Καρδιά: Ποια συνήθεια την προστατεύει από την καθιστική ζωή;

Καρδιά: Ποια συνήθεια την προστατεύει από την καθιστική ζωή;

Αν δεν είστε fan της άσκησης, νέα μελέτη αποκαλύπτει τον πιο απλό τρόπο για να «θωρακίσετε» την καρδιά σας.

ΦΑΙΗ ΒΑΚΡΙΝΟΥ

Κάνετε δουλειά γραφείου; Η καθημερινότητά σας είναι τόσο έντονη που σπάνια περισσεύει χρόνος ή διάθεση για άσκηση; Τότε, θα γνωρίζετε ήδη τους κινδύνους στους οποίους, άθελά σας, εκθέτετε την καρδιά σας. Μπορείτε όμως να κάνετε κάτι γι’ αυτό και μάλιστα τόσο απλό όσο το περπάτημα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine», κάθε βήμα που κάνετε προς τον στόχο των 10.000 βημάτων την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ακόμα κι αν η ζωή σας χαρακτηρίζεται καθιστική.

Η μελέτη
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ- Κέντρο «Charles Perkins» στην Αυστραλία, μελέτησαν δεδομένα για 72.174 άτομα με μέση ηλικία τα 61 έτη. Οι συμμετέχοντες, το 58% εκ των οποίων ήταν γυναίκες, φόρεσαν μια ειδική συσκευή καρπού η οποία κατέγραφε το χρόνο που περνούσαν όντας δραστήριοι και αντίστοιχα αδρανείς.

Τα άτομα που ήταν αδρανή για 10,5 ή περισσότερες ώρες την ημέρα θεωρήθηκε ότι είχαν «υψηλό χρόνο καθιστικής ζωής», ενώ εκείνα που ήταν αδρανή λιγότερες από 10,5 ώρες την ημέρα θεωρήθηκε ότι είχαν «χαμηλό χρόνο καθιστικής ζωής».

Ο μέσος χρόνος καθιστικής ζωής των συμμετεχόντων ήταν 10,6 ώρες την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν 7 ετών παρακολούθησης, 1.633 άτομα πέθαναν και 6.190 εμφάνισαν καρδιαγγειακή νόσο.

Αφού εξέτασαν άλλους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες κινδύνους, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα 9.000 έως 10.500 βήματα την ημέρα ήταν ο βέλτιστος αριθμός για την αντιμετώπιση του «υψηλού καθιστικού χρόνου».

Χαρακτηριστικά, αυτός ο αριθμός των βημάτων μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 39% και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 21%.

Ωστόσο, κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οποιοσδήποτε αριθμός βημάτων που υπερβαίνει τα 2.200 την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα και κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου για όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από το χρόνο καθιστικής ζωής.

Σε τι διαφέρει η μελέτη αυτή
Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν πως προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλότεροι ημερήσιοι αριθμοί βημάτων σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ κάποιες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου.

Ωστόσο, καμία από αυτές δεν εξέτασε κατά πόσον τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορούν να αντισταθμίσουν ή να μειώσουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με τον χρόνο καθιστικής ζωής.

«Αυτή η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα καθώς εξετάζει ότι ένα υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας μπορεί να αντισταθμίσει τον καθιστικό τρόπο ζωής», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Για να προσθέσετε εύκολα περισσότερα βήματα στην καθημερινότητά σας
Όταν φτάνετε στη δουλειά ή στο σούπερ μάρκετ, αποφύγετε να παρκάρετε κοντά στην είσοδο.
Πηγαίνετε μια μεγαλύτερη βόλτα το σκύλο σας κάθε μέρα.
Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.
Μιλήστε στο τηλέφωνο ενώ περπατάτε.
Κάντε μια βόλτα με φίλους στην αγορά.
Προμηθευτείτε ένα ρολόι που θα μετρά τα βήματά σας, βάλτε έναν εφικτό για εσάς στόχο και παρακολουθείτε την πρόοδό σας σε καθημερινή βάση.

vitagr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr