Έρευνα: Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως αφού αγγίξετε αυτά τα 10 πράγματα

Έρευνα: Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως αφού αγγίξετε αυτά τα 10 πράγματα

Το πλύσιμο των χεριών σας είναι δεδομένο εάν θέλετε να αποφύγετε τη μόλυνση — αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού αγγίξετε  τους 10 κορυφαίους μαγνήτες μικροβίων που ακολουθούν.

 Το πλύσιμο των χεριών σας περιορίζει τη μεταφορά βακτηρίων, ιών και άλλων μικροβίων, σύμφωνα με την Mayo Clinic .

Ο σωστός τρόπος για να πλένετε τα χέρια σας : Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να χρησιμοποιείτε σαπούνι και καθαρό νερό ή απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα, τουλάχιστον 60% αλκοόλ, για να πλένετε τα χέρια σας. Μελέτες το έχουν επιβεβαιώσει, δείχνοντας ότι και οι δύο είναι αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης μικροβίων.

Φυσικά, είναι αδύνατο να διατηρείτε τα χέρια σας 100% χωρίς μικρόβια όλη την ώρα (συν, ότι ορισμένα βακτήρια είναι καλά για εσάς!), αλλά η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι το πλύσιμο των χεριών σας είναι μια ιδιαίτερα επίπονη εργασία αφού έχετε έρθει σε επαφή με τα ακόλουθα 10 στοιχεία.

Αυτές τις μέρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για τις περισσότερες αγορές, αλλά μερικές φορές χρειάζεται απλώς να χειριστείτε μετρητά. Όταν το κάνετε, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας το συντομότερο δυνατό. Οι ερευνητές εξέτασαν χαρτονομίσματα του 1 δολαρίου από τράπεζα της Νέας Υόρκης και βρήκαν εκατοντάδες μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των στοματικών και κολπικών βακτηρίων, καθώς και DNA από κατοικίδια ζώα και ιούς.

Παρόμοιες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα μετρητά και κέρματα περιέχουν ακόμη και παθογόνα όπως το E. coli και η σαλμονέλα . Δεν βοηθάει το γεγονός ότι τα χρήματα κυκλοφορούν για λίγο—τα γραμμάτια των 100  ευρώ λόγου χάριν μπορούν να κυκλοφορούν έως και 15 χρόνια, σύμφωνα με την Federal Reserve.

Έρευνα δείχνει ότι αυτή η ακαθάριστη (αλλά κοινή) συμπεριφορά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Η Katy Burris, MD, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, λέει ότι μία από τις κρίσιμες στιγμές που πρέπει να θυμάστε να πλυθείτε είναι μετά την οδήγηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου πολλοί άνθρωποι αγγίζουν συνεχώς τις ίδιες επιφάνειες. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από χειρολισθήρες σε κυλιόμενες σκάλες έως στύλους στο μετρό έως λαβές θυρών μπάνιου.

Μενού εστιατορίων
Τα εστιατόρια μπορεί να είναι ένα από τα μέρη που είναι πιο πιθανό να κολλήσετε έναν ιό — αλλά το μενού είναι ο χειρότερος φορέας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα έλυσαν τα μενού των εστιατορίων για να διαπιστώσουν ότι είχαν 185.000 βακτηριακούς οργανισμούς.

Είναι λογικό, καθώς τόσοι πολλοί άνθρωποι χειρίζονται μενού εστιατορίων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού εστιατορίου που χειρίζεται επίσης λερωμένα πιάτα και μαχαιροπήρουνα άλλων πελατών. Μπορεί να μην μπορείτε να αποφύγετε να αγγίξετε αυτό το μενού, αλλά πλύνετε τα χέρια σας αφού κάνετε την παραγγελία σας.

Οθόνες αφής
Τώρα που η τεχνολογία αντικαθιστά ορισμένα είδη από χαρτί, είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε οποιαδήποτε οθόνη. Ένας από τους χειρότερους παραβάτες είναι οι μηχανές περιπτέρων σε αεροδρόμια ή τοποθεσίες δημόσιων συγκοινωνιών, λέει ο Δρ Burris. «Τα μικρόβια υπάρχουν παντού και κάποια μέρη μπορεί να φιλοξενούν περισσότερα από όσα μπορεί να αντιληφθείτε», λέει.

Τα κινητά τηλέφωνα μετράνε επίσης. ειδικά καθώς μπορεί να τα μοιραστούμε με άλλους. Τα καλά νέα: «Το απλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό θα μειώσει τη μετάδοση αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών», λέει ο Δρ Burris.

Σχεδόν οτιδήποτε στο ιατρείο
Χάρη σε μια παρέλαση ασθενών που έρχονται όλη μέρα, τα περισσότερα πράγματα στο ιατρείο φιλοξενούν μικρόβια ή βακτήρια—ειδικά το στυλό εισόδου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 46.000 περισσότερα μικρόβια σε αυτό το στυλό από ό, τι σε ένα μέσο κάθισμα τουαλέτας.

Άλλα κρυφά παγωμένα σημεία που πρέπει να αποφύγετε είναι το υποβραχιόνιο της καρέκλας της αίθουσας αναμονής και το χερούλι της πόρτας.

Οποιαδήποτε ζώα
Δεν πλένουν όλοι τα χέρια τους αφού αγγίξουν κατοικίδια ή ζώα, αλλά πρέπει, σύμφωνα με τον Nesochi Okeke-Igbokwe, MD. «Τα ζώα μπορεί να φέρουν διάφορες ασθένειες», λέει. «Και επειδή τα κατοικίδια θεωρούνται γενικά φιλικά προς την οικογένεια, το πλύσιμο των χεριών μερικές φορές παραβλέπεται».

Το πλύσιμο των χεριών μετά από επαφή με ζώα ή αλληλεπίδραση με κατοικίδια, είτε δικά σας είτε κάποιου άλλου, είναι σημαντικό.

Σανίδες κοπής και σφουγγάρια κουζίνας


Η κουζίνα είναι ένα μικροβιακό περιβάλλον. Δεν φέρνετε μόνο άψητο φαγητό, αλλά μετακινείτε και μικρόβια από τρόφιμα, σκεύη και υφάσματα, όπως πετσέτες κουζίνας και σφουγγάρια. Μια μελέτη βρήκε έως και 326 διαφορετικά είδη βακτηρίων που ζουν σε χρησιμοποιημένα σφουγγάρια κουζίνας . Φροντίστε να πετάξετε τα παλιά και, όπως προτείνει ο Δρ Burris, να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε ένα γεύμα και αφού χειριστείτε ωμά κρέατα.

Στυλό που δεν είναι δικό σας


Αν και πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους για να κρατούν σημειώσεις και να γράφουν λίστες, μερικές φορές χρειάζεται απλώς να δανειστείτε ένα στυλό. Πλύνετε τα χέρια σας αφού το χρησιμοποιήσετε.

Το μέσο στυλό γραφείου έχει 10 φορές περισσότερα μικρόβια από το μέσο κάθισμα τουαλέτας γραφείου, με περίπου 200 βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα, σύμφωνα με την Wall Street Journal . Αν αυτό δεν σας ενοχλεί, σκεφτείτε ότι σε πολλούς αρέσει να μασούν ή να ροκανίζουν καπάκια στυλό. 

Διανομείς ή αντλίες σαπουνιού


Οι αντλίες διανομής σαπουνιού είναι ένα καταφύγιο για βακτήρια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρήκαν επαναγεμιζόμενους διανομείς σαπουνιού ιδιαίτερα γεμάτους με μικρόβια. Καθώς πιέζετε την αντλία, όλα τα βακτήρια που ελπίζετε να ξεπλύνετε έχουν ίσες ευκαιρίες να μεταφερθούν στον διανομέα. Ο επικεφαλής ερευνητής Charles Gerba, PhD, πρότεινε ότι το να αγγίζετε τα επαναγεμιζόμενα δοχεία σαπουνιού μπορεί στην πραγματικότητα να μεταφέρει περισσότερα βακτήρια στα χέρια σας από ό,τι αν κολλούσατε τα χέρια σας σε μια τουαλέτα.

Σχεδόν οτιδήποτε σε ένα αεροδρόμιο


Περίπου 2,6 εκατομμύρια επιβάτες αεροπορικών εταιρειών ταξιδεύουν καθημερινά, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας. Περισσότεροι άνθρωποι σημαίνει περισσότερα μικρόβια και περισσότερες κοινόχρηστες δημόσιες επιφάνειες όπου θα τα συναντήσετε.

Αποφύγετε να αγγίζετε τα πόμολα των θυρών, τα σιντριβάνια, τις οθόνες των περιπτέρων και ειδικά τις πλαστικές μπανιέρες και τους δίσκους στη γραμμή ασφαλείας του αεροδρομίου. Οι άνθρωποι βάζουν τα βρώμικα παπούτσια και τις τσάντες τους σε αυτούς τους δίσκους, οδηγώντας σε μόλυνση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Infectious Diseases . Κρατήστε το απολυμαντικό χεριών ή τα μαντηλάκια απολύμανσης τοποθετημένα σε ένα εύχρηστο σημείο στη χειραποσκευή σας!

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr