Το εκπληκτικό μπαχαρικό που μιμείται τα οιστρογόνα και θα σας απαλλάξει από τις ενοχλητικές εξάψεις

Το εκπληκτικό μπαχαρικό που μιμείται τα οιστρογόνα και θα σας απαλλάξει από τις ενοχλητικές εξάψεις

Οι εξάψεις, γνωστές και ως νυχτερινές εφιδρώσεις ή αγγειοκινητικά συμπτώματα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι άβολη και ενοχλητική για πολλές γυναίκες. Η ξαφνική αίσθηση έντονης ζέστης, το ερύθημα του προσώπου και του λαιμού και η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να διαταράξουν τις καθημερινές δραστηριότητες και τον ύπνο. Ενώ υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες για τη διαχείριση των εξάψεων, ορισμένοι μπορεί να προτιμούν φυσικές θεραπείες για ανακούφιση.

Ένα τέτοιο φάρμακο είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα – το σαφράν. Το σαφράν προέρχεται από τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού Crocus sativus και συχνά αναφέρεται ως «κόκκινος χρυσός» λόγω της υψηλής αξίας του στον γαστρονομικό κόσμο. Όχι μόνο προσθέτει μια μοναδική γεύση και άρωμα στα πιάτα, αλλά το σαφράν έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να ανακουφίζει τις εξάψεις.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σαφράν περιέχει ενώσεις που έχουν οιστρογονικές επιδράσεις στον οργανισμό. Τα οιστρογόνα είναι μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και κατά την εμμηνόπαυση, υπάρχει μείωση των επιπέδων οιστρογόνων που μπορεί να οδηγήσει σε εξάψεις.

Με την κατανάλωση σαφράν, αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μίμηση των επιδράσεων των οιστρογόνων και στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των εξάψεων.

Όχι μόνο το σαφράν ανακουφίζει από τις εξάψεις, αλλά έχει και άλλες ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική ευεξία κατά την εμμηνόπαυση. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο σώμα. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και η οστεοπόρωση.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, το σαφράν είναι επίσης εύκολο να ενσωματωθεί στη διατροφή σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα, από αλμυρές συνταγές όπως παέγια και ριζότο μέχρι γλυκές λιχουδιές όπως κέικ και παγωτό. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα απλό τσάι με σαφράν βάζοντας μερικές κλωστές σε ζεστό νερό για 5-10 λεπτά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κρόκος δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, καθώς μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες. Το τσάι του κατά της κατάθλιψης που πίνεται κάθε απόγευμα, γίνεται με 10 στήμονες μέσα σε καυτό νερό που περιμένετε να κρυώσει για να το απολαύσετε. Για συνολική ευεξία της οικογένειας και ολιστικά οφέλη, μπορείτε να βάλετε 10 στήμονες σε ένα μπουκάλι νερό που θα το έχετε στο ψυγείο και θα προσθέτετε από αυτές μερικές κουταλιές κατά την παρασκευή του φαγητού σας στην κατσαρόλα των ώρα του βρασμού. Υποστηρίζει μάλιστα και την χοληστερίνη.

Έλαιο Κρόκου Κοζάνης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr