Έξι σημάδια που δείχνουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – Τι να κάνετε για να το ενισχύσετε

Έξι σημάδια που δείχνουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – Τι να κάνετε για να το ενισχύσετε

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μια ζωτική γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στα εξωτερικά μικρόβια.

Έξι προειδοποιητικά σημάδια χτυπούν καμπανάκι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο. Ποια είναι αυτά;

– Αυξημένο άγχος
Σύμφωνα με έρευνα, το συνεχές άγχος στην καθημερινή ζωή μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να υποφέρει. Μια έκθεση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας λέει ότι το σώμα μας είναι καλά εξοπλισμένο για να χειρίζεται το στρες σε μικρές δόσεις. Ωστόσο, το μακροχρόνιο στρες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σώμα μας, εμποδίζοντας τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η Nadia Hasan, γιατρός στο Delancey Internal Medicine εξηγεί ότι επειδή «το άγχος μειώνει τα λεμφοκύτταρα του σώματος, τα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης», μπορεί να σημαίνει ότι κινδυνεύετε περισσότερο από ιούς όπως το κοινό κρυολόγημα.

– Κάποιο κρυολόγημα που επιμένει
Ο μέσος ενήλικας κρυολογεί κατά μέσο όρο δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε πιο άρρωστοι από το συνηθισμένο, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει πέσει, σύμφωνα με τον Δρ Peter Abel, ανώτερο λέκτορα βιοϊατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το σώμα δεν παράγει αρκετά λεμφοκύτταρα, τα οποία δημιουργούν αντισώματα που καταπολεμούν τις ιογενείς λοιμώξεις. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η διατροφή σας μπορεί να μην σας παρέχει τις βιταμίνες που χρειάζεστε για την παραγωγή αυτών των κυττάρων, όπως Β12, φολικό οξύ ή ψευδάργυρο.

– Στομαχικά προβλήματα
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2012, το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα στην επένδυση του εντέρου. Οι μικροοργανισμοί εκεί προστατεύουν το έντερο από μολύνσεις και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά οι μικρές ποσότητες μπορεί να μας εκθέσουν σε χρόνιες φλεγμονές, αυτοάνοσες διαταραχές και ιούς. Ο Δρ Abel λέει στη Mail Online ότι «ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι και διάρροια».

– Συνεχής κούραση
Αν νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι παρόλο που μπορεί να κοιμάστε καλά το βράδυ, αυτό μπορεί να είναι άλλη μία κόκκινη σημαία ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει «πέσει». Σύμφωνα με την Δρ Hasan, τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αγωνίζεται επειδή «το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια για να τροφοδοτήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να καταπολεμήσει τα μικρόβια».

– Συχνές λοιμώξεις
Οι συχνές λοιμώξεις κάθε είδους είναι σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί επαρκώς. Η Susie Perry, επιστήμονας τροφίμων και διατροφολόγος από το sisterlylab.com, τονίζει στο Mail Online ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις στα ούλα, το πόδι του αθλητή και στο στομάχι μπορεί επίσης να είναι σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σύστημα «μάχεται».

– Αργή επούλωση πληγών
Σε περιπτώσεις μικροτραυματισμών όπως έγκαυμα, κόψιμο ή γδάρσιμο, το σώμα μας εργάζεται για να προστατεύσει την πληγή στέλνοντας αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά στην τραυματισμένη περιοχή για να βοηθήσει στη δημιουργία νέου δέρματος. Αυτή η διαδικασία εξαρτάται από την ύπαρξη υγιών ανοσοποιητικών κυττάρων, επομένως οι πληγές θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο.

Το Harvard Health μοιράζεται τους ακόλουθους τρόπους για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:
– Μην καπνίζετε

– Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά

– Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

– Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

– Εάν πίνετε αλκοόλ, κρατήστε ένα μέτρο

– Κοιμηθείτε αρκετά – συνιστώνται επτά έως εννέα ώρες ημερησίως για τους ενήλικες

– Λάβετε μέτρα για να αποφύγετε τις μολύνσεις, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και το σχολαστικό μαγείρεμα του κρέατος

– Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος ή να εφαρμόσετε μηχανισμούς αντιμετώπισής του

– Κάντε όλα τα συνιστώμενα εμβόλια, καθώς βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις πριν αυτές επικρατήσουν στο σώμα

www.healthstat.gr

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Εναλλακτικές θεραπείες για την υψηλή χοληστερίνη

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr