Δίαιτα κολλαγόνου: Οφέλη.

Δίαιτα κολλαγόνου: Οφέλη.

Μια δίαιτα κολλαγόνου είναι σχετικά ασφαλής εάν παρακολουθείται προσεκτικά.
Το κολλαγόνο είναι ένας γενικός όρος για τις δομικές πρωτεΐνες του δέρματος και του συνδετικού ιστού.
Η δίαιτα κολλαγόνου είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα για την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο που ορισμένες αναφορές ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν το δέρμα και την ομορφιά . Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορέσουν να αποδειχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί.
Η μείωση του κολλαγόνου με τη γήρανση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δέρματος και μαλλιών.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι σχετικά ασφαλή, εφόσον η μέγιστη δόση είναι 20 γραμμάρια την ημέρα. Ωστόσο, ορισμένα συμπληρώματα έχουν κριθεί ότι δεν είναι ασφαλή λόγω μόλυνσης από ιούς ή τοξικότητα.

Τι είναι το κολλαγόνο; Τι είναι η δίαιτα κολλαγόνου;
Το κολλαγόνο είναι ένας γενικός όρος για τις κύριες δομικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς σε ανθρώπους και ζώα και αποτελεί περίπου το 30% της πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα . Η κύρια λειτουργία του κολλαγόνου είναι να διατηρεί το δέρμα υγιές και να βοηθά τις πληγές και τις ουλές να επουλωθούν σωστά. Διασπάται στο σώμα σε αμινοξέα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και την αναγέννηση των κυττάρων.

Το κολλαγόνο αποτελείται από 19 αμινοξέα (για παράδειγμα, γλυκίνη, προλίνη, υδροξυπρολίνη, λυσίνη και αργινίνη). Υπάρχουν τουλάχιστον 29 τύποι κολλαγόνου. Οι άνθρωποι έχουν κυρίως τύπους Ι-ΙΙΙ:

Ο τύπος Ι υπάρχει κυρίως στο δέρμα, τον τένοντα, τα αγγεία, τα όργανα και τα οστά.
Ο τύπος II είναι στον χόνδρο και
Ο τύπος III είναι σε δικτυωτές ίνες (λεπτές διακλαδιζόμενες ίνες στον συνδετικό ιστό).

Η δίαιτα κολλαγόνου είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην αποφυγή υπερβολικής ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων και στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο. Δεδομένου ότι τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται με την ηλικία, η κατανάλωση περισσότερου κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της νεανικότητας, της ενέργειας και της ομορφιάς.

Άλλες μορφές δίαιτας μπορεί να περιλαμβάνουν την κατανάλωση συμπληρωμάτων κολλαγόνου (για παράδειγμα, συμπληρώματα διατροφής) και ενέσεις κολλαγόνου . Τα συμπληρώματα κολλαγόνου συνήθως προέρχονται από οστά, δέρμα και συνδετικούς ιστούς ζώων, αν και υπάρχουν και ορισμένες vegan πηγές κολλαγόνου.

Τι συμβαίνει όταν πέφτουν τα επίπεδα κολλαγόνου;
Η παραγωγή κολλαγόνου του σώματος μειώνεται δραματικά με τη γήρανση . Όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει μείωση στην ελαστικότητα του δέρματός σας και στο πάχος της επιδερμίδας. Αυτό οδηγεί σε βλάβες του δέρματος και αύξηση των ρυτίδων , του σπασμένου δέρματος και της χαλάρωσης του δέρματος. Το χαμηλό κολλαγόνο μπορεί επίσης να μειώσει την ανάπτυξη των μαλλιών και να συμβάλει στην αραίωση των μαλλιών.

Οι μειώσεις του κολλαγόνου μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πιο άκαμπτους και λιγότερο εύκαμπτους τένοντες και συνδέσμους, συρρίκνωση και εξασθένηση των μυών, πόνο στις αρθρώσεις , οστεοαρθρίτιδα και γαστρεντερικά προβλήματα.

Ποιες είναι οι τροφικές πηγές κολλαγόνου;
Οι πηγές τροφίμων κολλαγόνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Ψάρι
Κοτόπουλο
Ασπράδια
Εσπεριδοειδή
Μούρα
Κόκκινα και κίτρινα λαχανικά
Σκόρδο
λευκό τσάι
Φυλλώδη λαχανικά
Κάσιους
Ντομάτες
πιπεριές
Φασόλια
Αβοκάντο
Σόγια

Βότανα με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο (κινεζικό knotweed, αλογοουρά, gynostemma)
Βότανα που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου (gotukola, bala, ashwagandha)

Οι παραπάνω τροφές θεωρούνται τροφές για τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος, την αντιγήρανση και τη βοήθεια του πόνου στις αρθρώσεις από άτομα που προτείνουν αυτή τη δίαιτα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ μικρές, περιορισμένες μελέτες έχουν δείξει κάποια οφέλη από την κατανάλωση κολλαγόνου, δεν είναι σαφές εάν αυτά τα οφέλη θα προέκυπταν επίσης από την κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου πρωτεΐνης και τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής γενικά. Επίσης, δεδομένου ότι το κολλαγόνο δεν μπορεί να απορροφηθεί και διασπάται σε αμινοξέα όταν καταναλώνεται, η κατανάλωση κολλαγόνου δεν εγγυάται ότι θα παραχθεί νέο κολλαγόνο.

7 πιθανά οφέλη για την υγεία μιας δίαιτας με κολλαγόνο
Το κολλαγόνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος και ακολουθώντας μια δίαιτα κολλαγόνου μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

1. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος
Το κολλαγόνο βελτιώνει την ελαστικότητα και την υγρασία του δέρματος. Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας σταματά να δημιουργεί τόσο πολύ κολλαγόνο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα και ρυτίδες .

2. Αποτρέπει την απώλεια οστικής πυκνότητας
Το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό μέρος της οστικής μάζας. Επειδή το σώμα σας παράγει λιγότερο κολλαγόνο καθώς μεγαλώνετε, είναι σημαντικό να τρώτε τροφές που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου.

3. Ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις
Η πρόοδος της ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης (αδύναμα οστά) που μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στις αρθρώσεις. Το κολλαγόνο διατηρεί την ισορροπία του χόνδρου στο σώμα, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και στην προστασία των οστών από βλάβες.

4. Προάγει την υγεία της καρδιάς
Χωρίς αρκετό κολλαγόνο, οι αρτηρίες σας μπορούν να αποδυναμωθούν, να συστέλλονται και να μεταφέρουν το αίμα λιγότερο αποτελεσματικά. Η έλλειψη κολλαγόνου μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση , η οποία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες και οδηγεί σε σκλήρυνση ή στένωση.

5. Προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών
Το κολλαγόνο σας βοηθά να διατηρήσετε υγιή μαλλιά και νύχια, ενθαρρύνοντας τη λάμψη και τη δύναμη.

6. Προάγει την υγεία του εντέρου
Το κολλαγόνο είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου, βοηθά στην πέψη , επιδιορθώνει την επένδυση του εντέρου και προάγει την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου.

7. Ενισχύει το μεταβολισμό
Το κολλαγόνο μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό, γεγονός που βελτιώνει την ικανότητά σας να καίτε λίπος και να διαχειρίζεστε το βάρος.

Αν και πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά, οι συνολικές διατροφικές συστάσεις της δίαιτας κολλαγόνου (μείον τα συμπληρώματα) συχνά περιέχουν πολλά τρόφιμα που συνιστώνται για μια υγιεινή διατροφή.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα μιας δίαιτας με κολλαγόνο;
Φαίνεται να υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου μειονεκτήματα σε μια δίαιτα κολλαγόνου (εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων). Ωστόσο, υπάρχουν μερικά όπως π.χ

αλλεργικές αντιδράσεις σε πιθανά αλλεργιογόνα όπως οστρακοειδή ή αυγά.
Μερικά άτομα παραπονιούνται ότι αισθάνονται πολύ χορτάτοι και άλλα παραπονιούνται για κακή γεύση. και καούρα.
Το υπερβολικό κολλαγόνο μπορεί να οδηγήσει σε παχύρρευστο δέρμα και βλάβη οργάνων.

Είναι ασφαλή τα συμπληρώματα κολλαγόνου;
Τα περισσότερα συμπληρώματα κολλαγόνου υποβάλλονται σε υδρόλυση για να σχηματίσουν υδρολυμένο κολλαγόνο που διευκολύνει την απορρόφηση και τη μετατροπή του σε δισκία, κάψουλες και σκόνες. Ορισμένα συμπληρώματα είναι τροφές με έγχυση που είναι ποτά ή/και βρώσιμα με ένεση κολλαγόνου. Η κατάποση περισσότερων από 20 γραμμαρίων την ημέρα μπορεί να είναι επιβλαβής σύμφωνα με ορισμένους διαιτολόγους.

Το συμπλήρωμα ζωμού οστών είναι μια τάση που χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα, αλλά πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι το κολλαγόνο που περιέχει μπορεί να μην απορροφάται πολύ καλά. Επιπλέον, τα συμπληρώματα μπορούν να παρασκευαστούν από ζωικά υποπροϊόντα (για παράδειγμα, οστά, οπλές, τένοντες) και μερικά μπορεί να περιέχουν ιούς (για παράδειγμα, ασθένεια των τρελών αγελάδων) και άλλα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων που βρέθηκαν στο παρασκεύασμα. Ελέγξτε τα συστατικά πριν αγοράσετε. Πριν χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μπορεί το κολλαγόνο να είναι vegan;

Τα Vegan συμπληρώματα κολλαγόνου παράγονται σε εργαστήριο μέσω γενετικής τροποποίησης ζύμης και βακτηρίων
Σε αντίθεση με τα ζώα, τα φυτά δεν περιέχουν κολλαγόνο. Αντίθετα, έχουν πρωτεΐνες που μπορούν να μιμηθούν τα αποτελέσματα του κολλαγόνου.

Ορισμένα φυτά περιέχουν αμινοξέα που υπάρχουν στο ζωικό κολλαγόνο, τα οποία περιλαμβάνουν γλυκίνη, λυσίνη και προλίνη. Έτσι, τα vegan τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου του σώματος.

Υπάρχουν επίσης vegan συμπληρώματα κολλαγόνου που παράγονται σε εργαστήριο μέσω γενετικής τροποποίησης ζύμης και βακτηρίων. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη μεταφορά των ανθρώπινων γονιδιωμάτων που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κολλαγόνου σε ζυμομύκητες ή βακτήρια.

Στη συνέχεια, η μαγιά ή τα βακτήρια αρχίζουν να παράγουν δομικά στοιχεία κολλαγόνου. Προστίθεται ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται πεψίνη, το οποίο βοηθά στη μετατροπή των δομικών στοιχείων σε κολλαγόνο που έχει την ίδια δομή με αυτή που υπάρχει στους ανθρώπους.

Ποια είναι τα οφέλη του vegan κολλαγόνου;
Χωρίς σκληρότητα
Το ζωικό κολλαγόνο εξάγεται από τα οστά και τον συνδετικό ιστό των ζώων. Το vegan κολλαγόνο, ωστόσο, είναι απαλλαγμένο από σκληρότητα.

Τα φυτικά συμπληρώματα vegan κολλαγόνου είναι συχνά λιγότερο ακριβά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα συμπληρώματα ζωικού κολλαγόνου. Το κολλαγόνο φυτικής προέλευσης έχει τη δυνατότητα να παραχθεί μαζικά σε βιομηχανική κλίμακα καθώς αυξάνεται η ζήτηση. Τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την παραγωγή αυθεντικού vegan κολλαγόνου είναι φθηνά και αποκτώνται εύκολα.

Βελτιωμένο προφίλ ασφαλείας
Όταν ένα προϊόν κατασκευάζεται σε εργαστήριο, είναι εύκολο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν οι ρύποι. Σε κάθε δοκιμή σύνθεσης vegan κολλαγόνου μπορεί να προστεθεί μια αβλαβής χημική ταυτότητα ιχνηθέτη, έτσι ώστε ένας προσδιορισμός να μπορεί εύκολα να εκθέσει τις πηγές του εάν ανακαλυφθούν ακαθαρσίες. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανάκληση προϊόντος αμέσως πριν παρουσιαστούν δυσμενή προβλήματα σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Χαμηλότερος κίνδυνος αλλεργιών
Τα άτομα με αλλεργίες μπορεί να προτιμούν το vegan κολλαγόνο επειδή υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών με κολλαγόνο ζωικής προέλευσης.

Ιατρικές διαδικασίες
Το κολλαγόνο χρησιμοποιείται ευρέως στη δερματολογία για ράμματα και για την προώθηση της επούλωσης των πληγών και της ανάπτυξης του δέρματος. Το vegan κολλαγόνο λαμβάνεται πιο εύκολα από το κολλαγόνο που προέρχεται από ζώα και μπορεί να είναι ευεργετικό για ιατρικές διαδικασίες που απαιτούν τη χρήση κολλαγόνου.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Γυμναστική μετά τα 50: Υπερβαίνοντας το εμπόδιο της κόπωσης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr