10 βότανα για την υγεία του κόλπου: Αγιουρβεδικές θεραπείες για κολπική ξηρότητα και λοιμώξεις

10 βότανα για την υγεία του κόλπου: Αγιουρβεδικές θεραπείες για κολπική ξηρότητα και λοιμώξεις

Η Αγιουρβέδα έχει έναν θησαυρό από σπιτικές θεραπείες για παθήσεις υγείας. Δείτε μερικά σημαντικά βότανα για την υγεία του κόλπου.

Είτε πρόκειται για τη σεξουαλική σας ζωή, την εγκυμοσύνη ή τη γενική σας υγεία, χρειάζεστε έναν υγιή κόλπο. Μπορείτε να τρώτε καλά και να ακολουθείτε τους κανόνες κολπικής υγιεινής, αλλά μπορείτε να κάνετε λίγο περισσότερο. Υπάρχουν φορές που οι γυναίκες καταλήγουν να έχουν κολπική ξηρότητα ή ερεθισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πλύσιμο μόνο του ιδιωτικού σας χώρου με νερό δεν θα βοηθήσει. Υπάρχουν προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάποιες σπιτικές θεραπείες για κολπικά προβλήματα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα καλύτερα βότανα για την υγεία του κόλπου.

Βότανα για την υγεία του κόλπου

Υπάρχουν πολλά βότανα που συνδέονται  με την υποστήριξη της υγείας του κόλπου. 

1. Goldenseal
Το Goldenseal είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται γενικά για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων και κρυολογήματος καθώς είναι αντιμικροβιακό. Ορισμένες γυναίκες το χρησιμοποιούν επίσης ως κολπικό πλύσιμο, λέει η Δρ Chetna Jain , Διευθύντρια Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Ομάδα Νοσοκομείων Cloudnine, Gurugram.

2. Asparagus racemosus
Το Asparagus racemosus είναι γνωστό για τις αναζωογονητικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά για την υποστήριξη της γυναικείας αναπαραγωγικής υγείας. Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών και στην ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας, λέει η Δρ Smita Naram , γιατρός της Αγιουρβέδα και φαρμακευτική βοτανολόγος. Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστη έμμηνο ρύση, κολπική ξηρότητα και άλλα προβλήματα, και αυτά τα βότανα βοηθούν στην εξάλειψη αυτών των συμπτωμάτων.

3. Neem
Το Neem είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά προϊόντα κατά της ακμής, καθώς είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και στη διατήρηση της κολπικής υγιεινής όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά. Οι αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων στην κολπική περιοχή και να αποτρέψουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και μυκήτων.

4. Μαντζίσθα
Το Manjistha έχει τη δύναμη να καθαρίζει το αίμα και να υποστηρίζει την αποτοξίνωση. Μια καθαρή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του κόλπου.

5. Άμλα
Το ινδικό φραγκοστάφυλο ή amla είναι γεμάτο με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, επομένως υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη λοιμώξεων στην ιδιωτική σας περιοχή.

6. Λόδρα
Το Lodhra είναι γνωστό για τις στυπτικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην Αγιουρβέδα για τη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του κόλπου.

7. Χαμομήλι
Είναι αντιφλεγμονώδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτικό πλύσιμο ή μπάνιο για να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα σε ιδιωτικές περιοχές, λέει ο Δρ Jain.

Υγεία του κόλπου

8. Αλόη βέρα
Είτε πρόκειται για μια μικρή πληγή είτε για ξηρότητα δέρματος, η αλόη βέρα έρχεται συχνά στο μυαλό μας, καθώς έχει καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας και ερεθισμού όταν εφαρμόζεται εξωτερικά, λέει ο Δρ Naram.

9. Yashtimadhu
Το Yashtimadhu ή η γλυκόριζα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της δυσφορίας στην κολπική περιοχή. Η φλεγμονή στην κολπική περιοχή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και μπορεί να συμβάλει σε καταστάσεις όπως η κολπίτιδα .

10. Καλέντουλα
Είναι αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, επομένως όταν χρησιμοποιείται γύρω από την περιοχή του κόλπου, μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή.

Τα βότανα μπορούν να εγχυθούν σε έλαια ή κρέμες και να εφαρμοστούν τοπικά στην περιοχή του κόλπου για καταπραϋντικά και ενυδατικά αποτελέσματα. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε βότανα σε ένα ζεστό μπάνιο για να ανακουφίσετε την ενόχληση και να προωθήσετε τη συνολική υγεία του κόλπου, λέει ο Δρ Naram. Μερικά βότανα μπορούν να καταναλωθούν ως τσάι για να υποστηρίξουν την εσωτερική υγεία και την ορμονική ισορροπία.

Προσοχή: Δεν πρέπει όλοι να χρησιμοποιούν βότανα για την υγεία του κόλπου, ειδικά χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση. Οι έγκυες ή οι θηλάζουσες γυναίκες, όσοι έχουν αλλεργίες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αυτών των βοτάνων, εκτός εάν είναι κατόπιν κάποιας διαβούλευσης με έναν ειδικό.

www.healthshots.com

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Ψάχνοντας τέλειες μάσκες ματιών για μαύρους κύκλους και ρυτίδες, μην αδιαφορείς για το τι έχεις στο ντουλάπι σου.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr