Το φρούτο «ασπίδα» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το φρούτο «ασπίδα» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, όχι μόνο του καρκίνου παχέος εντέρου αλλά και άλλων μορφών καρκίνου.

Ο γιατρός Michael Mosley, που δίνει συμβουλές υγείας στο κοινό του μέσα από την Mirror, αυτή τη φορά αποκαλύπτει ένα φρούτο που μπορούμε να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Όμως, με μία σημαντική λεπτομέρεια. Το φρούτο αυτό πρέπει να το καταναλώσουμε άγουρο. Ο Mosley λέει ότι όλοι θα πρέπει να τρώμε ένα δημοφιλές φρούτο πριν αυτό ωριμάσει για να αποκομίσουμε τα οφέλη για την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών καθημερινά είναι το κλειδί για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς είναι γεμάτα με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Φυσικά, τα φρούτα τα τρώμε όταν ωριμάσουν. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις αν φάτε τα φρούτα όταν είναι ώριμα μπορεί να χάσετε ορισμένα βασικά οφέλη για την υγεία. Οι πράσινες και σκληρές μπανάνες δεν ακούγονται ή φαίνονται τόσο ελκυστικές, αλλά τα άγουρα φρούτα είναι γεμάτα με βασικά θρεπτικά συστατικά.

Ο Michael Mosley, εξηγεί γιατί η επιλογή μιας πράσινης μπανάνας αντί μιας ώριμης μπορεί να είναι το κλειδί για ένα καλό και υγιές συκώτι. Ο λόγος είναι ότι είναι εμπλουτισμένη με ανθεκτικό άμυλο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του συκωτιού και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η επίδραση των τροφών στο έντερο
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ανθεκτικό άμυλο δεν «διασπάται εύκολα στο έντερο» και «δρα περισσότερο σαν φυτικές ίνες», που σημαίνει ότι το σάκχαρο στο αίμα δεν θα ανέβει όταν το τρώτε. Το ανθεκτικό άμυλο «τροφοδοτεί επίσης τα φιλικά βακτήρια στο έντερο», καθώς μετατρέπεται σε ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται βουτυρικό. Το λιπαρό οξύ κάνει θαύματα για το έντερο «συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου», ενώ έχει πλέον βρεθεί ότι εκτός από τον κίνδυνο καρκίνου, η πέψη του ανθεκτικού αμύλου βοηθά στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων.

Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης που διεξήχθη στο Έκτο Λαϊκό Νοσοκομείο της Σαγκάης στην Κίνα, 200 άτομα με συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), κατανάλωναν αυξημένη ποσότητα ανθεκτικού αμύλου για να αναλύσουν τις επιπτώσεις, εξήγησε ο Mosley. Στους ασθενείς χορηγήθηκε το ανθεκτικό άμυλο σε σκόνη δύο φορές την ημέρα για τέσσερις μήνες, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα 40% λιγότερο λίπος στο συκώτι τους. Ο Δρ Mosley πρόσθεσε: «Είχαν επίσης μειωμένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων και φλεγμονωδών παραγόντων που σχετίζονται με την NAFLD. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε εύκολα να αυξήσετε την κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου τρώγοντας βρώμη, όσπρια και πράσινες μπανάνες ή με το μαγείρεμα, την ψύξη και το ζέσταμα ρυζιού, ζυμαρικών ή πατατών».

www.healthstat.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

4 τρόποι για να θεραπεύσετε τα κύτταρα σας, να έχετε νεανικούς μυς, το δικό σας κολλαγόνο και δύναμη.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr