Πώς να τρως πάντα υγιεινά (όσο απασχολημένη και αν είσαι), ώστε να φροντίζεις την καρδιά σου

Πώς να τρως πάντα υγιεινά (όσο απασχολημένη και αν είσαι), ώστε να φροντίζεις την καρδιά σου

Ξεκινάς με τις καλύτερες προθέσεις: Σημειώνεις υγιεινές συνταγές, μαζεύεις λάχανο και κινόα από το παντοπωλείο και αγοράζεις και χύτρα ταχύτητας. Αλλά τότε κάτι συμβαίνει. Οι υποχρεώσεις τρέχουν οι ευθύνες μεγαλώνουν και παράλληλα φορτώνεσαι και με ένα τεράστιο έργο εργασίας. Ξαφνικά απο εκεί που δεν το υπολόγιζες  βρίσκεσαι να φροντίζεις άρρωστα παιδιά (ή γονείς) ή περνάς όλη την ημέρα κάνοντας δουλειές. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η ζωή συχνά δεν μας αφήνει χρόνο (ή ενέργεια!) για να ετοιμάσουμε γεύματα. 

Έχεις δίκιο να ανησυχείς. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία , αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και υψηλή αρτηριακή πίεση – όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ετοιμάσετε υγιεινά γεύματα στο σπίτι χωρίς να αφιερώσετε πολύ χρόνο στον προγραμματισμό γευμάτων ή αγορών παντοπωλείου. Μπορείτε επίσης να τρώτε πιο υγιεινά όταν είστε εν κινήσει. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε καλό δρόμο ακόμα και όταν αισθάνεστε απογοητευμένοι.

Υγιεινές επιλογές εστιατορίου
Πολλά εστιατόρια προσφέρουν πλέον ελαφρύτερα πιάτα στο μενού τους, συχνά με μετρήσεις θερμίδων. Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στα μενού των εστιατορίων στο διαδίκτυο για να δείτε ποια προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές πριν βγείτε έξω. Στη συνέχεια, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές κατά την παραγγελία:

Φάτε πρώτα μια μικρή σαλάτα ή σούπα με βάση το ζωμό. Είναι μια θρεπτική και χορταστική αρχή για το γεύμα σας που θα σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες συνολικά.
Επιλέξτε φαγητά με βάση τα λαχανικά ή αυτά με ψητό, ψητό ή ψητό ψάρι ή κοτόπουλο χωρίς πέτσα.

Ψάξτε για γεύματα που δεν είναι λιπαρά . Για παράδειγμα, αντί να παραγγείλετε enchiladas κοτόπουλο με τυρί, πάρτε το ψητό κοτόπουλο ή τάκος ψαριού. Επιλέξτε τρόφιμα χωρίς κρεμώδεις σάλτσες .

Ζητήστε να αντικαταστήσετε με λαχανικά ή σαλάτα γαρνιτούρες όπως πατάτες ή πουρέ πατάτας γεμάτος με βούτυρο.

Οι μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια μπορεί να είναι πολύ μεγάλες. Δείτε αν είναι διαθέσιμες μικρότερες μερίδες. Τα εστιατόρια προσφέρουν συχνά «μισές» σαλάτες ή σάντουιτς κατόπιν αιτήματος. Αν όχι, ζητήστε ένα άδειο πακέτο και ετοιμαστείτε να πάρετε το ένα τρίτο έως το μισό γεύμα στο σπίτι.
Εάν λαχταράτε επιδόρπιο, επιλέξτε φρέσκα φρούτα ή σορμπέ.

Καλύτερες επιλογές γρήγορου φαγητού

Το να τρώτε γρήγορο φαγητό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώσετε ένα λιπαρό cheeseburger και αλμυρές πατάτες. Αυτές τις μέρες, υπάρχει μια ποικιλία επιλογών μενού όπου μπορείτε να βρείτε πιο υγιεινές επιλογές. Πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού έχουν επίσης τα μενού τους, με μετρήσεις θερμίδων, online.

Οι έξυπνες επιλογές για ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα είναι μέρη όπου έχετε περισσότερο έλεγχο για το τι περιλαμβάνει η παραγγελία σας. Σε ένα κατάστημα σάντουιτς, είναι εύκολο να κάνετε υγιεινές προσαρμογές, όπως χωρίς μαγιονέζα, επιπλέον λαχανικά και ψωμί ολικής αλέσεως. (Επιπλέον, έχουν επίσης συχνά σαλάτες και σούπες.) Μπορείτε επίσης να κάνετε επιλογές για χορτοφάγους ή απλά ψητά πιάτα με κρέας και λαχανικά που είναι επίσης υγιεινά

Αλλά να έχετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές:

Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα (π.χ. τηγανητές πατάτες, ροδέλες κρεμμυδιού, λωρίδες κοτόπουλου και ψήγματα).
Ένα σάντουιτς με στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από ένα μπιφτέκι.

Παραγγείλετε τα μικρότερα μεγέθη. Η παραγγελία της παιδικής έκδοσης του αγαπημένου σας γρήγορου φαγητού μπορεί να σας δώσει τη γεύση που λαχταράτε με πολύ λιγότερες θερμίδες.
Παραλείψτε τις πλαϊνές πλευρές και τις γαρνιτούρες με πολλές θερμίδες.
Παρακάμψτε τα ζαχαρούχα ποτά υπέρ του νερού, του τσαγιού χωρίς ζάχαρη ή του γάλακτος χωρίς λιπαρά ή χαμηλών λιπαρών.

Βολικά κιτ για σπιτικά γεύματα
Υπάρχει μια εύκολη λύση: κουτιά συνδρομής γευμάτων.

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές εταιρείες που φέρνουν γεύματα στο σπίτι και τα παραδίδουν στον χώρο σας κάθε εβδομάδα. Σίγουρα, το κόστος είναι μεγαλύτερο από ό,τι αν κάνατε τον προγραμματισμό του γεύματος και τα ψώνια μόνοι σας, αλλά πολλοί θεωρούν ότι η ευκολία αξίζει τον κόπο. Πολλές εταιρείες προσφέρουν επίσης επιλογές με χαμηλούς υδατάνθρακες, λίγες θερμίδες, χωρίς γλουτένη ή χορτοφαγικές επιλογές. Και αποφεύγετε να αγοράζετε υλικά που μένουν αχρησιμοποίητα και κάθονται στο ψυγείο.

Είτε τρώτε έξω είτε τρώτε μέσα, είναι σημαντικό να σκεφτείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ένα καλό μείγμα από άπαχη πρωτεΐνη, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Με μια τόσο μεγάλη γκάμα βολικών επιλογών γευμάτων – και τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να κάνετε έξυπνες, υγιεινές επιλογές για την καρδιά σας – μπορείτε να αισθάνεστε καλά με το τι τρώτε ακόμα και όταν η ημέρα σας είναι προγραμματισμένη και υπερφορτωμένη απο το πρωί.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr