Ποιο ρόφημα σου “κλέβει” τον σίδηρο

Ποιο ρόφημα σου “κλέβει” τον σίδηρο

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό το ρόφημα μπορεί να μειώσει έως και 64% την απορρόφηση σιδήρου.

αι η καφεΐνη ο λόγος που ο καφές αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου; Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση σιδήρου. Η κατανάλωση ενός φλιτζάνι καφέ ενώ τρως το μεσημεριανό σου χάμπουργκερ μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου έως και 39%. Ή όταν πίνεις ένα φλιτζάνι στιγμιαίο καφέ με ένα κομμάτι ψωμί, αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 60-90%.

Εκτός από τον καφέ, το τσάι που περιέχει καφεΐνη μπορεί, επίσης, να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου. Πι συγκεκριμένα, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού με το γεύμα θα εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 64%.

Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη, τόσο λιγότερο σίδηρο απορροφά το σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη εκτός από την αναστολή της απορρόφησης σιδήρου μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα σου.

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο διατροφικό συστατικό που απαιτείται για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, της σύνθετης πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και το παρέχει στα κύτταρα όπου το οξυγόνο χρειάζεται για την παραγωγή ενέργειας.

Aπό την άλλη πλευρά, καφεΐνη έχει ήπια διουρητική δράση, η οποία οδηγεί σε αύξηση της ούρησης. Ως αποτέλεσμα, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Β και η βιταμίνη C μπορεί να εξαντληθούν λόγω απώλειας υγρών. Μία άλλη έρευνα έδειξε επίσης ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της καφεΐνης, τόσο περισσότερο παρεμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D, ενώ μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Osteoporosis International έδειξε ότι μόνο ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να μειώσει ελαφρώς την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα και να αυξήσει την απώλειά του στα ούρα λόγω της διουρητικής του δράσης. Περαιτέρω έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ ή τσαγιού με ένα γεύμα μείωσε την απορρόφηση σιδήρου κατά 39% και 64%.

Ωστόσο, η ανασταλτική επίδραση του καφέ και της καφεΐνης στην απορρόφηση του σιδήρου εξαρτάται από το πότε πίνεις τον καφέ. Για παράδειγμα, η κατανάλωση καφέ μία ώρα πριν από το γεύμα δεν επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα. Και αυτό ήταν το extra info που χρειαζόσουν για να συνεχίζεις να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ρόφημα!

www.shape.gr

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Αμυγδαλέλαιο λίτρο σε τιμή προσφοράς !

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr