Τα λιπαρά που μπορούμε να τρώμε ελεύθερα χωρίς να παχαίνουμε

Τα λιπαρά που μπορούμε να τρώμε ελεύθερα χωρίς να παχαίνουμε

Το λίπος έχει γίνει κακή λέξη για την υγεία της καρδιάς, αλλά είναι πιο περίπλοκο από αυτό. Αν και είναι αλήθεια ότι η μεταφορά επιπλέον σωματικού λίπους είναι κακό για εσάς, τα είδη των λιπών που προέρχονται από διαφορετικά τρόφιμα στη διατροφή δεν είναι όλα τα ίδια. Το σώμα σας χρειάζεται διαιτητικά λίπη για να λειτουργήσει. Και η νέα σκέψη είναι ότι η προσπάθεια να κόψετε όλα τα λίπη από τη διατροφή σας μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλλει στην παχυσαρκία.

«Υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή στη σκέψη για το τι κάνει μια υγιεινή διατροφή», λέει ο Kerry Stewart, Ed.D. , καθηγητής ιατρικής στο καρδιολογικό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Έρευνα στο Johns Hopkins και αλλού δείχνει ότι η μείωση του διατροφικού λίπους από μόνη της δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. “Οι άνθρωποι χρειάζονται λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες – τα κύρια μακροθρεπτικά συστατικά – για καλή, ισορροπημένη υγεία”, λέει ο Stewart.

Ένα κλειδί για την υγεία της καρδιάς είναι το είδος του λίπους που τρώτε. Όλα τα λίπη περιέχουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων—9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αλλά οι τρεις κύριοι τύποι έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στο σώμα.

Ένας γρήγορος οδηγός:

Τρανς λιπαρά: Απλώς πείτε όχι
Κόκκινο φως : Τα τρανς λιπαρά, που ονομάζονται επίσης τρανς λιπαρά οξέα, είναι καλύτερα να αποφεύγονται επειδή αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα – του κακού τύπου – και μειώνουν τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) – του καλού τύπου. μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δομή και τη λειτουργία των αρτηριών, οδηγώντας σε καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Τα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να προσθέσουν γεύση, υφή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Βρίσκεται σε : Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε αρτοσκευάσματα, όπως μπισκότα, κέικ και κράκερ. κρούστα πίτσας? τηγανητά φαγητά; λίγο ποπ κορν φούρνου μικροκυμάτων? ραβδί μαργαρίνη? και λίπος λαχανικών. Για να προσδιορίσετε τα τρανς λιπαρά, αναζητήστε στις ετικέτες των τροφίμων τις λέξεις «μερικώς υδρογονωμένα έλαια».

Κορεσμένα Λίπη: Εδώ είναι το Skinny
Κίτρινο φως : Προσπαθήστε να περιορίσετε τα κορεσμένα λίπη σε λιγότερο από το 10 τοις εκατό των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Τα κορεσμένα λίπη, που βρίσκονται φυσικά σε ζωικές τροφές, μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Όταν μπορείτε, αντικαταστήστε τα στερεά λίπη με υγρά, τα οποία είναι πιο πιθανό να είναι τα ακόρεστα «καλά» λίπη – σκεφτείτε το ελαιόλαδο αντί για το βούτυρο. Επιλέξτε ποικιλίες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χωρίς λιπαρά ή άπαχο, έναντι των πλήρους λιπαρών. Διαλέξτε κομμάτια κρέατος που έχουν λιγότερο μαρμάρισμα και αφαιρέστε το δέρμα από τα πουλερικά.

Βρίσκεται σε : Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται σε λιπαρά κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος, του αρνιού, του χοιρινού και των πουλερικών με δέρμα. και πλήρες, 1 τοις εκατό ή 2 τοις εκατό γάλα, ή γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτά τα γάλατα, συμπεριλαμβανομένου του τυριού, του βουτύρου και του παγωτού. Τα κορεσμένα λιπαρά, όπως τα τρανς λιπαρά, τείνουν να είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και όχι υγρά. Το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας περιέχουν επίσης κορεσμένα λίπη.

Ακόρεστα λιπαρά: Τα πιο υγιεινά είδη για την καρδιά
Πράσινο φως : Είναι καλύτερο να τρώτε τα «καλά» ή ακόρεστα λιπαρά. Οι δύο κύριοι τύποι είναι τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα. Αυτά μειώνουν την ποσότητα της LDL χοληστερόλης στο αίμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα πολυακόρεστα λιπαρά παρέχουν επίσης δύο τύπους λιπών που χρειάζεται ο εγκέφαλος και άλλα μέρη του σώματος, αλλά μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της διατροφής: ωμέγα-3 λιπαρά οξέα —που βρίσκονται στα ψάρια— και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα— που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Μπόνους: Τα τρόφιμα που περιέχουν ακόρεστα λιπαρά τείνουν να είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.

Βρίσκεται σε : Τα ακόρεστα λίπη βρίσκονται στα ψάρια, ιδιαίτερα στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα και η ρέγγα. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ; αβοκάντο? φυτικά έλαια, συμπεριλαμβανομένης της canola, της ελιάς και του ηλίανθου. τόφου; σόγια? και λιναρόσπορος.

Το λίπος έχει γίνει κακή λέξη για την υγεία της καρδιάς, αλλά είναι πιο περίπλοκο από αυτό. Αν και είναι αλήθεια ότι η μεταφορά επιπλέον σωματικού λίπους είναι κακό για εσάς, τα είδη των λιπών που προέρχονται από διαφορετικά τρόφιμα στη διατροφή δεν είναι όλα τα ίδια. Το σώμα σας χρειάζεται διαιτητικά λίπη για να λειτουργήσει. Και η νέα σκέψη είναι ότι η προσπάθεια να κόψετε όλα τα λίπη από τη διατροφή σας μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλλει στην παχυσαρκία.

Υγιεινά Μαγειρικά Έλαια
Όταν μαγειρεύετε, αντικαταστήστε τα κορεσμένα λίπη, όπως το βούτυρο, το λαρδί και το λίπος – τα οποία τείνουν να είναι στερεά σε μορφή – με πιο υγιεινά ακόρεστα λίπη. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν:

Έλαιο Canola (από τους σπόρους του φυτού canola)
Ελαιόλαδο (από το πάτημα των ελιών)
Φιστικέλαιο (από φιστίκια χωρίς κέλυφος)
Σησαμέλαιο (από σουσάμι)

www.hopkinsmedicine.org

www.pexels.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Πώς να τρως πάντα υγιεινά (όσο απασχολημένη και αν είσαι), ώστε να φροντίζεις την καρδιά σου

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr