Τα επαγγέλματα που διπλασιάζουν τον κίνδυνο άνοιας

Τα επαγγέλματα που διπλασιάζουν τον κίνδυνο άνοιας

Στη μελέτη,  εστίαζαν σε μία συγκεκριμένη περίοδο στον εργασιακό βίο των συμμετεχόντων, συνήθως κάποια χρόνια κοντά στην συνταξιοδότηση.

Βασίζονταν επίσης στις αναφορές των συμμετεχόντων για το επάγγελμά τους.

Νέα μελέτη επιστημόνων στη Νορβηγία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κάνουν επαγγέλματα τα οποία έχουν μέτριες έως υψηλές σωματικές απαιτήσεις, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.

Η μελέτη εξέτασε τον εργασιακό βίο των 7.005 συμμετεχόντων από την ηλικία των 33 μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Τα επαγγελματικά στοιχεία των συμμετεχόντων ελήφθησαν από τα μητρώα εργαζομένων της Νορβηγίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον εργασιακό βίο τους από το 1960 έως το 2014 και τους κατέταξαν σε τέσσερις κατηγορίες με βάση τις σωματικές απαιτήσεις του επαγγέλματός τους:

Σταθερά χαμηλή (30,9% των συμμετεχόντων)
Υψηλή στην αρχή, που αργότερα μειώθηκε (8,9%)
Σταθερά ενδιάμεση (25,1%)
Σταθερά υψηλή (35,2%)
Ως επαγγέλματα με ενδιάμεση έως υψηλή σωματική απαίτηση ορίστηκαν εκείνα που προϋπέθεταν σημαντική χρήση των χεριών και των ποδιών και κίνηση όλου του σώματος.

Τα επαγγέλματα αυτά είναι όσα απαιτούν ανάβαση, άρση βάρους, κάμψη του σώματος, ισορροπία, περπάτημα, χειρισμό υλικών.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι εθελοντές έπασχαν από άνοια και πόσοι από ήπια νοητική διαταραχή μέχρι το 2019. Η ήπια νοητική διαταραχή είναι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, η οποία δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των πασχόντων. Συχνά εξελίσσεται σε άνοια.

Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας σε κάθε ένα από τα επαγγέλματα των συμμετεχόντων, βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα από 1 μέχρι 5. Όσο υψηλότερη η βαθμολογία, τόσο πιο απαιτητική η δουλειά. Η μέση βαθμολογία όλων των επαγγελμάτων στη μελέτη ήταν 3,06 βαθμοί.

Επαγγέλματα με σταθερά χαμηλή φυσική δραστηριότητα για παράδειγμα, ήταν οι δάσκαλοι του δημοτικού (εξαιρούνται οι γυμναστές), οι γραμματείς και οι υπάλληλοι γραφείου.

Αυξημένη εργασιακή φυσική δραστηριότητα που στη συνέχεια μειώθηκε, είχαν οι πωλητές που άλλαξαν επάγγελμα και έκαναν καθιστική εργασία. Σταθερά ενδιάμεση φυσική δραστηριότητα είχαν επαγγέλματα, όπως οι πωλητές λιανικής και οι ηλεκτρολόγοι.

Τέλος, σταθερά υψηλή φυσική δραστηριότητα είχαν οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και οι αγρότες.

Μέχρι το 2019, οι 902 από τους εθελοντές είχαν διαγνωστεί με άνοια και 2.407 είχαν διαγνωστεί με ήπια νοητική διαταραχή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με σταθερά χαμηλές σωματικές απαιτήσεις, είχαν 8,8% πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια. Είχαν επίσης 27,4% πιθανότητες να εκδηλώσουν ήπια νοητική διαταραχή.

Εκείνοι όμως με σταθερά υψηλές απαιτήσεις είχαν 15,4% πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια και 40,2% ήπια γνωστική διαταραχή.

Οι διαφορές αυτές συνεπάγονται ότι όσοι κάνουν βαριές χειρωνακτικές δουλειές, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες για άνοια, σε σύγκριση με όσους κάνουν λιγότερο απαιτητικές σωματικά εργασίες.

Παρότι το εύρημα μοιάζει παράδοξο, δεδομένου ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα θεωρείται «φάρμακο» κατά της άνοιας, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι είναι άλλο να γυμνάζεται κάποιος για λόγους υγείας ή ψυχαγωγίας και άλλο να ασχολείται επί τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά και για χρόνια με βαριές χειρωνακτικές εργασίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Regional Health—Europe.

www.onmed.gr

Serum βιταμίνης C

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr