Πως η αρχαία πρακτική του διαλογισμού σε βοηθάει να αδυνατίσεις και να φέρεις το αποτέλεσμα που θες!

Πως η αρχαία πρακτική του διαλογισμού σε βοηθάει να αδυνατίσεις και να φέρεις το αποτέλεσμα που θες!

Ο διαλογισμός είναι μια αρχαία πρακτική που περιλαμβάνει μια ποικιλία μεθόδων που έχουν σχεδιαστεί για να ηρεμήσουν το μυαλό και να ενισχύσουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική ευεξία.

Περισσότερα ερευνητικά έργα σχετικά με την επίδραση του διαλογισμού στις διατροφικές συνήθειες και στην απώλεια βάρους έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Αν και τα πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα είναι μικτά, ορισμένες κριτικές υποδηλώνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διατροφικές συνήθειες και μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της απώλειας βάρους σε μερικούς ανθρώπους.

Για ορισμένους, ο όρος «διαλογισμός» δημιουργεί μια εικόνα ενός ατόμου που κάθεται σταυροπόδι με κλειστά μάτια, προσπαθώντας να καθαρίσει το μυαλό τους ενώ επαναλαμβάνει σιωπηλά το μάντρα ή τη φράση που έχουν επιλέξει. Αν και ο διαλογισμός περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης όπως αυτή, σήμερα, υπάρχει ένα πολύ πιο ποικίλο σύνολο πρακτικών διαλογισμού και προσοχής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Το Mindfulness είναι ένα σκέλος των σύγχρονων παρεμβάσεων διαλογισμού.

Η έρευνα δείχνει ότι ο διαλογισμός που ενσωματώνει την ενσυνειδητότητα και/ή τις τεχνικές διατροφής που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των διατροφικών συμπεριφορών και στην υποστήριξη της απώλειας βάρους. Είναι σημαντικό ότι τα αποτελέσματα της υπάρχουσας έρευνας είναι μικτά και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αποκομίζουν τα καλύτερα οφέλη απώλειας βάρους από τον διαλογισμό είναι εκείνοι με συμπεριφορές που σχετίζονται με το φαγητό, συμπεριλαμβανομένης της υπερφαγίας, της συναισθηματικής ή της συγκρατημένης τροφής.

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψω τι είναι ο διαλογισμός, ποιοι τύποι διαλογισμού υπάρχουν και ποια οφέλη μπορεί να αποκομίσετε από την ενσωμάτωση του διαλογισμού στη ρουτίνα σας. Θα εξηγήσω επίσης πόσο καλά λειτουργεί ο διαλογισμός για την απώλεια βάρους και εάν άλλες τεχνικές ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της απώλειας βάρους.

Τι είναι ο Διαλογισμός;
Ο διαλογισμός είναι μια αρχαία πρακτική που έχει τις ρίζες του στις ανατολικές παραδόσεις. Οι πρωταρχικοί στόχοι του διαλογισμού περιλαμβάνουν την ενοποίηση του σώματος και του νου, τη χαλάρωση του νου και τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας. Για πολλούς, ο διαλογισμός είναι μια τακτική πρακτική αυτοφροντίδας.

Επειδή υπάρχουν πολλοί τρόποι ενσωμάτωσης και προσέγγισης του διαλογισμού, θεωρείται ως ένας προσβάσιμος πόρος αυτοφροντίδας . Μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης καθώς και μια ευρύτερη πνευματική πρακτική. Στους δυτικούς χώρους, οι άνθρωποι μπορεί να στραφούν στον διαλογισμό για να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και του άγχους , στην επίλυση συγκρούσεων, στον έλεγχο των παρορμήσεων και στη βελτίωση της μνήμης και της ανθεκτικότητας.

Έρευνες δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες επιλέγουν πρακτικές διαλογισμού και προσοχής. Μια έρευνα από το 2017 δείχνει ότι ο αριθμός των ενηλίκων των ΗΠΑ που έκαναν κάποιο είδος διαλογισμού τριπλασιάστηκε μεταξύ 2012 και 2017 σε 14,2%. Ο διαλογισμός και η επίγνωση έχουν γίνει επίσης δημοφιλή προγράμματα στα σχολεία , στους χώρους εργασίας και στο στρατό, βοηθώντας τους ανθρώπους να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Είδη Διαλογισμού

Διαλογισμός με βάση το μάντρα : Ο διαλογισμός με βάση το μάντρα (MBM) είναι ένας τύπος διαλογισμού που εστιάζει σε μια επαναλαμβανόμενη φράση ή μάντρα. Αυτό το μάντρα μπορεί να έχει θρησκευτική ή πνευματική σημασία, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια φράση έξω από το θρησκευτικό πλαίσιο. Η πρόθεση του MBM είναι να χρησιμοποιήσει τους ήχους ενός επαναλαμβανόμενου μάντρα για να βοηθήσει στην παράκαμψη της νοητικής ομιλίας και των υποσυνείδητων σκέψεων που συχνά μπορούν να επηρεάσουν ή να αυξήσουν το ψυχικό στρες. Ο υπερβατικός διαλογισμός, ο οποίος επικεντρώνεται στην επανάληψη μη θρησκευτικών μάντρα, είναι μια από τις πιο κοινές μορφές MBM. Άλλες μορφές MBM περιλαμβάνουν τη χαλάρωση Benson, τον διαλογισμό Jyoti, τον κλινικά τυποποιημένο διαλογισμό (CSM) και τον διαλογισμό ACEM.

Διαλογισμός ενσυνειδητότητας: Ο διαλογισμός Mindfulness είναι ένας δημοφιλής τύπος διαλογισμού που εστιάζει στην εκπαίδευση της εστίασης, της προσοχής και της αποδοχής σας. Αν και συγκεκριμένες τεχνικές μπορεί να διαφέρουν, ένας από τους στόχους του διαλογισμού επίγνωσης είναι να σας βοηθήσει να συντονιστείτε στην παρούσα στιγμή. Οι τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να συντονιστείτε στην παρούσα στιγμή μπορεί να περιλαμβάνουν την εστίαση στην αναπνοή, τις φυσικές αισθήσεις του σώματος, τα συναισθήματα που προκύπτουν και το άμεσο φυσικό περιβάλλον σας. Αφού εστιάσετε σε αυτές τις αισθήσεις, η επίγνωση σας βοηθά να μάθετε πώς να παρατηρείτε αυτές τις ιδιότητες χωρίς κρίση. Με άλλα λόγια, οι πρακτικές ενσυνειδητότητας στοχεύουν στο να σας βοηθήσουν να παρατηρήσετε και να συντονιστείτε στο παρόν χωρίς να αντιδράτε σε αισθήσεις ή συναισθήματα που προκύπτουν αυτή τη στιγμή. Οι τύποι πρακτικών και παρεμβάσεων ενσυνειδητότητας περιλαμβάνουν τη μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (MSBR), γνωσιακή θεραπεία με βάση την ενσυνειδητότητα (MBCT) και τη διατροφή με βάση την ενσυνειδητότητα. Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας μπορούν επίσης να ενσωματωθούν σε πρακτικές γιόγκα.
Πνευματικός διαλογισμός : Ο πνευματικός διαλογισμός μπορεί να περιλαμβάνει τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο MBM ή στον διαλογισμό ενσυνειδητότητας, αλλά με ένα αναπόσπαστο θρησκευτικό ή πνευματικό στοιχείο. Οι άνθρωποι που ασκούν πνευματικό διαλογισμό μπορούν να ασκηθούν μόνοι τους ή σε μια πνευματική κοινότητα.

Οφέλη του Διαλογισμού
Η δημοτικότητα του διαλογισμού και της προσοχής εκτός των ανατολικών χώρων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, έχει αυξηθεί η έρευνα σχετικά με τα οφέλη του διαλογισμού και της προσοχής στην ψυχική και σωματική υγεία. Αρκετές μελέτες, συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν δείξει ότι διαφορετικοί τύποι διαλογισμού μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα οφελών σε μερικούς ανθρώπους, όπως:

-Μείωση συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης
-Μείωση του άγχους και της κατάθλιψης
-Μείωση του χρόνιου στρες
-Μείωση του χρόνιου πόνου και βελτίωση της διαχείρισης του πόνου
-Μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες ( PTSD ).
-Βελτίωση των συμπτωμάτων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD).
-Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και συμπτώματα αϋπνίας
-Βελτίωση της συνολικής ψυχικής υγείας (συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με καρκίνο)
-Βελτίωση καρδιο-μεταβολικών παραγόντων
-Υποστηρικτική θεραπεία διαταραχών χρήσης ουσιών
-Διαχείριση διατροφικών συμπεριφορών

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της κατάθλιψης ή του άγχους. Μια ανασκόπηση από το 2020 διαπίστωσε ότι περίπου το 8% των συμμετεχόντων παρουσίασαν αρνητική επίδραση μετά την άσκηση του διαλογισμού. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους ανθρώπους. Πριν ξεκινήσετε το διαλογισμό, είναι σημαντικό να σταθμίσετε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους του για εσάς και την υγεία σας.

Λειτουργεί ο διαλογισμός για την απώλεια βάρους;
Έχουν δημοσιευτεί αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια που εξετάζουν τις επιπτώσεις της ενσυνειδητότητας και του διαλογισμού στη διαχείριση του βάρους και των διατροφικών συμπεριφορών. Αν και τα αποτελέσματα της υπάρχουσας έρευνας είναι ανάμεικτα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου εάν σας ενδιαφέρει να ενσωματώσετε τον διαλογισμό για απώλεια βάρους:

Σε μια συστηματική ανασκόπηση 18 δημοσιεύσεων, οι άνθρωποι που ενσωμάτωσαν στη ζωή τους παρεμβάσεις βασισμένες στην ενσυνειδητότητα, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, έχασαν κατά μέσο όρο το 3,5% του αρχικού σωματικού τους βάρους.
Η ίδια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη διαχείριση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών, όπως η υπερφαγία.

Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή από το 2016 διαπίστωσε ότι οι πρακτικές διατροφής και διαχείρισης του στρες με βάση την ενσυνειδητότητα δεν αύξησαν την απώλεια βάρους σε άτομα που ακολουθούν ήδη πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης, αλλά ότι αυτές οι πρακτικές μπορεί να προάγουν μακροπρόθεσμη βελτίωση σε ορισμένες πτυχές της μεταβολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης νηστείας επίπεδα.

 Ωστόσο, η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ότι σε μερικούς ανθρώπους, ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της σχέσης τους με το φαγητό και τον κορεσμό καθώς και συγκεκριμένες πτυχές της μεταβολικής τους υγείας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον διαλογισμό για την απώλεια βάρους
Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει μια πρακτική διαλογισμού. Ανάλογα με το είδος του διαλογισμού που σας ενδιαφέρει, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ξεκινήσουν την πρακτική τους στο σπίτι είτε με την υποστήριξη μιας εφαρμογής διαλογισμού είτε αφιερώνοντας συγκεκριμένο χρόνο και χώρο για την εξάσκηση. Προκειμένου να βελτιωθεί η πιθανότητα να παραμείνετε στη νέα σας πρακτική, είναι καλή ιδέα να επιλέγετε ένα μικρό χρονικό διάστημα κάθε μέρα (για παράδειγμα, πριν το πρωινό ή μετά το δείπνο) για να το αφιερώνετε στον διαλογισμό.

Είτε ενσωματώνετε ένα μάντρα είτε εστιάζετε σε τεχνικές ενσυνειδητότητας, όπως η αναπνοή για να φέρετε την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή, θυμηθείτε να ξεκινήσετε από μικρά, να νιώσετε άνετα και να είστε υπομονετικοί με τη διαδικασία. Εάν βρίσκεστε σε απώλεια για το πώς να ξεκινήσετε, μη διστάσετε να αναζητήσετε πρόσθετους πόρους στο διαδίκτυο ή να ρωτήσετε μέσω του παρόχου σας.

Εάν ενδιαφέρεστε για μια παρέμβαση βασισμένη στη συνείδηση ​​που θα βοηθήσει στη βελτίωση της σχέσης σας με το φαγητό και το φαγητό ή ή για να υποστηρίξετε την απώλεια βάρους, απευθυνθείτε στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για επιπλέον καθοδήγηση.

Άλλες τεχνικές ενσυνειδητότητας για απώλεια βάρους
Εκτός από τον διαλογισμό, υπάρχουν και άλλες τεχνικές που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής σας υγείας. Ορισμένες από αυτές τις τεχνικές μπορεί επίσης να λειτουργήσουν για να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους σε μερικούς ανθρώπους. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν:

Γιόγκα
Διαισθητικό φαγητό
Συμπεριφορική θεραπεία με βάση την αποδοχή

Ελέγξτε τα συμπτώματά σας, εξερευνήστε τις συνθήκες και τις θεραπείες και εάν χρειάζεται, στείλτε επικοινωνήστε με έναν ειδικό που εμπιστεύεστε.

khealth.com

Αλαβάστρινο δέρμα προσώπου, με ρύζι και γιαούρτι, #για έξτρα λάμψη και για να φύγουν οι λεπτές ρυτίδες.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr