13 Συμβουλές για την πρόληψη της κόπωσης των ματιών

13 Συμβουλές για την πρόληψη της κόπωσης των ματιών

Τι είναι η καταπόνηση των ματιών;
Τα μάτια σας καίνε, έχουν φαγούρα και κουράζονται. Είναι μια κοινή πάθηση αλλά σπάνια σοβαρή. Μπορείτε να κάνετε απλά βήματα για να αποτρέψετε ή να διευκολύνετε αυτό το πρόβλημα.

Εάν αυτές οι τακτικές δεν έχουν αποτέλεσμα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αυτό που αισθάνεστε μπορεί να είναι σημάδι μιας βαθύτερης πάθησης που απαιτεί θεραπεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε πονοκεφάλους ή άλλα προβλήματα όπως:

Δυσφορία στα μάτια
Διπλή όραση
Μεγάλη αλλαγή στο όραμα

Τα μάτια σας μπορεί να κουραστούν εύκολα αν κοιτάτε για μεγάλες περιόδους σε έναν υπολογιστή, ένα smartphone ή μια κονσόλα παιχνιδιών.

Τι το προκαλεί;
Οτιδήποτε απαιτεί έντονη χρήση στα μάτια μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Μερικά από τα πιο κοινά είναι:

Ανάγνωση (ειδικά σε συσκευή με οθόνη)
Γραφή
Οδήγηση
Αν κοιτάξετε το έντονο φως ή περάσετε χρόνο σε ένα μέρος που είναι πολύ αμυδρό, μπορεί επίσης να κουράσει τους συναδέλφους σας.

Τα μάτια σας μπορεί να κουραστούν εύκολα αν κοιτάτε για μεγάλες περιόδους σε έναν υπολογιστή, ένα smartphone ή μια κονσόλα παιχνιδιών. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να ονομάσει αυτό το οπτικό σύνδρομο υπολογιστή ή ψηφιακή καταπόνηση των ματιών. Επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ένα. Ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι τα οφθαλμικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον υπολογιστή μπορεί να ευθύνονται για έως και 10 εκατομμύρια επισκέψεις οφθαλμίατρου ετησίως. Το πρόβλημα αναμένεται να αυξηθεί καθώς περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν smartphone και άλλες ψηφιακές συσκευές χειρός, οι οποίες αναγκάζουν τα μάτια σας να εργαστούν πιο σκληρά από το συνηθισμένο καθώς επικεντρώνονται σε μικροσκοπικές λέξεις.

Οι ψηφιακές συσκευές μπορεί επίσης να συνδέονται με την κόπωση των ματιών, επειδή τείνετε να αναβοσβήνει λιγότερο συχνά όταν κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή. Οι άνθρωποι συνήθως αναβοσβήνουν περίπου 18 φορές το λεπτό. Αυτό αναζωογονεί φυσικά τα μάτια. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αναβοσβήνουν μόνο τη μισή συχνότητα όταν κοιτάζουν έναν υπολογιστή ή άλλη ψηφιακή συσκευή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά, κουρασμένα, φαγούρα και κάψιμο στα μάτια.

Συμπτώματα καταπόνησης των ματιών
Να είστε σε επιφυλακή για:

Πληγωμένα ή ερεθισμένα μάτια
Πρόβλημα εστίασης
Ξηρά ή υγρά μάτια
Θολή ή διπλή όραση
Αυξημένη ευαισθησία στο φως
Πόνος στον αυχένα, στους ώμους ή στην πλάτη

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να μειώσουν την παραγωγικότητά σας. Εάν μένετε ξύπνιοι για πολλές ώρες δουλεύοντας, μπορείτε να επιδεινώσετε το πρόβλημα. Ο ύπνος αναζωογονεί τα μάτια σας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενο ερεθισμό των ματιών .

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την καταπόνηση των ματιών;
Κάντε μερικές απλές αλλαγές σε αυτά τα πράγματα.

Η οθόνη του υπολογιστή σας:

Τοποθετήστε το 20-26 ίντσες μακριά από τα μάτια σας και λίγο κάτω από το επίπεδο των ματιών σας.
Καθαρίζετε τακτικά τη σκόνη και τα δακτυλικά αποτυπώματα από την επιφάνεια. Οι μουτζούρες μπορούν να μειώσουν την αντίθεση και να δημιουργήσουν προβλήματα όπως η λάμψη και οι αντανακλάσεις.

Επιλέξτε οθόνες που γέρνουν και περιστρέφονται.
Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο αντανάκλασης για την οθόνη σας.
Το εργασιακό σας περιβάλλον:

Αλλάξτε το φωτισμό για να απαλλαγείτε από τη λάμψη και τις σκληρές αντανακλάσεις.
Χρησιμοποιήστε μια ρυθμιζόμενη καρέκλα.
Τοποθετήστε μια θήκη εγγράφων δίπλα στην οθόνη του υπολογιστή σας.
Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε είναι αρκετά φωτεινός. Δεν θέλετε η συσκευή σας να είναι πιο φωτεινή από το περιβάλλον.
Οι εργασιακές σας συνήθειες:

Δοκιμάστε τον κανόνα 20-20-20. Κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάτι περίπου 20 πόδια μακριά για 20 δευτερόλεπτα.
Δημοσιεύστε μια σημείωση που λέει “Blink” στον υπολογιστή σας ως υπενθύμιση.
Κάντε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα περίπου 15 λεπτών μετά από κάθε 2 ώρες που ξοδεύετε στις συσκευές σας.

Η ρουτίνα περιποίησης των ματιών σας :

Εφαρμόστε μια πετσέτα εμποτισμένη με ζεστό νερό σε κουρασμένα, ξηρά μάτια (κρατήστε τα μάτια σας κλειστά).
Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα για να ανανεώσετε τα μάτια σας όταν αισθάνεστε ξηρά.
Για να αποτρέψετε την ξηροφθαλμία σε εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο αέρα για να φιλτράρετε τη σκόνη και έναν υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα.
Εάν φοράτε φακούς επαφής, δώστε στα μάτια σας ένα διάλειμμα φορώντας τα γυαλιά σας.
Κάντε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό ζευγάρι γυαλιά όταν εργάζεστε σε υπολογιστή.
Εάν έχετε κόπωση ή πόνο στα μάτια, επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν ευθύνεται μια βαθύτερη ιατρική κατάσταση.

Εάν το πρόβλημα δεν υποχωρήσει, κλείστε ραντεβού για πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί να βεβαιωθεί ότι τα συμπτώματά σας δεν συνδέονται με κάποιο πρόβλημα όπως η ανισορροπία των μυών των ματιών ή η ξηροφθαλμία. Μπορούν επίσης να πουν εάν η συνταγή για γυαλιά ή φακούς επαφής είναι ενημερωμένη και κατάλληλη για χρήση υπολογιστή.

 WebMD

 

7 τεχνικές μασάζ για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr