για βιταμίνες και συμπληρώματα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας.

“Η υγεία είναι πλούτος” είναι ένα μάντρα με αληθινή αξία. Εάν αισθάνεστε λίγο δύσκαμπτοι ή ένας περίεργος πόνος εμφανίστηκε ξαφνικά στο σώμα σας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ουσιαστικές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες και να δώσετε προτεραιότητα σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα όπως η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση με χαμηλό αντίκτυπο και η διασφάλιση ότι λαμβάνετε τις σωστές βιταμίνες και συμπληρώματα για να διατηρείτε τις αρθρώσεις σας σε άριστη κατάσταση.

Το Arthritis Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αντιμετωπίζει τις ανάγκες των ατόμων που ζουν με αρθρίτιδα στις Ηνωμένες Πολιτείες παραθέτει μια σειρά από βιταμίνες και συμπληρώματα που είναι ευεργετικά για την υγεία των αρθρώσεων.

Φωτογραφία από την Creatas Images στο Freeimages.com

Πολλά από αυτά είναι ουσίες που βρίσκονται ήδη στο σώμα σας. Όπως ισχύει όταν προσθέτετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί πρώτα το γιατρό σας εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, αν έχετε κάποιο υποκείμενο νόσημα, ή αλλεργία. Ανάλογα με τη φαρμακευτική σας αγωγή και το συμπλήρωμα, μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση που να το καθιστά λιγότερο ασφαλές.

Γλυκοζαμίνη
Η γλυκοζαμίνη εμφανίζεται φυσικά στο σώμα μας – βρίσκεται στους χόνδρους και βοηθά στη λειτουργία των αρθρώσεών. Ένα συμπλήρωμα γλυκοζαμίνης πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει με την αρθρίτιδα, καθώς μπορεί να μειώσει μέρος του πόνου που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα ή τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα άτομα με αλλεργία στα οστρακοειδή και στο ιώδιο πρέπει να είναι προσεκτικά με τη λήψη αυτού του συμπληρώματος, καθώς συχνά παρασκευάζεται από οστρακοειδή. Θα μπορούσε, επίσης, να επηρεάσει τα άτομα με άσθμα. Έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία και καούρα και υπάρχει επίσης κίνδυνος αλληλεπίδρασης με αντιπηκτικά φάρμακα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αιμορραγικά προβλήματα.

Ιχθυέλαιο
Τα ωμέγα-3 είναι λιπαρά οξέα που μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις. Έχουν διεξαχθεί μελέτες σχετικά με το πώς τα ωμέγα-3 επιδρούν στην αρθρίτιδα και έχει αποδειχθεί ότι αυτό το λιπαρό οξύ μπορεί να “αποτρέψει την αρθρίτιδα και μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα της νόσου στη ρευματοειδή αρθρίτιδα”. Τα ωμέγα-3 είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλή για λήψη, αλλά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως καούρα, ναυτία ή διάρροια.

S-αδενοσυλμεθειονίνη
Η S-αδενοσυλ-μεθειονίνη (SAM-e) είναι μια φυσική ένωση του σώματος που έχει αντιφλεγμονώδη, προστατευτική για τους χόνδρους και ανακουφιστική για τον πόνο δράση. Σε μελέτες, ήταν περίπου εξίσου καλή στην ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας με τα συμβατικά φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η σελεκοξίμπη, χωρίς τις παρενέργειές τους.

Η SAM-e έχει και ένα επιπλέον όφελος. Το συμπλήρωμα είναι πιο χρήσιμο όταν έχετε επίσης κατάθλιψη, επειδή έχει ήπια έως μέτρια αντικαταθλιπτική δράση.

Η τυπική δόση SAM-e είναι 1.200 mg ημερησίως. Αν σκοπεύετε να δοκιμάσετε αυτό το συμπλήρωμα, να είστε υπομονετικοί, καθώς θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα.

Κουρκουμίνη
Η κουρκουμίνη είναι η δραστική ένωση του κίτρινου μπαχαρικού, του κουρκουμά, που αποτελεί βασικό συστατικό των ινδικών κάρυ. Στο σώμα, δρα ως ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, εμποδίζοντας το ίδιο ένζυμο που προάγει τη φλεγμονή όπως το φάρμακο αναστολέας COX-2, η σελεκοξίμπη.

Σε μια μελέτη 367 ατόμων με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, μια ημερήσια δόση 1.500 mg εκχυλίσματος κουρκουμίνης ήταν εξίσου αποτελεσματική με 1.200 mg ιβουπροφαίνης την ημέρα, χωρίς τις γαστρεντερικές παρενέργειες. Αυτό το συμπλήρωμα φαίνεται επίσης να ανακουφίζει το πρήξιμο.

Ένα μειονέκτημα της κουρκουμίνης είναι ότι είναι δύσκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Γι αυτό είναι χρήσιμο να τη λαμβάνετε μαζί με μια πηγή λίπους.

Βιταμίνες
Αρκετές βιταμίνες έχουν μελετηθεί για την επίδρασή τους στην αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών βιταμινών Α, C και Ε και των βιταμινών D και Κ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, αν και η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι συνολικά υγιεινή.

Οι βιταμίνες D και Κ είναι και οι δύο σημαντικές για την αντοχή των οστών και η βιταμίνη Κ εμπλέκεται στη δομή του χόνδρου. Λαμβάνοντας συμπλήρωμα αυτών των δύο θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι χρήσιμο για τις αρθρώσεις σας, ειδικά εάν έχετε έλλειψη σε αυτά.

Κίνδυνοι των συμπληρωμάτων για την υγεία των αρθρώσεων
Όπως αναφέρθηκε, τα περισσότερα συμπληρώματα θεωρούνται γενικά ασφαλή και πολλά από αυτά είναι βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να ερευνάτε τα συμπληρώματα προτού αρχίσετε να τα παίρνετε και είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των φαρμάκων.

Πολλά από αυτά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και θέλετε να το γνωρίζετε αυτό εκ των προτέρων. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, θα πρέπει επίσης να συζητήσετε με το γιατρό σας για τυχόν συμπληρώματα πριν αρχίσετε να τα παίρνετε.

Εγκρίνει ο FDA τα συμπληρώματα διατροφής;
Όχι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν εγκρίνει και δεν ερευνά τα συμπληρώματα διατροφής όπως κάνει με τα φάρμακα. “Ο FDA γενικά δεν εγκρίνει τους ισχυρισμούς των συμπληρωμάτων διατροφής ή άλλη επισήμανση πριν από τη χρήση“, αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του. Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικές παρασκευής και κανόνες μάρκετινγκ που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες που παρασκευάζουν συμπληρώματα διατροφής.

cibum.gr

unsplash.com

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Γυναίκες: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία – Νέα επιστημονική μελέτη

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr