5 Βιταμίνες και μέταλλα για ενίσχυση μεταβολισμού και αδυνάτισμα

5 Βιταμίνες και μέταλλα για ενίσχυση μεταβολισμού και αδυνάτισμα

Με την πρώτη ματιά, το αδυνάτισμα δεν είναι παρά μια απλή μαθηματική πράξη:

«Όλοι χάνουν βάρος καίγοντας περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνουν μέσω της τροφής. Στο τέλος, αυτό που μετράει είναι ο αριθμός των θερμίδων. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να τρώτε λιγότερες θερμίδες ή να καίτε περισσότερες, μέσα από τη σωματική σας δραστηριότητα. Ή μπορείτε να συνδυάσετε αυτά τα δύο», όπως εξηγεί σχετικά η επίσημη ιστοσελίδα της αμερικανικής κλινικής «Mayo Clinic».

Φυσικά, το αδυνάτισμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο για κάποια άτομα σε σχέση με κάποιους άλλους. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα του κάθε ανθρώπου «καίει» διαφορετικό αριθμό θερμίδων. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο οι άνδρες τείνουν να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες για να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που είναι πιο ψηλοί, νεότεροι, καθώς και για εκείνους που έχουν πιο ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα και χαμηλότερα ποσοστά λίπους.

Αντίθετα, ορισμένες παθήσεις (όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), καθώς και φαρμακευτικές αγωγές, μπορούν να κάνουν την απώλεια βάρους εξαιρετικά δύσκολη, αυξάνοντας το αίσθημα της πείνας και προκαλώντας μείωση του μεταβολικού ρυθμού ή κατακράτηση υγρών.

Σε περίπτωση που υποπτεύεστε ότι σας συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος θα διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιο υποβόσκον πρόβλημα υγείας και θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, εξειδικευμένες για την δική σας περίπτωση. Με τη βοήθεια της σωστής ιατροφαρμακευτικής παρακολούθησης, είναι δυνατόν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, ακόμα και αν εμφανίζετε μεταβολικές δυσλειτουργίες.

Η εύρυθμη λειτουργία, λοιπόν, του μεταβολισμού μας είναι σημαντική για τη διαχείριση του βάρους μας και τη διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έγκριτη ιατρική ιστοσελίδα «Health Line», υπάρχουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα που ιδιαίτερα απαραίτητες στο σώμα μας εάν μας ενδιαφέρει η απώλεια βάρους.

1. Σύμπλεγμα βιταμινών B
Το σύμπλεγμα βιταμινών B (Β1 έως και Β12) είναι απαραίτητο για έναν αποδοτικό μεταβολισμό, καθώς βοηθούν το σώμα μας να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη, καθώς και να αξιοποιεί την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην τροφή.

Θα βρείτε βιταμίνες B στα παρακάτω τρόφιμα:

Όσπρια
Γάλα
Αυγά
Άπαχο κρέας
Σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης)
Πατάτες
Μπανάνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη B12 δεν περιλαμβάνεται σε φυτικά προϊόντα, επομένως τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή που βασίζεται κυρίως στα φυτά, θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα, ή να επιλέγουν προϊόντα εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη αυτή.

2. Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία των μυών και τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από το φυσιολογικό. Παράλληλα, η έλλειψη σε βιταμίνη D συνδέεται με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.

Μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου έχασαν σημαντικά περισσότερο λίπος στο στομάχι, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έλαβαν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα.

Το σώμα μας δεν παράγει βιταμίνη D, επομένως πρέπει να την λαμβάνουμε από εξωτερικές πηγές, όπως τρόφιμα, ηλιοφάνεια ή τα συμπληρώματα. Πριν από την ηλικία των 70, η ημερήσια ανάγκη είναι 600 IU (Διεθνείς Μονάδες), ενώ μετά τα 70 αυξάνεται στα 800 IU.

Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D:

Λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός κ.τ.λ.)
Κρόκος αυγό
Εμπλουτισμένα προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, δημητριακά κ.ά)
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στην Ελλάδα, το 73% των Ελλήνων έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, επομένως είναι καλό να περιλαμβάνεται ο έλεγχος των επιπέδων της βιταμίνης αυτής, μαζί με τις ετήσιες γενικές εξετάσεις αίματος και να λαμβάνονται συμπληρώματα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

3. Σίδηρος
Ο σίδηρος βοηθά το σώμα να δημιουργήσει ενέργεια αξιοποιώντας τα θρεπτικά συστατικά, καθώς και να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των μυών, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καύση του λίπους.

Η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις συχνότερες διατροφικές ελλείψεις στον δυτικό κόσμο και είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ιδίως εκείνες που έχουν βαριά αιμορραγία κατά την περίοδο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη κόπωση, αδυναμία, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και μειωμένη απόδοση κατά τη σωματική άσκηση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να καταστήσουν την απώλεια βάρους πιο δύσκολη.

Πλούσιες σε σίδηρο είναι οι παρακάτω τροφές:

Όσπρια
Σπανάκι
Άπαχο κρέας
Όστρακα
Ιδανικός συνδυασμός με τις παρακάτω τροφές είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (ντομάτες, λεμόνι, πορτοκάλι, φράουλες κ.τ.λ.) τα οποία βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

4. Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, συμμετέχοντας σε πάνω από 300 συστήματα ενζύμων, τα οποία (μεταξύ άλλων) είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της γλυκόζης και της πίεσης του αίματος, την ενδυνάμωση των οστών και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου τείνουν να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και οστεοπόρωση.

Σχετικές μελέτες στις ΗΠΑ έχουν ανακαλύψει ότι η πρόσληψη μαγνησίου είναι πιο χαμηλή από τα συστηνόμενα 320–420 milligrams ημερησίως για τους ενήλικες άνω των 30 ετών.

Πηγές μαγνησίου:

Ξηροί καρποί
Όσπρια
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ.: σπανάκι)
Σπόροι (κολοκυθόσποροι, σπόροι τσία κ.ά)
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να είμαστε προσεκτική όσον αφορά την κατανάλωση συμπληρωμάτων μαγνησίου, καθώς τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

5. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
Αν και τεχνικά το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού δεν θεωρείται βιταμίνη αλλά ούτε και μέταλλο, αξίζει να συμπεριληφθεί στη λίστα διότι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας και την οξείδωση του λίπους, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την παραγωγή και την απορρόφηση λίπους από το σώμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι πλούσιο σε κατεχίνες και καφεΐνη, ο συνδυασμός των οποίων θεωρείται πως αυξάνει την μεταβολική δραστηριότητα και ως εκ τούτου την καύση θερμίδων.

Μάλιστα, μελέτη του 2012 ανακάλυψε ότι τα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού, μείωσαν το βάρος των παχύσαρκων συμμετεχόντων κατά 1,2 κιλά παραπάνω, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό συμπλήρωμα (πλασίμπο).

jenny.gr

www.pexels.com

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Maca: το superfood- σύμμαχος μας στην εμμηνόπαυση

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr