Λεύκανση ματιών. Τρόποι για να μειώσετε την ερυθρότητα ή το κιτρίνισμα στα μάτια

Λεύκανση ματιών. Τρόποι για να μειώσετε την ερυθρότητα ή το κιτρίνισμα στα μάτια

Με την πάροδο του χρόνου, ο σκληρός χιτώνας , το λευκό μέρος του ματιού σας , μπορεί να αναπτύξει μια κιτρινωπή ή κοκκινωπή απόχρωση. Και, αν τα μάτια σας δεν είναι εκθαμβωτικά λευκά, μπορεί να φαίνεστε κουρασμένοι και γερασμένοι επειδή τα μάτια αντικατοπτρίζουν τη γενική σας υγεία. Υπάρχουν  τρόποι για να μειώσετε την ερυθρότητα ή το κιτρίνισμα στα μάτια σας. 

Οφθαλμικές σταγόνες για λεύκανση
Η χρήση οφθαλμικών σταγόνων για πιο λευκά μάτια μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την ερυθρότητα όταν είναι ερεθισμένα. Οι τακτικές οφθαλμικές σταγόνες όχι μόνο θα μειώσουν την ερυθρότητα αλλά θα τους δώσουν και λίγη υγρασία. Η λίπανση θα βοηθήσει επίσης στην ξηρότητα που μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας και θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ερεθιστικών που προκαλούν ξηρότητα στα μάτια . Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε σταγόνες φυσιολογικού ορού καθώς είναι λιγότερο σκληρές για τα μάτια.

Φυσικές τροφές για λαμπερά μάτια
Πώς να κάνετε τα μάτια σας λευκά από το κίτρινο μέσω της διατροφής σας; Όταν πρόκειται για τροφές για πιο λευκά μάτια, υπάρχουν σνακ που μπορείτε να τσιμπήσετε και θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας. Συμπεριλάβετε φρέσκα προϊόντα όπως κολοκύθες, λεμόνια και πορτοκάλια στη διατροφή σας. Τι γίνεται με τα καρότα ;

Είναι τα καρότα καλά για τα μάτια σας ; Ναι, τα καρότα είναι γεμάτα με βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά, τα οποία προάγουν την υγεία των ματιών και την καλή όραση.

Η βελτίωση της όρασής σας ξεκινά με την καλή διατροφή!

Τα μάτια σας θα παραμείνουν λευκά χάρη στα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά . Η κατανάλωση ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια, μαζί με άλλα πράσινα, φυλλώδη τρόφιμα όπως το σπανάκι, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών. Το συκώτι σας θα αποτοξινωθεί από τα φρούτα και τα λαχανικά, διατηρώντας τα μάτια σας υγιή και καθαρά .

Πιείτε ένα ποτήρι χυμό παντζαριού με άδειο στομάχι και προσθέστε καρότα και σπανάκι για να επιταχύνετε τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Δεν είστε λάτρης ορισμένων από αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά;

Είναι δυνατό να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μάτια σας λαμβάνοντας συμπληρώματα ματιών .

Λευκάνετε τα κίτρινα μάτια: τι μπορείτε να κάνετε
Μειώστε την ποσότητα επεξεργασμένης ζάχαρης και υδατανθράκων στη διατροφή σας σταδιακά καθώς ενσωματώνετε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Θα ωφεληθείτε από αυτό ενώ το συκώτι σας θα αποτοξινώνεται. Εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο τη νύχτα, η περικοπή των ανθυγιεινών τροφίμων θα σας βοηθήσει επίσης να δημιουργήσετε ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου.

Κοιμηθείτε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ. Η έλλειψη ύπνου κάνει τα μάτια σας να φαίνονται κουρασμένα και κόκκινα. Επιπλέον, θα έχετε έναν υγιή κύκλο ύπνου όταν περιορίσετε την εξευγενισμένη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Δοκιμάστε κάποιο διαλογισμό ή χαλαρωτική μουσική πριν τον ύπνο.

Λαμπερά μάτια: πώς να τα κάνετε πιο λαμπερά

Αποφύγετε τον ξηρό αέρα , ο οποίος μπορεί να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε αεροσκάφη, συνθήκες ερήμου και μεγάλα υψόμετρα. Εκτός από το φύσημα απευθείας στα μάτια σας, τα πιστολάκια μαλλιών και οι θερμάστρες αυτοκινήτου μπορούν επίσης να στεγνώσουν τα μάτια σας. Η έλλειψη υγρασίας μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, γρατζουνιές και κοκκινίλες . Αν μπορείτε, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τον ξηρό αέρα και όταν ξέρετε ότι θα βρίσκεστε σε ξηρό περιβάλλον, φέρτε οφθαλμικές σταγόνες για να ενυδατώσετε τα μάτια σας.

Μία από τις απλούστερες θεραπείες στο σπίτι για να κάνετε τα κίτρινα μάτια λευκά είναι το πράσινο τσάι.

Τοποθετώντας φακελάκια πράσινου τσαγιού στα βλέφαρά σας θα μειώσετε το πρήξιμο και θα μειώσετε την ενόχληση εάν τα μάτια σας είναι πρησμένα, φλεγμονώδη ή ερεθισμένα. Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) είναι μια πολυφαινόλη που βρίσκεται στο πράσινο τσάι. Σε μια μελέτη του 2011, το EGCG αποδείχθηκε ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα στα κύτταρα του κερατοειδούς.
Βάλτε τα φακελάκια τσαγιού σε λίγο νερό για λίγα λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια, αφήστε τα φακελάκια τσαγιού να κρυώσουν ή, για καλύτερα αποτελέσματα, βάλτε τα στο ψυγείο για 15 λεπτά. Ξαπλώστε, κλείστε τα μάτια σας και βάλτε τα κρύα φακελάκια τσαγιού στα βλέφαρά σας για δέκα λεπτά.

Τα δύο καλύτερα βότανα για τα μάτια σας είναι ένα λουλούδι και ένα μούρο

«Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας». ~ Ιπποκράτης

 Η φύση έχει τόσα πολλά καταπληκτικά φάρμακα σε διάφορες μορφές και είμαστε ευλογημένοι που έχουμε εκτεταμένη γνώση , χάρη σε αιώνες φυτικής φαρμακολογικής μελέτης. 

Ανάμεσα σε τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και κάθε είδους οθόνες, τα μάτια μας αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει καταπόνηση ή κόπωση των ματιών ως αποτέλεσμα, κάποια στιγμή. Μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια – αλλεργίες, άνεμος, ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και εσωτερικές προκλήσεις όπως το άγχος ή μια ανισορροπία στο ήπαρ .

Όταν τα μάτια σας είναι κόκκινα, επώδυνα, θολά ή απλά κουρασμένα, μπορείτε να πιάσετε αυτά τα δύο βότανα και να φτιάξετε ένα νόστιμο τσάι (προσθέστε μερικά από το καθένα σε βραστό νερό και βράστε τα για 10 λεπτά)…

 

Ju Hua / Χρυσάνθεμο
Με τις αγγειοδιασταλτικές και αντιβιοτικές του ιδιότητες, αυτό το λευκό ή κίτρινο λουλούδι είναι ένα από τα κρυμμένα διαμάντια της φύσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πολλών διαφορετικών καταστάσεων, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα βότανα για συνεργική δράση. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό και ξηροστομία, αλλά η υπερδύναμή της ωφελεί τα μάτια. Στην πραγματικότητα, το Ju Hua (προφέρεται “joo-hwah”) είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βότανα για τη θεραπεία των ακόλουθων οφθαλμικών διαταραχών διορθώνοντας τις ανισορροπίες στα κανάλια του ήπατος και του πνεύμονα:

Ερυθρότητα
Πρήξιμο
Πόνος
Θολή όραση
Ζάλη
Μυωπία
Επιφανειακή οπτική απόφραξη
Ορισμένα είδη οπτικών διαταραχών

Gou Qi Zi / Lycium Fruit
Αυτό το απαλά γλυκό μούρο, γνωστό και ως barbary wolfberry και matrimony vine fruit, είναι και νόστιμο και ισχυρά φαρμακευτικό. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην αύξηση της παραγωγής ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων και έχει ακόμη αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε κλινικές μελέτες. Χρησιμοποιείται συχνά για την τόνωση του ήπατος και του νεφρού Γιν, το οποίο έχει το βοηθητικό όφελος να φωτίζει τα μάτια, καθώς αυτά τα συστήματα είναι στενά συνδεδεμένα ενεργειακά. Το Gou Qi Zi (προφέρεται “goh-chee-zuh”) εισέρχεται επίσης στο κανάλι του πνεύμονα και πηγαίνει στην καρδιά, καθιστώντας το ένα πολύ ευέλικτο θεραπευτή.

Σχετικά με τα μάτια, βοηθά σε:

Θολή όραση
Ζάλη
Μειωμένη οπτική οξύτητα
Ξηρότητα ή σχίσιμο με έκθεση στον αέρα
Σπασμός

Υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται όταν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο – ακόμη και βότανα. Το Ju Hua, για παράδειγμα, δεν συνιστάται για ασθενείς με ορισμένες παθήσεις του στομάχου ή συγκεκριμένα είδη ανεπάρκειας. Και το Gou Qi Zi,  δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με ανεπάρκεια σπλήνας και στομάχου  και πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας.

Λάμψη του λευκού των ματιών σας: Απλές και φυσικές λύσεις

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
Χρησιμοποιήστε τακτικές οφθαλμικές σταγόνες ως προσωρινή λύση για την ερυθρότητα. Οι μπλε οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση μιας κιτρινωπής απόχρωσης.
Τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πίνετε άφθονο νερό και κοιμάστε 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ, ώστε τα μάτια σας να ξεκουράζονται. Αποφύγετε την καταπόνηση των ματιών και προστατέψτε τα μάτια σας από τον ήλιο.
Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα, αγγούρια ή φακελάκια πράσινου τσαγιού για 5 έως 10 λεπτά για να μειώσετε την ερυθρότητα και το πρήξιμο.

Χρησιμοποιήστε τακτικές λευκαντικές οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή. Οι τακτικές οφθαλμικές σταγόνες μειώνουν την ερυθρότητα συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, ενυδατώνουν τα μάτια σας, γεγονός που μειώνει την ερυθρότητα που μπορεί να προκληθεί από την ξηρότητα.

Επιλέξτε σταγόνες φυσιολογικού ορού ή τεχνητά δάκρυα , τα οποία είναι πιο ήπια για τα μάτια σας και ασφαλή για χρήση όποτε τα χρειάζεστε. Απλώς βάλτε 1 με 2 σταγόνες σε κάθε μάτι. Αυτά είναι επίσης ασφαλή εάν φοράτε φακούς επαφής. 
Εάν επιλέξετε οφθαλμικές σταγόνες που δεν περιέχουν συντηρητικά, μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε όσο συχνά θέλετε.
Μην χρησιμοποιείτε πολύ συχνά οφθαλμικές σταγόνες με συντηρητικά, όπως Visine ή Clear Eyes. Ενώ παρέχουν καλά άμεσα αποτελέσματα, εμποδίζουν τα μάτια σας να δημιουργήσουν τη δική τους λίπανση όταν χρησιμοποιούνται πολύ τακτικά. Δεν θα έχετε αυτό το πρόβλημα με σταγόνες φυσιολογικού ορού ή τεχνητά δάκρυα.

Δοκιμάστε οφθαλμικές σταγόνες γέλης παχύτερου ιξώδους εάν οι κανονικές σταγόνες δεν είναι αποτελεσματικές. Οι οφθαλμικές σταγόνες που έχουν παχύτερο ιξώδες από τα φυσικά δάκρυα, καλύπτουν τα μάτια σας με υγρασία. Αυτά είναι καλά εάν έχετε χρόνια ξηροφθαλμία και διαπιστώσετε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά τεχνητά δάκρυα.
Αυτές οι οφθαλμικές σταγόνες δροσίζουν επίσης, κάτι που είναι χρήσιμο εάν τα μάτια σας καίγονται.
Μην ξεκινήσετε με αυτές τις οφθαλμικές σταγόνες, γιατί μπορεί να είναι λίγο σκληρές στο μάτι σας. Χρησιμοποιήστε τα μόνο εάν τα τεχνητά δάκρυα δεν λειτουργούν καλά.
Μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τζελ σε οφθαλμικές σταγόνες και με φακούς επαφής ή αφαιρέστε τους πριν τις χρησιμοποιήσετε.

Αντιμετωπίστε τον κιτρινωπό σκληρό χιτώνα με μπλε οφθαλμικές σταγόνες . Αυτές οι οφθαλμικές σταγόνες ντύνουν τα μάτια σας με ένα ανοιχτό μπλε φιλμ. Το μπλε χρώμα ακυρώνει το κίτρινο. Εάν το ασπράδι των ματιών σας έχει μια κιτρινωπή απόχρωση, αυτές οι σταγόνες μπορούν να τα φωτίσουν γρήγορα.
Αυτές οι σταγόνες τείνουν να αφήνουν έναν ανοιχτό μπλε λεκέ γύρω από τα μάτια και στα βλέφαρά σας, γι’ αυτό απλώστε τες πολύ προσεκτικά και μην υπερβάλλετε. 
Αποφύγετε τη χρήση μπλε οφθαλμικών σταγόνων με φακούς, καθώς είναι πιθανό να λερώσουν.

Χρησιμοπήστε αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες για ερυθρότητα από αλλεργική αντίδραση.

Οι αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες ηρεμούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να μειώσουν τις επιπτώσεις μιας αλλεργικής αντίδρασης. Αυτές οι σταγόνες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τα απλά τεχνητά δάκρυα, ειδικά αν είστε ακόμα γύρω από το αλλεργιογόνο.
Η λήψη ενός από του στόματος αποσυμφορητικού ή αντιισταμινικού μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τα μάτια σας εάν είναι κόκκινα λόγω αλλεργικής αντίδρασης.

Φάτε  φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, οι κολοκύθες, τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα μάτια σας λευκά. Η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι και το λάχανο, βελτιώνει επίσης τη συνολική υγεία των ματιών σας. 

Αυτές οι τροφές είναι επίσης καλές για το συκώτι σας. Ένα υγιές συκώτι θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το λευκό των ματιών σας καθαρό και φωτεινό.
Αποφύγετε προϊόντα που διατίθενται στην αγορά για τον καθαρισμό ή την αποτοξίνωση του συκωτιού σας. Αυτά τα προϊόντα δεν ελέγχονται και δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι θεραπεύουν πραγματικά τη βλάβη στο συκώτι σας.

Μειώστε τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τους απλούς υδατάνθρακες στη διατροφή σας.

Η ζάχαρη προκαλεί σοβαρή βλάβη στη γενική υγεία σας και έχει συνδεθεί με αρκετές σοβαρές παθήσεις των ματιών. Οι απλοί υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα λευκά ζυμαρικά και το ψωμί, μπορούν επίσης να σας θέσουν σε κίνδυνο για αρκετές παθήσεις των ματιών. Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά για μια πιο υγιεινή επιλογή.

Πάρτε συμπληρώματα βιταμινών εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμινών. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για υγιή μάτια. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Α στην κανονική σας διατροφή, ένα συμπλήρωμα μπορεί να σας βοηθήσει. 
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την υγεία των ματιών και φωτίζουν το λευκό των ματιών σας. Τρώτε ψάρι ή λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα καθημερινά.
Εκτός και αν έχετε μια πάθηση των ματιών, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), πιθανότατα δεν χρειάζεστε συμπλήρωμα υψηλής δόσης. Συνήθως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά σας από τα τρόφιμα. 

Κοιμηθείτε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, τα μάτια σας πιθανότατα θα φαίνονται κουρασμένα και αιματοβαμμένα. Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας, που κάνουν το λευκό των ματιών σας να φαίνεται λιγότερο φωτεινό.

Αποφύγετε το σνακ λίγο πριν τον ύπνο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας.
Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, δοκιμάστε χαλαρωτική μουσική ή 10 λεπτά διαλογισμού πριν πάτε για ύπνο, ώστε το σώμα σας να καταλάβει ότι είναι ώρα για ύπνο.

Πίνετε άφθονο νερό για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι. Το να διατηρείτε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο διασφαλίζει ότι τα μάτια σας παραμένουν επίσης υγρά. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεστε εξαρτάται από το μέγεθος και τον τύπο του σώματός σας, αλλά γενικά, 8 έως 10 ποτήρια την ημέρα είναι ένας καλός στόχος.

Μειώστε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Το αλκοόλ και η καφεΐνη αφυδατώνουν το σώμα σας και συμβάλλουν στην ερυθρότητα ή το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας. Αυτές οι ουσίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα πρότυπα ύπνου σας, γεγονός που κάνει το ασπράδι των ματιών σας να φαίνεται θαμπό και αιματοβαμμένο επίσης. 

Αποφύγετε ερεθιστικούς παράγοντες όπως ο καπνός, η σκόνη και η γύρη. Το κάπνισμα ή το άτμισμα ερεθίζει τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, καθώς και να στεγνώσει τα μάτια σας.

Εάν εξαλείψετε το κάπνισμα από τις συνήθειές σας, θα βοηθήσετε τα μάτια σας να επαναφέρουν το φυσικό τους χρώμα και την ενυδάτωση. Η σκόνη, τόσο μέσα όσο και έξω, ερεθίζει τα μάτια σας και τα κάνει επιρρεπή σε ερυθρότητα. Η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα μπορεί επίσης να συμβάλλουν στον ερεθισμό των ματιών.
Χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα ή έναν υγραντήρα σε εσωτερικούς χώρους για να μειώσετε αυτούς τους ερεθιστικούς παράγοντες.

Κάντε διαλείμματα ματιών από τις οθόνες για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών. Η εργασία σε υπολογιστή όλη την ημέρα μπορεί να βλάψει τα μάτια σας. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι καλά φωτισμένο και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις φωτεινότητας της οθόνης σας ώστε να είναι πιο εύκολο για τα μάτια σας. Κάθε λίγα λεπτά, ρίχνετε μια ματιά στη μεσαία απόσταση για να δώσετε στα μάτια σας ένα διάλειμμα από την οθόνη. 

Το να κοιτάς τις οθόνες κουράζει τα μάτια σου, ειδικά τη νύχτα. Αποφύγετε να κοιτάτε μια οθόνη με οπίσθιο φωτισμό για τουλάχιστον μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο για να μειώσετε αυτό το πρόβλημα.

Εάν βρίσκεστε πολύ μπροστά σε υπολογιστή, μπορεί να επωφεληθείτε από τα γυαλιά που εμποδίζουν το μπλε φως. Έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη μείωση της κούρασης των ματιών από τις οθόνες.

Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν είστε έξω. Και οι δύο ακτίνες UVA και UVB μπορούν να βλάψουν τα μάτια σας και να συμβάλουν στο κιτρίνισμα του λευκού των ματιών σας. Φοράτε γυαλιά ηλίου όποτε υπάρχει έστω και λίγη λάμψη έξω, ακόμα κι αν έχει συννεφιά.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν το κιτρίνισμα επιμένει.

Εάν το δέρμα σας ή το ασπράδι των ματιών σας είναι σταθερά κίτρινο, μπορεί να έχετε ίκτερο. Παθαίνετε ίκτερο εάν συσσωρευτεί στο σώμα σας μια ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, ορισμένοι από τους οποίους είναι σοβαροί, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε τη γνώμη του γιατρού σας για την κατάστασή σας.
Ο ίκτερος συνδέεται συχνότερα με προβλήματα με το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη ή το πάγκρεας.

Ρίξτε ένα μείγμα triphala στα μάτια σας για να λευκάνει ο σκληρός σας χιτώνας. Διαλύστε 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) triphala σε 8 ουγγιές (236,5 χιλιοστόλιτρα) νερό όλη τη νύχτα. Ρίξτε το προσεκτικά στα μάτια σας για να σας βοηθήσει να φωτίσετε το ασπράδι των ματιών σας. 
Η έρευνα δείχνει ότι το triphala είναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία της ξηροφθαλμίας.

Τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα στα μάτια σας για 5-10 λεπτά. Μουλιάστε ένα καθαρό πανί σε κρύο νερό, στύψτε το και μετά απλώστε το πάνω από τα μάτια σας. Όταν το αποτέλεσμα ψύξης εξαφανιστεί, μη διστάσετε να ξαναβρέξετε το πανί και να το επαναλάβετε. Αυτό θα μειώσει το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας και μπορεί επίσης να μειώσει την ερυθρότητα.

Ρίξτε ροδόνερο στα μάτια σας. Το ροδόνερο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και της ερυθρότητας γύρω από τα μάτια σας. Επίσης, ενυδατώνει τα μάτια σας για να καθαρίσει μέρος της ερυθρότητας στο ασπράδι των ματιών σας

Κάντε μασάζ στο δέρμα γύρω από τα μάτια σας. Το λεμφικό μασάζ, το οποίο περιλαμβάνει ελαφρύ χτύπημα γύρω από την περιοχή, βοηθά στην αποστράγγιση των λεμφαδένων για τη μείωση του πρηξίματος. Όταν μειώνετε το πρήξιμο και τη φλεγμονή, μπορεί να βοηθήσει τα μάτια σας να ηρεμήσουν λίγο, ειδικά εάν είναι αιματοβαμμένα.

Καλύψτε τα βλέφαρά σας με φακελάκια πράσινου τσαγιού για 5-10 λεπτά.

Βάζετε τα φακελάκια τσαγιού σε νερό για 5-10 λεπτά. Πιέστε τα για να εξαφανίσετε την υπερβολική υγρασία και στη συνέχεια ακουμπήστε τα απευθείας στα βλέφαρά σας. Το πράσινο τσάι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επίσης θα μειώσει την ερυθρότητα.

Αφήστε τις φέτες αγγουριού πάνω από τα κλειστά μάτια σας για 5-10 λεπτά. Οι φέτες αγγουριού είναι μια βάση σπα για καλό λόγο. Κόψτε λεπτές φέτες από το αγγούρι και βάλτε τις απευθείας στα βλέφαρά σας. Ξαπλώστε και χαλαρώστε για 5 έως 10 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε τα για να αποκαλύψετε πιο λαμπερά και υγιή μάτια. 

Μακιγιάζ

Εφαρμόστε concealer στους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας μπορούν να κάνουν το λευκό των ματιών σας να φαίνεται θαμπό. Εφαρμόστε μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση concealer σε μικρές κουκκίδες στο κάτω μέρος του ματιού σας και μετά αναμείξτε στο υπόλοιπο δέρμα σας. 
Ένας λευκός ή πιο ανοιχτός τόνος concealer στις γωνίες των ματιών σας έχει επίσης ένα φωτεινό αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιήστε μπλε τόνους σκιάς ματιών και eyeliner. Οι μπλε τόνοι γύρω από τα μάτια σας μπορούν να κάνουν τον κιτρινωπό σκληρό χιτώνα να φαίνεται πιο καθαρός και λευκός. Το μπλε δεν είναι ένα χρώμα που εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπό , γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το με φειδώ.
Οι ναυτικοί ή indigo τόνοι είναι κάπως πιο απαλοί και δεν θα είναι τόσο δραματικοί όσο οι φωτεινότερες μπλε αποχρώσεις.

Εφαρμόστε λευκό eyeliner στο κάτω βλέφαρό σας και στις γωνίες των ματιών σας. Ανακατέψτε λευκό eyeliner στις γωνίες των ματιών σας και στην κάτω γραμμή των βλεφαρίδων για να κάνετε τα μάτια σας να φαίνονται πιο λευκά και λαμπερά. Αυτό σας δίνει επίσης μια πολύ δροσερή και φρέσκια εμφάνιση. 
Ένα κοκάλινο ή ουδέτερο eyeliner μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Παρόμοιο αποτέλεσμα έχει και μια ανοιχτόχρωμη σκιά ματιών με λίγη λάμψη.
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε λευκό ή ανοιχτόχρωμο eyeliner για να περιγράψετε ολόκληρο το μάτι σας. Είναι δύσκολο να συνδυαστεί σωστά και μπορεί να φαίνεται πολύ ψεύτικο.

Καλύψτε τις κάτω βλεφαρίδες σας με καφέ μάσκαρα.

Ένα ζεστό καφέ αναδεικνύει μπλε τόνους, οι οποίοι μπορούν να μειώσουν οποιαδήποτε κιτρινωπή απόχρωση στον σκληρό χιτώνα σας. Το πιο απαλό χρώμα βοηθά επίσης να επεκτείνει το μάτι προς τα πάνω, κάνοντας και τα δύο μάτια, να φαίνονται πιο ανοιχτά και πιο λευκά .

Γυρίστε  τις βλεφαρίδες σας με το ειδικό ψαλίδι για να ανοίξουν τα μάτια σας. Σφίξτε τις βλεφαρίδες σας στη βάση (προσέχοντας να μην τσιμπήσετε  δέρμα) με το ψαλιδάκι βλεφαρίδων σας . Κρατήστε την πίεση για μερικά δευτερόλεπτα, στη συνέχεια αφήστε τα και σφίξτε τα ξανά — αλλά αυτή τη φορά, γείρετε το μπικουτί προς τα πάνω ώστε να είναι κάθετο στο πρόσωπό σας. Θα έχετε μια μεγάλη διπλή μπούκλα στις επάνω βλεφαρίδες σας. Αυτό ανοίγει πραγματικά τα μάτια σας και τα κάνει να φαίνονται ευρύτερα, φωτεινότερα και πιο προσεκτικά. 

Πηγές:

John K. Chen & Tina T. Chen. Κινεζική Ιατρική Βοτανολογία και Φαρμακολογία . Art of Medicine Press, 2001.

tamaratcm.com/

www.wikihow.com

www.glasses.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr