Τα οφέλη της βιταμίνης D από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.

Τα οφέλη της βιταμίνης D από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.

Η βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη όραση, καλύτερη μνήμη, πιο αργή γήρανση…και πολλά άλλα.

Είναι η μαγική βιταμίνη; Λοιπόν, μπορεί . Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά συμπληρώματα για την ενίσχυση της συνολικής ευεξίας σας και ακόμη και την προώθηση της μακροζωίας.

Για χρόνια, η βιταμίνη D διαφημιζόταν ως άσος για πιο δυνατά οστά, πιο λαμπερά μαλλιά και ως δυνητικό ενισχυτικό της διάθεσης. Αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε τα πολλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η βιταμίνη D για ολόκληρο το σύστημά σας.

Οι διαιτολόγοι μόλις μοιράστηκαν 6 συμβουλές για να βοηθήσετε το έντερο σας να απορροφήσει τη βιταμίνη D

Εγκέφαλος

Όταν λαμβάνεται με ιχθυέλαιο, η βιταμίνη D είναι ένα ισχυρό ενισχυτικό της διάθεσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό FASEB . Η εύστοχα ονομαζόμενη «βιταμίνη του ήλιου» βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την κατάθλιψη βοηθώντας τη μετατροπή του απαραίτητου αμινοξέος τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη – μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Η βιταμίνη D βελτίωσε τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journals of Gerontology A. Εν τω μεταξύ, προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι μπορεί επίσης να έχει κάποια προστατευτικά αποτελέσματα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μάτια
Πέρα από τις γραμμές γέλιου, τα ίδια τα μάτια σας υφίστανται σημάδια γήρανσης που μπορεί να βλάψουν την όρασή σας. Μια ημερήσια δόση βιταμίνης D μείωσε ορισμένες από τις επιπτώσεις της γήρανσης στα μάτια, μείωσε τη φλεγμονή και βελτίωσε την όραση στα ποντίκια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurobiology of Aging .

Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας , μιας κοινής οφθαλμικής νόσου που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Αυτιά
Τι προκαλεί τον ίλιγγο , αυτή την αποπροσανατολιστική αίσθηση ζάλης και περιστροφής; Ο ίλιγγος μπορεί να κάνει το κεφάλι σας να γυρίζει, αλλά το πρόβλημα συχνά πηγάζει από τις δομές στο εσωτερικό σας αυτί που είναι υπεύθυνες για την ισορροπία.

Ωστόσο, η λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου δύο φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τον ίλιγγο και να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανίσετε ξανά ίλιγγο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology .

Τα οφέλη της βιταμίνης D στα δόντια

Θέλετε πιο δυνατά, πιο λευκά δόντια και λιγότερες κοιλότητες; Η λήψη ενός καθημερινού συμπληρώματος βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients . Οι ερευνητές ανέλυσαν δεκάδες ελεγχόμενες μελέτες με χιλιάδες συμμετέχοντες σε πολλές χώρες για να διαπιστώσουν ότι η βιταμίνη D συσχετίστηκε με 50 τοις εκατό μείωση της συχνότητας εμφάνισης τερηδόνας.

Ούλα

Το ίδιο συμπλήρωμα βιταμίνης D που δυναμώνει τα δόντια σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των ούλων σας από βακτηριακές λοιμώξεις που οδηγούν σε προβλήματα όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, σύμφωνα με τη μελέτη Nutrients .

Η περιοδοντίτιδα, μια δυνητικά σοβαρή λοίμωξη του ιστού των ούλων, επηρεάζει έως και το 50 τοις εκατό των ανθρώπων στις ΗΠΑ. Είναι μια κύρια αιτία απώλειας δοντιών και μπορεί επίσης να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις. Προστατέψτε τον εαυτό σας γνωρίζοντας τα πρώιμα σημάδια της νόσου των ούλων .

Καρδιά
Ένας από τους πιο ισχυρούς ρόλους της βιταμίνης D είναι στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπου υπάρχουν 200 γονίδια που ρυθμίζονται από τη βιταμίνη D.

Πώς λειτουργεί;

Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η χοληστερόλη να φράζει τις αρτηρίες, να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη λειτουργία των κυττάρων στην καρδιά.

Ακόμη καλύτερα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση της υπάρχουσας καρδιακής βλάβης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Nanomedicine .

Πνεύμονες

Το άσθμα , η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα επηρεάζουν περίπου το 15 τοις εκατό των Αμερικανών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το CDC. Αν και δεν είναι θεραπεία, η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων πνευμονικής νόσου κατά 40%, κατέληξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet .

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για το άσθμα, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cochrane Review . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν μια ημερήσια δόση βιταμίνης D εκτός από τα φάρμακα για το άσθμα μείωσαν τον αριθμό των σοβαρών κρίσεων άσθματος που βίωσαν.

Έντερο
Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο – αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων – διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.

Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι σημαντικές πρακτικές για την αποφυγή ή τη θεραπεία του συνδρόμου, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βοηθήσει. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology , η βιταμίνη D βελτίωσε τα σημάδια του μεταβολικού συνδρόμου ενισχύοντας τα υγιή βακτήρια του εντέρου σε ποντίκια.

Συκώτι
Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα καρκίνου γενικά και λιγότερο καρκίνο του ήπατος ειδικά, σύμφωνα με μια μελέτη BMJ . Οι ερευνητές πήραν δείγματα από περισσότερους από 33.000 ενήλικες συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα της θρεπτικής ουσίας συσχετίστηκαν με 20 τοις εκατό μείωση του καρκίνου και 30 έως 50 τοις εκατό μείωση του καρκίνου του ήπατος. 

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δείχνουν οφέλη αναπαραγωγικής και γονιμότητας από τη βιταμίνη D. Οι γυναίκες συμμετέχουσες που είχαν υγιές επίπεδο βιταμίνης D νωρίς στην εγκυμοσύνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με υγιές βάρος και μέγεθος κεφαλιού σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Μεταβολισμός .

Ομοίως, οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν καλύτερη δυνατότητα γονιμότητας, ιδιαίτερα μέσω της καλύτερης κινητικότητας του σπέρματος, λένε οι ερευνητές σε ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Men’s Health .

Οστά
Πιστεύετε ότι το ασβέστιο είναι η καλύτερη θρεπτική ουσία για τα οστά; Ξανασκέψου το. Οι θετικές επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία των οστών είναι μερικά από τα πιο τεκμηριωμένα οφέλη της θρεπτικής ουσίας. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών, ενώ η ανεπαρκής βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, μια ασθένεια εύθραυστων οστών, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Γόνατα
Τα γόνατά σας είναι μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες αρθρώσεις στο σώμα σας και συχνά ένα από τα πρώτα μέρη που αντιμετωπίζετε πόνο στις αρθρώσεις καθώς μεγαλώνετε. Η έρευνα έχει προτείνει ότι οι πιο κοινές αιτίες πόνου στις αρθρώσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα από υπερβολική χρήση ή τραυματισμός των αρθρώσεων και η ρευματοειδής αρθρίτιδα – μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τις αρθρώσεις.

Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και από τους δύο τύπους αρθρίτιδας. Οι άνθρωποι που διατηρούσαν υγιή επίπεδα βιταμίνης D είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Autoimmunity . Ομοίως, άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας, όπως πόνο στο γόνατο και δυσκολία στο περπάτημα, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας.

Πόδια
Τα κατάγματα από στρες -μικροκατάγματα που συμβαίνουν συχνά σε μικρά οστά λόγω υπερβολικής χρήσης- είναι αρκετά συνηθισμένοι τραυματισμοί, ιδιαίτερα σε άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες υψηλής πρόσκρουσης, όπως τρέξιμο ή αθλήματα, ή σε άτομα που είναι σημαντικά υπέρβαρα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Foot and Ankle Surgery , η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τα κατάγματα από το στρες συμβάλλοντας στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

www.thehealthy.com

8 τροφές πλούσιες σε ασβέστιο για γερά, υγιή οστά

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr