Λίγα κιλά παραπάνω είναι καλύτερα όσο περνούν τα χρόνια, τονίζουν οι ειδικοί

Λίγα κιλά παραπάνω είναι καλύτερα όσο περνούν τα χρόνια, τονίζουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί τονίζουν ότι λίγο παραπάνω βάρος μετά τα 60 μπορεί μερικές φορές να είναι προστατευτικό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

H αύξηση βάρους συνδέεται με τη συσσώρευση λίπους και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία όσο περνούν τα χρόνια, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αρθρίτιδα και μια σειρά από άλλες παθήσεις.

Από την άλλη, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι λίγο παραπάνω βάρος στους ανθρώπους μετά τα 60 μπορεί μερικές φορές να είναι προστατευτικό για την υγεία τους. Για παράδειγμα, για να αποφεύγονται κατάγματα σε άτομα που πέφτουν, ενώ σε άτομα που αρρωσταίνουν σοβαρά με παθήσεις όπως ο καρκίνος ή η προχωρημένη νεφρική νόσος, αυτό το στρώμα λίπους μπορεί να είναι πηγή ενέργειας, που τους βοηθά να ανεχθούν απαιτητικές θεραπείες.

Η βρετανική διαιτολογική ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου συνέστησε τα άτομα άνω των 65 ετών να παραμένουν «ελαφρώς υπέρβαρα». Εάν είστε ελαφρώς υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μπορεί να μην βελτιώσει την υγεία σας» σημειώνεται σε έγγραφό τους.

Λίγα κιλά παραπάνω είναι καλύτερα όσο περνούν τα χρόνια, τονίζουν οι ειδικοί
Το σώμα μας αλλάζει με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η σύσταση του σώματός μας αλλάζει. Χάνουμε μυϊκή μάζα: μια διαδικασία που ξεκινά στα 30 μας και επιταχύνεται στα 60 μας και μετά – και παίρνουμε λίπος. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν το βάρος μας παραμένει σταθερό.

Επίσης οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται λιγότερο δραστήριοι όσο μεγαλώνουν. Όταν οι ηλικιωμένοι διατηρούν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, αλλά περιορίζουν τη δραστηριότητα, είναι αναμενόμενο ότι θα πάρουν βάρος.

Οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για την έλλειψη δραστηριότητας σε ενήλικες ηλικίας 65 έως 74 ετών που είναι υπέρβαροι ή ελαφρά παχύσαρκοι παρά για την απώλεια βάρους. Δεδομένου ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν λιγότερους μυς, αν θέλουν να χάσουν βάρος, πρέπει να είναι ταυτόχρονα πρόθυμοι να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα.

Μετά από μελέτες οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λίγα κιλά παραπάνω μπορεί να είναι ευεργετικό για τους ηλικιωμένους, ενώ το να είναι ιδιαίτερα αδύνατοι μπορεί να είναι προβληματικό, συμβάλλοντας στην πιθανότητα αδυναμίας.

Το σταθερό βάρος, το μυστικό για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια
Οι γυναίκες που καταφέρνουν να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους μετά την ηλικία των 60 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Σταθερό βάρος για τους ερευνητές σημαίνει να μην υπάρχει απόκλιση μεγαλύτερη του 5%. Το σταθερό βάρος μπορεί να υποδηλώνει ένα καλά ισορροπημένο και σταθερό διατροφικό πρότυπο. Τα άτομα που διατηρούν το βάρος τους είναι πιο πιθανό να ακολουθούν μια διατροφή με βασικά θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, η διατροφική σταθερότητα μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μεταβολική υγεία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων. Παράλληλα, το σταθερό βάρος μπορεί να υποδηλώνει πως ακολουθείται ένας ενεργός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει την τακτική άσκηση, κάτι που διατηρεί τη μυϊκή μάζα και υποστηρίζει τις συνολικές σωματικές λειτουργίες.

www.bovary.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Μία συνταγή για την τέλεια χριστουγεννιάτικη σοκολάτα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr