Γυναικολογικοί μύκητες Πρώτες βοήθειες στο σπίτι

Γυναικολογικοί μύκητες Πρώτες βοήθειες στο σπίτι

Όταν πρόκειται για την υγεία του κόλπου, οτιδήποτε φαίνεται διαφορετικό μπορεί να προκαλέσει συναγερμό. Εάν αισθανθείτε φαγούρα, ερεθισμό και πόνο στον κόλπο και έχετε πυκνή λευκή έκκριση, πάρτε μια βαθιά αναπνοή. Πιθανότατα έχετε κολπική μόλυνση ζύμης.

Δεν είσαι μόνος. Οι κολπικές μολύνσεις ζύμης είναι ένα ευρέως διαδεδομένο ζήτημα υγείας των γυναικών. Μετά τις βακτηριακές λοιμώξεις (ονομάζεται επίσης βακτηριακή κολπίτιδα ), είναι η πιο κοινή κολπική λοίμωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν 1,4 εκατομμύρια Αμερικανίδες αναζητούν ιατρική συμβουλή για μια μόλυνση ζύμης κάθε χρόνο.

Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν γιατρό για βοήθεια, εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, μια σειρά από φυσικές θεραπείες, θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) και άλλα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε ανακούφιση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματά σας με ασφάλεια και γρήγορα για να διατηρείτε τον κόλπο σας ισορροπημένο και άνετο μακροπρόθεσμα.

Οικιακές θεραπείες για μόλυνση ζύμης

Αλαβάστρινο δέρμα προσώπου, με ρύζι και γιαούρτι, #για έξτρα λάμψη και για να φύγουν οι λεπτές ρυτίδες.

 

 

Οι ήπιες μολύνσεις ζύμης συχνά υποχωρούν σε λίγες μέρες. Πιο σοβαρές ή επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ζύμης μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να επουλωθούν πλήρως. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα μόλυνσης από ζυμομύκητες για περισσότερες από τρεις ημέρες, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης . Επισκεφθείτε επίσης έναν γιατρό εάν είστε έγκυος, έχετε χρόνιες λοιμώξεις από ζυμομύκητες, έχετε συμπτώματα που σχετίζονται με ένα ΣΜΝ ή δεν είστε βέβαιοι εάν έχετε μόλυνση ζύμης.

Από την άλλη πλευρά , εάν έχετε ήπια συμπτώματα και θέλετε κάποια ανακούφιση, ορισμένες σπιτικές θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν. Ακολουθεί μια ανάλυση του τι μπορεί να βοηθήσει και τι δεν φαίνεται να λειτουργεί.

Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας είναι γνωστό ότι έχει αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σε μια κυτταρική μελέτη , φάνηκε να σκοτώνει την candida albicans όταν λαμβάνεται από το στόμα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό το όφελος, επομένως μιλήστε με έναν γιατρό πριν δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας.

Βορικό οξύ
Το βορικό οξύ έχει αντιμυκητιακές και αντιικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σπιτικών κολπικών υπόθετων. Φαίνεται να βοηθάει , ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που άλλες παραδοσιακές θεραπείες έχουν αποτύχει. Μια λέξη προσοχής: Το βορικό οξύ είναι τοξικό για ένα έμβρυο, επομένως οι έγκυες γυναίκες πρέπει να το αποφεύγουν.

Μηλόξυδο
Οι ερευνητές δεν θεωρούν το μηλόξυδο μια αξιόπιστη θεραπεία για μια μόλυνση ζύμης. Δεν πρέπει ποτέ να λούζεστε με ξύδι. Αυτό μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η προσθήκη ενός φλιτζάνι μηλόξυδου στο μπάνιο θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του pH του κόλπου.

Προβιοτικά
Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος μπορεί να επαναφέρει στο σώμα σας χρήσιμα βακτήρια όπως ο lactobacillus acidophilus. Και ορισμένοι ειδικοί στην υγεία των γυναικών πιστεύουν ότι αυτά τα συμπληρώματα βοηθούν στην αποκατάσταση ενός πιο ισορροπημένου κολπικού pH. Ωστόσο, η επιστήμη είναι ασαφής, οπότε αν θέλετε να ανακουφιστείτε γρήγορα, αναζητήστε μια αποδεδειγμένη θεραπεία.

Γιαούρτι
Η κατανάλωση γιαουρτιού με ζωντανές καλλιέργειες μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού . Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να καταπολεμήσει ή να θεραπεύσει μολύνσεις ζύμης. Σε κάθε περίπτωση, μην αλείφετε ποτέ γιαούρτι στον κόλπο σας. Τα περισσότερα γιαούρτια περιέχουν ζάχαρη, η οποία τροφοδοτεί τους μύκητες και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα μόλυνσης από ζυμομύκητες.

Λάδι δέντρου τσαγιού
Το έλαιο δέντρου τσαγιού είναι ένα αιθέριο έλαιο που έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία πληγών και άλλων παθήσεων εδώ και αιώνες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τοπική θεραπεία κατά των μολύνσεων από ζυμομύκητες – όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με παραδοσιακά φάρμακα OTC όπως η φλουκοναζόλη. Ένα άλλο αιθέριο έλαιο, το έλαιο ρίγανης (έλαιο ρίγανης), έχει βρεθεί σε κυτταρικές μελέτες ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες .

Ωστόσο, και τα δύο αυτά έλαια απαιτούν περισσότερη μελέτη προτού οι ερευνητές μπορέσουν να τα συστήσουν ως αποτελεσματική θεραπεία. Εάν το δοκιμάσετε ούτως ή άλλως, μην πίνετε ποτέ λάδι δέντρου τσαγιού. Μπορεί να είναι τοξικό όταν λαμβάνεται από το στόμα.

Σκόρδο
Το σκόρδο μπορεί να ληφθεί από το στόμα ως ομοιοπαθητική θεραπεία μόλυνσης από ζυμομύκητες. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για να καταλάβετε ακριβώς πόσο σκόρδο πρέπει να πάρετε.

Αν και ορισμένοι διαφημίζουν το σκόρδο ως θεραπεία για κάθε είδους ιατρικές παθήσεις, μην χρησιμοποιείτε τις σκελίδες ως κολπικά υπόθετα για τη θεραπεία μιας μόλυνσης από ζύμες. Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η πρακτική κάνει κάτι ωφέλιμο και μπορεί να καταλήξετε να κάψετε τον κόλπο σας ή να επιδεινώσετε την κατάστασή σας.

Μαγειρική σόδα
Η προσθήκη 1 κουταλιού του γλυκού σε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα στο νερό του μπάνιου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα μιας ενεργού μόλυνσης από ζυμομύκητες. Η μαγειρική σόδα είναι γνωστό  ότι βοηθά στην ηρεμία του κνησμού και καταπραΰνει άλλες ασθένειες όπως το πόδι του αθλητή , το δηλητηριώδη κισσό και τη κνίδωση. Μια μελέτη έδειξε ότι μπορεί να σκοτώσει και την candida albicans, αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν επαρκή στοιχεία για να επιβεβαιωθεί ότι βοηθάει. Φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα ως θεραπεία.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου
Το λούσιμο με υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα – σε τελική ανάλυση, είναι περίφημο αντισηπτικό και χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό ανοιχτών πληγών από εισβολικά μικρόβια όλη την ώρα. Δυστυχώς, η θεραπεία του κόλπου σας με υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να αποβάλει ακόμη περισσότερο την ισορροπία του pH, επιδεινώνοντας μια μόλυνση ζύμης.

Θαλασσινό νερό
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά αλατόνερο για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων όπως το πόδι του αθλητή και η στοματική τσίχλα. Μερικοί προτείνουν την προσθήκη αλατιού στο νερό του μπάνιου ως ήπιο τρόπο για να σκοτώσετε την candida albicans, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να φανεί ότι αυτό λειτουργεί.

Λάδι ρίγανης
Το λάδι ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας μόλυνσης από ζύμες στο σπίτι. Είναι εύκολο να το προμηθευτείτε από τα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής . Ο καλύτερος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε ως θεραπεία είναι σε μορφή κάψουλας, με εισαγωγή τη νύχτα αλλά διαβάστε με σεβασμό τις οδηγίες χρήσεως και ακολουθήστε τις συστάσεις με θρησκευτική προσήλωση .

Εάν οι κάψουλες δεν είναι μια επιλογή, το λάδι θα κάνει εξίσου καλά. Εφαρμόστε 2-4 σταγόνες στο εσωτερικό της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Αυτό το λάδι μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε ταμπόν, με ή χωρίς λάδι καρύδας, για να επιτευχθούν τα ίδια φαρμακευτικά αποτελέσματα.

Λεμονόχορτο
Το λεμονόχορτο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία στο σπίτι για μια μόλυνση ζύμης. Μελέτες έχουν βρει ότι το λεμονόχορτο αλληλεπιδρά με το σχηματισμό βιοφίλμ Candida με τρόπο που θα μπορούσε να διορθώσει μια μόλυνση ζύμης .

Αυτό το αιθέριο έλαιο μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά ή ως κάψουλα. Όταν το χρησιμοποιείτε τοπικά, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε λάδι φορέα (όπως λάδι καρύδας) όταν το εφαρμόζετε στην πληγείσα περιοχή.

Βιταμίνες C και Ε
Τόσο οι βιταμίνες C όσο και οι βιταμίνες Ε μπορούν να είναι ευεργετικές για τη θεραπεία μολύνσεων από ζυμομύκητες. Επειδή η βιταμίνη C αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα και η βιταμίνη Ε είναι καταπραϋντική για το δέρμα, αυτές οι βιταμίνες είναι ένα εξαιρετικό δίδυμο.

Ενώ η βιταμίνη C δίνει ώθηση στο σώμα σας για να καταπολεμήσει τη μόλυνση, η βιταμίνη Ε διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για να βοηθήσει στη μείωση του κνησμού που συχνά συνοδεύει μια μόλυνση ζύμης.

Άλλες επιλογές θεραπείας
Εάν έχετε κολπική μόλυνση ζύμης και θέλετε να απαλλαγείτε από τα συμπτώματά σας γρήγορα, ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο OTC ή μια συνταγογραφούμενη θεραπεία μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή : Ένα ευρύ φάσμα αντιμυκητιασικών κολπικών υπόθετων και λοσιόν OTC χρησιμοποιούν τιοκοναζόλη για τη θεραπεία λοιμώξεων από ζυμομύκητες σε σχήματα μιας, τριών και επτά ημερών. Οι ασθενείς εισάγουν τα υπόθετα πριν τον ύπνο και χρησιμοποιούν μια κρέμα όλη την ημέρα για να ανακουφίσουν τον ερεθισμό και τον κνησμό.

Συνταγογραφούμενες λοσιόν : Δύο τοπικές κρέμες είναι διαθέσιμες με ιατρική συνταγή για την καταπολέμηση των μολύνσεων από ζυμομύκητες σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα. Η βουτοκοναζόλη είναι μια θεραπεία μιας δόσης, ενώ οι ασθενείς χρησιμοποιούν τερκοναζόλη για μια περίοδο τριών ή επτά ημερών.

Συνταγογραφούμενα από του στόματος φάρμακα : Η φλουκοναζόλη (Diflucan) είναι ένα συνταγογραφούμενο από του στόματος δισκίο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη μόλυνση ζύμης. Μπορεί να λαμβάνεται μόνο μία φορά ή μία φορά την ημέρα για λίγες ημέρες. Συνοδεύεται από περισσότερες παρενέργειες από τις κρέμες και τα υπόθετα, αλλά αυτές οι επιδράσεις είναι γενικά ήπιες: πονοκέφαλος, στομαχόπονος και εξάνθημα.

Πρόληψη μολύνσεων ζύμης
Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε μια μόλυνση ζύμης ή να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθεις. Η υγιεινή και η διατροφή παίζουν ρόλο στην πρόληψη. Μερικές από αυτές τις πρακτικές είναι:

Φορώντας εσώρουχα που αναπνέουν, συνήθως από βαμβάκι
Αποφυγή συχνών ταξιδιών με υδρομασάζ ή αφρόλουτρο ξενοδοχείου
Αλλαγή βρεγμένων ρούχων το συντομότερο δυνατό
Εάν έχετε περίοδο, αλλάζετε ταμπόν ή σερβιέτα τακτικά
Η κατανάλωση γιαουρτιού ως ενεργών καλλιεργειών του βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της μαγιάς
Κάνοντας διατροφή χωρίς ζάχαρη
Αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων μπύρας
Πίνοντας άφθονο χυμό cranberry ή λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα cranberry
Σημείωση: Ακόμη και όταν λαμβάνετε προφυλάξεις για την πρόληψη μόλυνσης από ζυμομύκητες, μπορεί να εμφανιστούν.

Πότε να επισκεφτείτε έναν ιατρό
Οι μολύνσεις ζύμης δεν είναι η μόνη πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του κόλπου σας. Εάν δεν έχετε βιώσει ποτέ προηγουμένως μόλυνση ζύμης, είστε έγκυος ή τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή παρατεταμένα, κλείστε ένα ραντεβού με έναν γυναικολόγο για ιατρική συμβουλή και σωστή διάγνωση. Είναι σημαντικό να αποκλείσετε άλλες βακτηριακές ή σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας.

Πως θα ισιώσεις τις ρυτίδες και θα σφίξεις την επιδερμίδα του λαιμού (απο τους ειδικούς).

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr