Πορτοκάλι: Το φρούτο του χειμώνα μάς λύνει τα χέρια και τα Χριστούγεννα

Πορτοκάλι: Το φρούτο του χειμώνα μάς λύνει τα χέρια και τα Χριστούγεννα

Ζουμερό, νόστιμο και ευεργετικό για την υγεία μας, το πορτοκάλι πήρε το όνομά του από τους Πορτογάλους θαλασσοπόρους που έφεραν το υπέροχο δέντρο από την Κίνα, όπου καλλιεργείται ήδη από το 2.500 π.Χ.

Πολύτιμο στην κουζίνα
Μην παραλείψετε να προσθέσετε στις μαρινάδες της γαλοπούλας, του χοιρινού, του αγριογούρουνου, της κότας ή της πάπιας χυμό πορτοκαλιού μαζί με χοντροκομμένες στρογγυλές φέτες που θα νοστιμίσουν και θα μαλακώσουν το κρέας τους. Βάλτε και στις πατατούλες, για να γίνουν τραγανές και ροδοψημένες, όπως δεν τις έχετε ξαναγευτεί!

Για περίσσιο άρωμα στο κέικ σας, βάλτε ψιλοκομμένες φλούδες πορτοκαλιού και μέλι. Πω πω γεύση!

Τα σπιτικά κουλουράκια θα διατηρηθούν καλύτερα, αν στο γυάλινο βάζο ή στο μεταλλικό κουτί που τα διατηρείτε προσθέσετε φλούδες πορτοκαλιού.

Με πορτοκάλια και ελιές φτιάχνουν οι Μανιάτες τη σαλάτα τους και με φλούδα πορτοκαλιού αρωματίζουν τα λουκάνικα, το σύγκλινο, αλλά και τις ελιές.

Ιδέες διακόσμησης


Καρφώστε σε ένα πορτοκάλι περιμετρικά μοσχοκάρφια (ξύλο γαρίφαλου) και κρεμάστε το με μια πράσινη ή κόκκινη κορδέλα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το φωτιστικό.

Πολλά πορτοκάλια μαζί στολίζουν υπέροχα το κέντρο του τραπεζιού.

Το πορτοκάλι μπορεί να γίνει και διακοσμητική βάση κεριού. Αδειάστε το από τη σάρκα του, αφού αφαιρέσετε το καπάκι κάτω από το κοτσάνι. Στερεώστε μέσα ένα κεράκι και, σαν χρυσοχέρες που είστε, κόψτε με μυτερό μαχαίρι διάφορα σχέδια. Ο στολισμός του σπιτιού γίνεται υπέροχος και… βασικά ανέξοδος.

Λύσεις για όλα
Όλα είναι έτοιμα για το ρεβεγιόν στο σπίτι, αλλά εσείς νιώθετε κουρασμένη, τα πόδια σας πονάνε και το δέρμα στο πρόσωπό σας το νιώθετε να σας «τραβάει». Τι κάνουμε τώρα; Απλούστατα, πολτοποιούμετη σάρκα 2-3 πορτοκαλιών και την απλώνουμε στα πόδια και στο πρόσωπο σαν μάσκα! Χαλαρώστε για λίγη ώρα, νιώστε την ευεργετική επίδρασή του και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό προς κρύο νερό. Απομακρυνθείτε από τον καθρέφτη, γιατί… η λάμψη σας θα σας θαμπώσει!

Οι αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού είναι το καλύτερο προσάναμμα για το τζάκι, ενώ δεμένες σε τούλι διώχνουν τον σκόρο από τα συρτάρια σας και συγχρόνως τα αρωματίζουν.

Αναμφίβολα ευεργετικό
Είναι το πολυτιμότερο φρούτο του χειμώνα και, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C, συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των ιώσεων.

Οι πρακτικοί θεραπευτές στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έφτιαχναν με λουλούδια πορτοκαλιάς, νεραντζιάς και λεμονιάς το «πορτοκαλόνερο», που ήταν εξαιρετικό αντιεμετικό και τονωτικό του στομάχου.

Το μάσημα του λευκού μέρους της φλούδας βοηθάει στην ουλίτιδα και είναι και πολύ ωφέλιμη στους καπνιστές.

Μη λησμονείτε ότι ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού το πρωί είναι χρυσάφι για τον οργανισμό, ενώ το βράδυ είναι μολύβι.

Ο φρέσκος χυμός του πρέπει να πίνεται γρήγορα, διότι μισή ώρα μετά το στύψιμο χάνει πολλές από τις βιταμίνες του.

Αν δείτε στον ύπνο σας ότι τρώτε πορτοκάλια, η επιτυχία σας θα είναι τόσο πιο μεγάλη όσο πιο νόστιμα και ζουμερά είναι! Οι ερωτευμένοι θα περάσουν ευχάριστη ερωτική βραδιά και οι αδέσμευτοι θα δεσμευτούν σύντομα! Αν δείτε πορτοκαλιά στον ύπνο σας είναι σημάδι υγείας και ευημερίας.

Αφράτη μους πορτοκάλι
Υλικά για 5 άτομα

4 φύλλα ζελατίνας
1 φλ. του τσαγιού
χυμός πορτοκαλιού
2 αβγά
1 φλ. του καφέ ζάχαρη
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. βότκα
1 φλ. του τσαγιού
κρέμα γάλακτος
Για το γαρνίρισμα
φλούδες πορτοκαλιού φιστίκια Αιγίνης

Συνταγή αφράτη μους πορτοκάλι


Τρόπος παρασκευής

Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό. Ζεσταίνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους των αβγών με τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βότκα.

Ρίχνουμε τη ζελατίνα -προσοχή- λίγη λίγη, ανακατεύοντας το μείγμα μέχρι να γίνει αφράτο.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη.
Ρίχνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα ανακατεύοντας απαλά, για να μην κόψει, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την υπόλοιπη ζάχαρη για να ετοιμάσουμε τη σαντιγί μας.

Προσθέτουμε τη σαντιγί στην κρέμα ανακατεύοντας απαλά.
Μοιράζουμε τη μους σε ποτήρια και τα βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με λεπτές και φρεσκοκομμένες φλούδες πορτοκαλιού και με καθαρισμένα και κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης.
www.instyle.gr

www.pexels.com

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

Ο πρώτος ασθενής έλαβε το χάπι κατά του καρκίνου και εξαφανίστηκαν οι όγκοι.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr