Τα οφέλη του air fryer, αλλά και ο κίνδυνος που ονομάζεται ακρυλαμίδιο

Τα οφέλη του air fryer, αλλά και ο κίνδυνος που ονομάζεται ακρυλαμίδιο

Το air fryer είναι μια νέα «επαναστατική μέθοδος» μαγειρέματος, που καλύπτει σίγουρα τις ανάγκες σας.

Το μαγείρεμα στο air fryer, δεν απαιτεί ούτε προετοιμασία, ούτε πολύ χρόνο, ούτε κόπο κατά τη διάρκεια που το φαγητό σας ετοιμάζεται. Το τηγάνισμα στον αέρα, προτιμάται έναντι του παραδοσιακού τρόπου για πιο υγιεινές πρακτικές μαγειρέματος με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον, το μαγείρεμα στο air fryer, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη, παχυσαρκίας καθώς και στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι ότι το τηγάνισμα στον αέρα, απομακρύνει την παραγωγή ακρυλαμιδίου, ενός χημικού καρκινογόνου στοιχείου που παράγεται σε άλλες μορφές τηγανίσματος.

Ακόμη, με το air fryer αποφεύγεται η δημιουργία τρανς λιπαρών, καρκινογόνων στοιχείων, που δημιουργούνται αρκετά στο παραδοσιακό τηγάνισμα.

Εκτός από τα οφέλη που παρέχει για την υγεία, το τηγάνισμα στον αέρα, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία του καθαρίσματος μετά το μαγείρεμα, και επίσης είναι και πολύ εύκολο στη χρήση του και λειτουργικό.

Το παρατεταμένο τηγάνισμα στον αέρα μπορεί ωστόσο, να οδηγήσει στον σχηματισμό επικίνδυνων ενώσεων, βλαβερών για την υγεία, γι’αυτό δώστε προσοχή στην κατανάλωση που θα κάνετε.

Ενώ λοιπόν το air fryer, μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια πολύ υγιεινή επιλογή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, και η χρήση του να περιορίζεται σε μια φορά την ημέρα, προκειμένου να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι από την «φριτέζα» air fryer
Παρότι, λοιπόν, αποκαλείται «φριτέζα», δεν τηγανίζει το φαγητό, αλλά το ψήνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τη βοήθεια του θερμού αέρα που εκπέμπει. Ο θερμός αυτός αέρας κυκλοφορεί ομοιόμορφα στο χώρο, με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται μπορούν να σχηματιστούν τοξικές ενώσεις, όπως είναι το ακρυλαμίδιο.

Τι είναι το ακρυλαμίδιο
Σύμφωνα με το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ το ακρυλαμίδιο είναι μια άοσμη λευκή κρυσταλλική ουσία, ασύμβατη με οξέα, βάσεις και οξειδωτικά μέσα. Αντιδρά άμεσα με οργανικές ενώσεις που περιέχουν αμινομάδες, υδροξυλομάδες και σουλφυδρυλομάδες.

Κατά την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ή όταν θερμαίνεται πολυμερίζεται με έκλυση θερμότητας γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αντίδραση πολυμερισμού.

Το ακρυλαμίδιο μπορεί να πολυμερισθεί και με χημικά μέσα, όπως π.χ. με επίδραση υπεροξειδίων και άλλων οξειδωτικών ουσιών. Για να αποφευχθεί ο πολυμερισμός του πρέπει να φυλάσσεται σε ξηρό, σκοτεινό και ψυχρό μέρος.

Το ακρυλαμίδιο είναι τοξική ουσία, μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα και να προκαλέσει έντονο ερεθισμό και θα πρέπει να καταβάλλεται προσοχή κατά τη χρήση του. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι είναι καρκινογόνος και τερατογόνος (γονοτοξική) ουσία. Κατά το χειρισμό του πρέπει να τηρούνται οι συνήθεις πρακτικές ασφάλειας, δηλαδή πρέπει να αποφεύγεται η εισπνοή σκόνης του και η επαφή του με το δέρμα.

Το ακρυλαμίδιο άρχισε να απασχολεί από το 2002 την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη, όταν Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία ιχνοποσοτήτων του σε τροφές ευρείας και συχνής κατανάλωσης, όπως π.χ. οι τηγανιτές πατάτες και διάφορα αρτοσκευάσματα. Η παρουσία του στις τροφές δεν είναι αποτέλεσμα ηθελημένης προσθήκης, ρύπανσης ή κάποιας νόθευσης, αλλά σχηματίζεται κατά φυσικό τρόπο κατά τη θερμική επεξεργασία τους (τηγάνισμα, ψήσιμο).

www.healthstat.gr

unsplash.com

Η κατανάλωση αυτών των ψαριών είναι πιο υγιεινή από τον σολομό – Έως και 5 φορές υψηλότερα θρεπτικά συστατικά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr