Το αρωματικό φυτό που ενισχύει το μυαλό μας, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθάει να κόψουμε τη ζάχαρη

Το αρωματικό φυτό που ενισχύει το μυαλό μας, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθάει να κόψουμε τη ζάχαρη

Αποτελεί ένα από τα πιο αρωματικά φυτά στον κόσμο. Έχει ευχάριστη γεύση και υπέροχο άρωμα. Δεν είναι λίγα και τα οφέλη του στην υγεία.
Η Μαδαγασκάρη παράγει περίπου το 75% της παγκόσμιας παραγωγής. Παράγεται επίσης στην Κίνα, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα και το Μεξικό.

Το εκχύλισμα βανίλιας και οι καρποί βανίλιας χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, αρώματα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 3 πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο, μαζί με το σαφράν και το κάρδαμο.

Εκτός από την χρήση της και την αξία της στον κόσμο της γαστρονομίας, το εκχύλισμα βανίλιας και οι σπόροι της μπορεί να ωφελήσουν την υγεία σας. Ωστόσο, η έρευνα είναι περιορισμένη και οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ενώσεις της.

Η Βανίλια και το μαγικό συστατικό της


Η βανιλίνη είναι μια φαινολική φυτική ένωση που βρίσκεται στο εκχύλισμα βανίλιας και στους σπόρους.Είναι ένα από τα συστατικά της βανίλιας που έχουν μελετηθεί περισσότερο από τους ερευνητές. Η συνθετική βανιλίνη παράγεται επίσης σε εργαστήρια στην Κίνα, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η βανιλίνη μπορεί επίσης να προέρχεται από άλλα τρόφιμα, όπως το έλαιο γαρύφαλλου. Η έρευνα δείχνει ότι διαθέτει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως:

Αντιοξειδωτική δράση: Η βανιλίνη είναι γνωστό ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αν και αυτές οι επιδράσεις έχουν μελετηθεί μόνο στο δοκιμαστικό σωλήνα και σε ζώα.

Είναι αντικαρκινική: Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η βανιλίνη μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αν και η έρευνα περιορίζεται σε μελέτες κυττάρων και ζώων.

Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η βανιλίνη έχει αποδειχθεί ότι εμφανίζει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα σε μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Νευροπροστατευτική: Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες που έγιναν σε τρωκτικά, η βανιλίνη μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου και να προστατεύσει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Τα 3 πιθανά οφέλη που έχει αυτό το αρωματικό φυτό στην υγεία μας:
Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Μπορεί να ωφελήσει την λειτουργία του εγκεφάλου
Μας βοηθάει να κόψουμε τη ζάχαρη

1. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Αν και η φλεγμονή είναι ένα ουσιαστικό μέρος μιας φυσιολογικής ανοσολογικής απόκρισης, η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με αρκετά προβλήματα υγείας, όπως ο αυξημένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών.

Η υιοθέτηση μιας δίαιτας με τρόφιμα και ποτά που είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα σας και να βελτιώσει την υγεία σας συνολικά.

Μια μελέτη του 2017 που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η από του στόματος θεραπεία με ποικίλες δόσεις βανιλίνης μείωσε τη φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από την ψωρίαση.

Άλλες μελέτες που έγιναν σε τρωκτικά έχουν, επίσης, βρει ότι η βανιλίνη προστατεύει από κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με τη φλεγμονή.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος βανίλιας μειώνει τους δείκτες φλεγμονής ή προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που σχετίζονται με τη φλεγμονή στους ανθρώπους.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν συμπυκνωμένες ουσίες από προϊόντα βανίλιας όχι καθαρά προϊόντα βανίλιας.

2. Μπορεί να ωφελήσει την λειτουργία του εγκεφάλου
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι κάποιες από τις ενώσεις που βρίσκονται στη βανίλια, συμπεριλαμβανομένης της βανιλίνης και του βανιλικού οξέος, μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου. Ενδέχεται, επίσης, να έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύουν το νευρικό σας σύστημα από τις βλάβες που προκαλούνται από τοξίνες.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2021 διερεύνησε τις νευροπροστατευτικές επιδράσεις του βανιλικού οξέος σε ποντίκια στα οποία έγινε ένεση με μια νευροτοξίνη, μια ουσία που μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα.

Διαπιστώθηκε ότι οι ενέσεις βανιλικού οξέος προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από τη φλεγμονή, μειώνουν τους δείκτες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και μειώνουν την εξασθένηση της μνήμης που προκαλείται από τη νευροτοξίνη.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε εκχύλισμα βανίλιας προάγει την υγεία του εγκεφάλου ή προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση στους ανθρώπους.

3. Μας βοηθάει να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης
Η χρήση εκχυλίσματος βανίλιας ή σκόνης βανίλιας σε τρόφιμα και ποτά θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης από τη διατροφή μας. Μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν 129 νεαροί ενήλικες διαπίστωσε ότι η προσθήκη αρώματος βανίλιας σε ζαχαρούχα ποτά ενίσχυε την αντιληπτή γλυκύτητα τους.

www.oloygeia.gr

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Αιθέριο έλαιο Βανίλιας. Αφροδισιακό-ηρεμιστικό.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr