Είναι ο ψευδάργυρος καλός για την ακμή; Ρωτήσαμε Δερματολόγους

Είναι ο ψευδάργυρος καλός για την ακμή; Ρωτήσαμε Δερματολόγους

Οι θεραπείες ακμής έρχονται και παρέρχονται. Αλλά ένα συστατικό που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου είναι ο ψευδάργυρος – πιθανώς επειδή το βασικό μέταλλο θεωρείται ότι μετριάζει πολλά συστατικά της ακμής ταυτόχρονα.

«Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσουν στην καταπραϋντική δράση του δέρματος», λέει η Nicole Hayre , MD, πιστοποιημένη δερματολόγος και ιδρύτρια του Cutocin και του Κέντρου Αισθητικής Δερματολογίας στο McLean, VA.

Ο ψευδάργυρος έχει επίσης «αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να λειτουργήσει για να ρυθμίσει την παραγωγή σμήγματος», λέει η Marisa Garshick , MD, δερματολόγος που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ. 

Ωστόσο, αν και το συστατικό έχει αποδεδειγμένα οφέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το ποια μορφή ψευδαργύρου – τοπική ή από του στόματος – είναι η καλύτερη για τη θεραπεία της ακμής.

Πώς λειτουργεί ο τοπικός ψευδάργυρος για τη θεραπεία της ακμής
«Με τοπική χρήση, ο ψευδάργυρος έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού που προκαλείται από την ακμή, στην απολέπιση του δέρματος που μπορεί να φράξει τους πόρους, ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος του δέρματος και βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων που συχνά προκαλούν ακμή», λέει η Mona Gohara . MD, πιστοποιημένος δερματολόγος με διάφορα ιατρεία στο Κονέκτικατ.

Οι τοπικές θεραπείες μπορούν να λάβουν πολλές διαφορετικές μορφές, όλες εκ των οποίων μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο προσβεβλημένο δέρμα. Ορισμένες ονομασίες συστατικών που πρέπει να προσέξετε στις ετικέτες των προϊόντων σας περιλαμβάνουν: θειικός ψευδάργυρος, πιδολικός ψευδάργυρος, οξικός ψευδάργυρος και οκτοϊκός ψευδάργυρος. 

Η Δρ Gohara συνιστά επίσης ορυκτά αντηλιακά με ψευδάργυρο για τους ασθενείς της που υποφέρουν από ακμή. «Πάντα θέλω να διασφαλίζω ότι οι ασθενείς μου λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν το δέρμα τους και συχνά διαπιστώνω ότι οι ασθενείς μου που πάσχουν από ακμή είναι οι πιο απρόθυμοι να χρησιμοποιούν αντηλιακό καθημερινά καθώς φοβούνται ότι θα φράξουν τους πόρους τους. Εξαιτίας αυτού, μου αρέσει να προτείνω 100% ορυκτά αντηλιακά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου», λέει. 

Πώς μια δίαιτα πλούσια σε ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής
«Η διατροφή επηρεάζει το δέρμα», λέει ο Δρ Hayre. «Προτρέπω τους ασθενείς μου να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καλά ισορροπημένη, καθώς μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι πολύ φλεγμονώδης».

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια ισορροπημένη διατροφή θα παρέχει επαρκή ψευδάργυρο, λέει ο Δρ Hayre. Αλλά για εκείνους με σοβαρή ακμή των οποίων η διατροφή τείνει να είναι πιο ασταθής, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να είναι χρήσιμα.

(Σημείωση: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν φασόλια, ξηρούς καρπούς, πουλερικά, βοδινό κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, στρείδια, σπόρους κολοκύθας και εμπλουτισμένα δημητριακά.)

Ωστόσο, ο υπερβολικός ψευδάργυρος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Επομένως, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τα συμπληρώματα υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, καθώς τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές, κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία, έμετο και απώλεια όρεξης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την κατάλληλη δόση.

Ποια μορφή ψευδαργύρου είναι η καλύτερη για εσάς;

Ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι επαγγελματίες είναι ότι για όσους προτιμούν τις φυσικές θεραπείες, ο ψευδάργυρος (στην τοπική ή από του στόματος μορφή του) είναι μια λύση που αξίζει να δοκιμάσετε.

«Επειδή ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα, τείνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων έλκονται προς τα «καθαρά» και «φυσικά» προϊόντα», λέει η Δρ Gohara.

Και οι δύο μορφές ψευδαργύρου είναι επίσης μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους για την καταπολέμηση της ακμής, καθώς λειτουργεί.

«Μπορεί να συνδυαστεί αποτελεσματικά σε μια ρουτίνα με άλλα συστατικά που καταπολεμούν την ακμή, όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το σαλικυλικό οξύ και τα ρετινοειδή », όπως τονίζει ο Δρ Garshick.

www.realsimple.com

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες φρούτων για λαμπερό δέρμα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr