Πέντε ξηροί καρποί και σπόροι που κάνουν καλό στην καρδιά

Πέντε ξηροί καρποί και σπόροι που κάνουν καλό στην καρδιά

Η σωστή διατροφή βοηθάει την υγεία της καρδιάς.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι γνωστοί για τα διατροφικά τους οφέλη. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς μπορούν αποδεδειγμένα να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους είναι ωμούς, ώστε να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Επίσης, μπορείτε να συνοδεύσετε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους με βούτυρο ξηρών καρπών ή σπόρων. Μπορείτε επίσης να τους μουλιάσετε και να τους ψήσετε (χωρίς λάδι είναι πιο υγιεινό) για να βελτιώσετε τη γεύση τους. Αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους που είναι ψημένοι με πολλή ζάχαρη ή πολύ αλάτι, έχουν επικάλυψη σοκολάτας ή μελιού.

Ας δούμε τους πέντε πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς και σπόρους που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς:

1. Σπόροι κολοκύθας
Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης ανά περίπου 28 γραμμάρια και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και τρυπτοφάνη, επομένως μπορούν να προάγουν καλύτερο ύπνο. Έχουν επίσης εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μιά μελέτη έδειξε ότι το έλαιο κολοκύθας μείωσε τη φλεγμονή σε αρουραίους με αρθρίτιδα χωρίς τις παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

2. Φιστίκια
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, τα φιστίκια μειώνουν την κακή χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια (ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στο αίμα) και την αρτηριακή πίεση. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ειδικά αραχίνη και κοναραχίνη, που για μερικούς ανθρώπους είναι απειλητικά για τη ζωή αλλεργιογόνα. Περιέχουν επίσης φυτοστερόλες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης.

3. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με καλά λιπαρά και μεταξύ των καλύτερων πηγών βιταμίνης Ε που υπάρχουν, επομένως είναι εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς. Τα αμύγδαλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αλευριού, το οποίο είναι μια καλή εναλλακτική λύση στο αλεύρι σίτου για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Μια μικρή χούφτα αμύγδαλα περιέχει περίπου 160 θερμίδες, περίπου 6 γραμμάρια υδατάνθρακες και περίπου 3,5 γραμμάρια φυτικές ίνες. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στα αμύγδαλα είναι συγκεντρωμένα στη φλούδα τους, γι’ αυτό καταναλώστε τα με τη φλούδα.

4. Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι συλλέγονται από τον ηλίανθο. Ένας μόνο ηλίανθος μπορεί να δώσει έως και 2.000 σπόρους. Είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρος, βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μέλλουσες μητέρες, καθώς βοηθά στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης και άλλων ασθενειών που αναπτύσσονται στα αγέννητα μωρά. Οι ηλιόσποροι δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου νάτριο, εκτός εάν συσκευάζονται στο εμπόριο ως σνακ.

5. Σπόροι κάνναβης
Αν και προέρχονται από ένα στέλεχος φυτού κάνναβης, οι σπόροι κάνναβης περιέχουν ελάχιστη έως καθόλου τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την ψυχοδραστική ένωση που βρίσκεται στη μαριχουάνα. Τρεις κουταλιές της σούπας σπόρους κάνναβης αποδίδουν εννέα γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης και περισσότερο από το 25% των συνολικών θερμίδων τους προέρχεται από πρωτεΐνη κορυφαίας ποιότητας, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των σπόρων chia και του λιναρόσπορου. Οι σπόροι κάνναβης έχουν επίσης 30% καλά λιπαρά: τα απαραίτητα ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

unsplash.com  Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

www.healthstat.gr

Απώλεια βάρους: εσύ θα κοιμάσαι, και ο μεταβολισμός σου θα δουλεύει καίγοντας. Οι 5 συνήθειες.

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr