Καρδιά: Ο Νο1 τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων

Καρδιά: Ο Νο1 τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων

Άτομα με στενούς συγγενείς που νοσούν από καρδιαγγειακές παθήσεις νόσο μπορεί να ωφελήσουν την καρδιά τους καταναλώνοντας περισσότερα από μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.
Πρόκειται για μια μεγάλη διεθνή μελέτη, που δείχνει ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων πιθανώς να είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που εξέτασαν οι ερευνητές είναι η θανατηφόρα και μη θανατηφόρα στεφανιαία νόσος, όπως η ασταθής στηθάγχη, το έμφραγμα και η καρδιακή ανακοπή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια ωφελεί την καρδιά
Πιο αναλυτικά, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για πολλές από τις λειτουργίες του σώματος, αλλά δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα και πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό για όλους να ακολουθούν μια δίαιτα που περιέχει ωμέγα-3.

«Η καρδιαγγειακή νόσος είναι σε κάποιο βαθμό κληρονομική, όπως φαίνεται από μελέτες διδύμων, αλλά ήταν δύσκολο να εντοπιστούν τα γονίδια ελέγχου. Επομένως, μια ισχυρή θεωρία είναι ότι είναι ένας συνδυασμός γενετικής και περιβάλλοντος», λέει η Karin Leander, ανώτερη λέκτορας και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Institute of Environmental Medicine, Unit for Cardiovascular and Nutritional Epidemiology τουKarolinska Institutet, και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

Τι εξέτασαν οι επιστήμονες στη μελέτη
Ως εκ τούτου, αυτή και οι συνεργάτες της εξέτασαν το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του οικογενειακού ιστορικού και της διατροφικής πρόσληψης. Στη μελέτη, συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερα από 40.000 άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σχεδόν 8.000 από αυτούς υπέφεραν από καρδιαγγειακή νόσο. Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι όσοι είχαν στενό συγγενή με καρδιαγγειακή νόσο, όπως γονέα ή αδερφό, αλλά και χαμηλά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA/DHA, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων άνω του 40%. Ο αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που είχαν «μόνο» καρδιαγγειακή νόσο στην άμεση οικογένεια ήταν 25%.

«Η μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου έχουν περισσότερα να κερδίσουν από την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών από άλλους», λέει η Karin Leander.

Τα επίπεδα EPA/DHA μετρήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Δεδομένου ότι αυτά τα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν στο σώμα, τα επίπεδα είναι ένα αξιόπιστο μέτρο της διατροφικής πρόσληψης λιπαρών ψαριών, σύμφωνα με την επιστήμονα.

«Το γεγονός ότι οι μετρήσεις των λιπαρών οξέων στο αίμα και στους ιστούς είναι αντικειμενικές, σε αντίθεση με τα δεδομένα που αναφέρουν οι ίδιοι για τις διατροφικές συνήθειες, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα», προσθέτει.

Νέες γνώσεις για τη σχέση μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
Έτσι, παρόλο που είναι μια μελέτη παρατήρησης σε έναν τομέα όπου υπάρχουν ήδη πολλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, αυτά τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια εντελώς νέα γνώση, σύμφωνα με την Karin Leander.

«Είμαστε οι πρώτοι που μελετήσαμε την επίδραση του συνδυασμού οικογενειακού ιστορικού και πρόσληψης λιπαρών ψαριών χρησιμοποιώντας μετρήσεις λιπαρών οξέων», καταλήγει η ειδικός.

Η μελέτη διεξήχθη από την Κοινοπραξία Έρευνας Fatty Acids and Outcomes (FORCE), ένα δίκτυο με περισσότερους από 100 ερευνητές και εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από 15 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 10 διαφορετικές χώρες.

www.oloygeia.gr

Ο πρώτος ασθενής έλαβε το χάπι κατά του καρκίνου και εξαφανίστηκαν οι όγκοι.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr