9,5 ώρες την ημέρα καθιστική ζωή: Πέντε συμβουλές για να νικήσεις τον πόνο στην πλάτη

9,5 ώρες την ημέρα καθιστική ζωή: Πέντε συμβουλές για να νικήσεις τον πόνο στην πλάτη

Το να μένεις κοινωνική και να συνδέεσαι με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους είναι ένα κρίσιμο -αλλά συχνά παραγνωρισμένο- μέρος της διατήρησης της υγείας σου.

Όμως περισσότεροι από τους μισούς από εμάς (51%) βιώνουμε πόνο στην πλάτη τόσο έντονο που στην πραγματικότητα μας εμποδίζει να βγούμε και να κυκλοφορήσουμε, σύμφωνα με έρευνα του mindyourbackuk.com. Πολλοί από εμάς καθόμαστε για πάρα πολύ ώρα, με την έρευνα να μας προειδοποιεί ότι το να το κάνουμε αυτό για πολλές ώρες την ημέρα μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει ραγδαία τον κίνδυνο άνοιας. Είτε πρόκειται για εργασία, είτε για παρακολούθηση τηλεόρασης είτε για παιχνίδι στο τηλέφωνό σου, όποιος κάθεται για δέκα ώρες, έχει 8%περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει άνοια από εκείνους που κάθονται για εννέα ώρες την ημέρα.

Οι top τρόποι για να χαλαρώσεις σύμφωνα με τους ειδικούς- και πώς ο καφές δυσκολεύει την κατάσταση

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς αναφέρει ότι οι ενήλικες σε ηλικία εργασίας περνούν κατά μέσο όρο 9,5 ώρες την ημέρα καθιστική ζωή, αλλά αυτό αυξάνεται σε δέκα ώρες την ημέρα ή περισσότερο μεταξύ των ηλικιών 65 και 74 ετών και σε 11 ώρες για όσους είναι άνω των 75 ετών. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), προσθέτει περαιτέρω βαρύτητα στη σχέση μεταξύ της καθιστικής ζωής και των ασθενειών, η οποία είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1950. Με την πάροδο των ετών, η αδράνεια έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, κακή ψυχική υγεία, διαβήτη και γενικότερα με τον κίνδυνο να πεθάνουμε νέοι. Το NHS λέει ότι το να κάθεται κανείς για πολύ ώρα μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, ο οποίος επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να διασπά το λίπος, καθώς και να ρυθμίζει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση.

Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι οι μύες της πλάτης είναι πιο σφιχτοί και πιο επώδυνοι με το παρατεταμένο κάθισμα. Η φυσιοθεραπεύτρια Sammy Margo λέει ότι ο χρόνιος πόνος στην πλάτη δεν μας επηρεάζει μόνο σωματικά. Η ίδια εξηγεί: «Το να ζούμε με συνεχή ταλαιπωρία, και σε ορισμένες περιπτώσεις με αγωνία, είναι βέβαιο ότι επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Επιπλέον, αν είναι λιγότερο πιθανό να βγούμε έξω και να κοινωνικοποιηθούμε όταν υποφέρουμε από πόνο στη μέση, τότε αυτό θα μας επηρεάσει ψυχικά ακόμη περισσότερο, καθώς είναι γνωστό ότι η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για την καλή ψυχική υγεία».

Αλλά αντί να στρέφεσαι στα παυσίπονα, βρήκαμε πέντε απλές συμβουλές αυτοφροντίδας για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

Διατάσεις

«Ένα καλό τέντωμα αρκετές φορές την ημέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε τους σφιγμένους μύες και να αυξήσετε την κινητικότητα», λέει η SammyMargo. «Ωστόσο, μια διάταση δεν πρέπει να πονάει, οπότε αν διαπιστώσετε ότι πονάτε κατά τη διάρκεια μιας διάτασης, τότε πρέπει να σταματήσετε. Χρειάζεστε μια εύκολη διάταση για να διαλύσετε τη μέρα σας; Δοκιμάστε τις παρακάτω, τις οποίες μπορείτε να κάνετε δίπλα στο γραφείο σας για ευκολία».

Σωστές ασκήσεις

Στάσου δίπλα στο γραφείο σου, με τα πόδια στο πλάτος του ισχίου ανοιχτά. Τοποθέτησε τα χέρια ή τους αγκώνες σου στο γραφείο για να αποφορτίσεις την πλάτη σου.
Άρχισε αργά να καμπυλώνεις την πλάτη και άσε το κεφάλι και τον αυχένα να χαλαρώσουν προς τα κάτω.
Τέντωσε τη μέση σου και σφίξε τους μηρούς σου.
Στη συνέχεια, ρούφα την κοιλιά σου προς τα μέσα καισήκωσε αργά το κεφάλι προς τα πάνω. Επανάλαβε όλη την κίνηση, δύο φορές.

Θεραπεία

Βρες τα κατάλληλα τοπικά προϊόντα – ζεστά, κρύα ή αντιφλεγμονώδη – για να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τον πόνο στην πλάτη σου.

Ζεστό: καταπραΰνει τους μύες, τους πόνους και τις ενοχλήσεις- μπορεί να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες και να βοηθήσει στη διευκόλυνση της κίνησης

Κρύο: γρήγορη, καταπραϋντική και παρηγορητική ανακούφιση από την ψύξη

Αντιφλεγμονώδες: αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη, τους ρευματικούς πόνους, τους μυϊκούς πόνους, τους πόνους και τα πρηξίματα, όπως τα στελέχη και τα διαστρέμματα

Άσκηση

Συχνά μας λένε να μένουμε ακίνητοι όταν αντιμετωπίζουμε πόνο στην πλάτη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Η πλάτη μας πρέπει να κινείται για να παραμείνει υγιής, με τρόπους όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, ο χορός, η γιόγκα και το κολύμπι.

Στάση σώματος

Ο σημερινός τρόπος ζωής με τις οθόνες, τους καναπέδες και την καθιστική ζωή, δεν κάνει καθόλου καλό στην πλάτη μας. Δοκίμασε να κρατάς την πλάτη σου σε ευθεία γραμμή.

Δύναμη

«Ισχυροί μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική σας στήλη σημαίνει λιγότερες πιθανότητες πόνου και λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού. Δοκιμάστε ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε τους μυς της πλάτης σας και να αποτρέψετε την ανάπτυξη σημείων πόνου. Οι μύες του κορμού είναι μόνο μερικοί από τους μύες που βοηθούν στη στήριξη της σπονδυλικής σας στήλης. Ένας δυνατός πυρήνας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της σπονδυλικής στήλης, αλλά μας βοηθά επίσης να κινούμαστε άνετα σε όλη τη ζωή γενικά, καθώς χρειαζόμαστε τον πυρήνα μας για κάθε κίνηση που κάνουμε» λέει η φυσιοθεραπεύτρια Sammy Margo.

www.queen.gr

www.pexels.com

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr