12 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

12 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Π.Ο.Υ.: 12 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου
Είναι ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κατά του Καρκίνου, όπως τον συνέταξε ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ο οποίος είναι κλάδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Ο καρκίνος είναι μια νόσος στην οποία τα κύτταρα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας ένα νεόπλασμα που μπορεί να εξαπλωθεί σε διάφορα μέρη του σώματος.

Ο καρκίνος είναι μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άτομα της μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά οι κυτταρικές μεταβολές που οδηγούν στον καρκίνο αρχίζουν πολύ νωρίτερα και, ως εκ τούτου, η προστασία είναι σημαντική σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ο αριθμός των ατόμων που αναπτύσσουν καρκίνο αυξάνεται, εν μέρει επειδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

12 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου
Μην καπνίζετε. Μην χρησιμοποιείτε καπνικά προϊόντα.
Απαγορεύστε το κάπνισμα στο χώρο σας. Υποστηρίξτε την πολιτική απαγόρευσης του καπνίσματος στην εργασία σας.

Διατηρήστε το σωστό σωματικό βάρος.
Εντάξτε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητα σας. Περιορίστε την καθιστική ζωή.
Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή: Τρώτε πολλά προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα – Περιορίστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες (τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε λιπαρά) και αποφεύγετε τα σακχαρούχα ποτά – Αποφεύγετε το επεξεργασμένο, το κόκκινο κρέας και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Εάν πίνετε αλκοολούχα ποτά περιορίστε την κατανάλωση τους. Είναι καλύτερα για πρόληψη του καρκίνου να μην πίνετε αλκοόλ.

Αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδίως των παιδιών. Χρησιμοποιείτε μέσα προστασίας από τον ήλιο. Μην χρησιμοποιείτε συσκευές μαυρίσματος.
Προστατευθείτε από καρκινογόνες ουσίες στον τόπο εργασίας ακολουθώντας τις οδηγίες ασφάλειας και υγιεινής.

Εξετάστε αν εκτίθεστε σε ακτινοβολία από φυσικά υψηλά επίπεδα ραδονίου στο σπίτι σας. Λάβετε μέτρα για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα ραδονίου.
Για τις γυναίκες: Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αν μπορείτε, θηλάστε το μωρό σας – Η ορμονοθεραπεία της εμμηνόπαυσης (HRT) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Περιορίστε τη χρήση της ορμονοθεραπείας.
Διασφαλίστε τη συμμετοχή των παιδιών σας σε προγράμματα εμβολιασμού: Kατά της ηπατίτιδας Β (για τα νεογέννητα) – Kατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Λάβετε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου: Για τον καρκίνο του εντέρου (άνδρες και γυναίκες) – Για τον καρκίνο του μαστού (γυναίκες) – Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (γυναίκες).
Πηγή: onmed.gr

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!

Ήπαρ: Το διατροφικό μοντέλο που επιτυγχάνει να διώξει το λίπος

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr