Τι είναι ο καφέ θόρυβος που όλο και περισσότεροι προτιμούν για να τους πάρει ο ύπνος

Τι είναι ο καφέ θόρυβος που όλο και περισσότεροι προτιμούν για να τους πάρει ο ύπνος

Από apps και συμβουλές τύπου να μην τρως βαριά το βράδυ ή να αποφεύγεις την καφεΐνη και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μέχρι να ακούς συγκεκριμένους ήχους. Πολλά είναι τα tips που κυκλοφορούν εκεί έξω για να σε παίρνει ο ύπνος στο λεπτό, για να απολαμβάνεις έναν ξεκούραστο ύπνο χωρίς να ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όσον αφορά τους ήχους που μόλις αναφέραμε και οι οποίοι μπλοκάρουν τους εξωτερικούς ήχους και χαλαρώνουν το πνεύμα και ως εκ τούτου το σώμα, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί:

Ο λευκός
Ο ροζ
Ο καφέ

Ο πρώτος περιέχει όλες τις συχνότητες του φάσματος του ακουστού ήχου σε ίσο βαθμό, γι’ αυτό και αναφέρεται μερικές φορές ως ευρυζωνικός θόρυβος. Είναι ένας στατικός ήχος που μοιάζει με βουητό και συναντάται σε διάφορες οικιακές συσκευές, όπως κλιματιστικά, ανεμιστήρες, ηλεκτρικές σκούπες, πιστολάκι μαλλιών, απορροφητήρες, μεταξύ άλλων.

 

Μάλιστα, μετά από αρκετές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει το κλάμα στα βρέφη, να βελτιώσει την απόδοση στην εργασία, ακόμα και σε περιπτώσεις να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Ο δεύτερος περιέχει επίσης όλες τις συχνότητες του φάσματος του ακουστού ήχου, με τις χαμηλότερες συχνότητες ωστόσο να υπερισχύουν. Γι΄ αυτό και το άκουσμά του είναι πιο ευχάριστο και ισορροπημένο. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκρίνουν με ήχους της φύσης: της βροχής, του ανέμου, της θάλασσας, των κυμάτων.

Τέλος, ο τρίτος που είναι γνωστός και ως κόκκινος θόρυβος, μειώνει ακόμη περισσότερο τις υψηλότερες συχνότητες, όπως και ο ροζ δηλαδή, μόνο που είναι πολύ πιο τραχύς. Θυμίζει κι αυτός τους ήχους της φύσης αλλά με μεγαλύτερη ένταση. Πάρε για παράδειγμα τη βοή που προκαλεί ένα ποτάμι που καταλήγει σε καταρράκτη ή μία ανεμοθύελλα ή μία καταιγίδα. Τα οφέλη από το άκουσμά του είναι η χαλάρωση, η βελτίωση της συγκέντρωσης και φυσικά του ύπνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικάνικου GQ, ενώ ο λευκός θόρυβος συνεχίζει να κατέχει τα πρωτεία όσον αφορά την καταπολέμηση της αϋπνίας και να θεωρείται ο πιο δημοφιλής εκ των τριών (ακόμα και στο Google Trends δηλαδή είναι πρώτος στις αναζητήσεις), είναι ο καφές εκείνος που διαγράφει ήδη από πέρυσι συνεχή ανοδική πορεία.

@calm

expierence the calming effect of delta binaural beats 😌

♬ Delta Binaural Meditation from the Calm app – Calm

Είναι ενδεικτικό, όπως σημειώνει η διευθύντρια του Google Trends, Katie Seaton, ότι το ενδιαφέρον για τον καφέ θόρυβο έχει υπερτετραπλασιαστεί μέσα στους τελευταίους 18 μήνες και σε αυτό συνέβαλλε σημαντικά το TikTok. Το #brownnoise τρεντάρει στην πλατφόρμα μετρώντας αυτή τη στιγμή 137,1 εκ. views και αμέτρητα βίντεο για το πώς να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς πιο γρήγορα δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον συγκεκριμένο θόρυβο.

Πράγματι, η Dr. Amy Sarow, που ασχολείται ενεργά με την ακουολογική έρευνα και την κλινική πρακτική αναφέρει ότι «αυτό συμβαίνει γιατί ο καφέ θόρυβος βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο λευκός είναι αρκετά τραχύς, ενώ ο ροζ αρκετά ήπιος».

Για να καταλήξει: «Κάπως έτσι, εξηγείται ακόμα και ότι τα άτομα που υποφέρουν από εμβοές, μια ενοχλητική κατάσταση που εκδηλώνεται ως χρόνιο κουδούνισμα στα αυτιά, επίσης προτιμούν τον καφέ θόρυβο έναντι των άλλων δύο».

www.oneman.gr

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

 

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr