Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, σύμφωνα με ψυχολόγο

Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, σύμφωνα με ψυχολόγο

Τα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη θεωρούν ότι τα «αρνητικά» συναισθήματα είναι προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν

Οι περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνουμε χωρίς να μαθαίνουμε να κατανοούμε – ουσιαστικά, τα συναισθήματά μας. Κάποιοι, μάλιστα, δεν συμφιλιώνονται ποτέ μαζί τους με αποτέλεσμα να μην τα διαχειρίζονται και σωστά. Και προφανώς, αυτό δεν επηρεάζει τη μόνο τη σχέση τους με τα υπόλοιπα άτομα, αλλά και τη σχέση τους με τον ίδιος τους τον εαυτό.

Αυτό, μπορεί να είναι και ένα σημάδι χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, δηλαδή της ικανότητάς μας να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματά μας, αλλά και των άλλων. Ποια, είναι όμως, άλλα σημάδια που αποδεικνύουν ότι κάποιος έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη;

Προσπαθεί να «διορθώσει» τα συναισθήματα των άλλων
Μπορείς να καταλάβεις πολλά για το επίπεδο της συναισθηματικής νοημοσύνης κάποιου από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα συναισθήματα των άλλων. Οι άνθρωποι με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη συχνά φοβούνται τα «έντονα» ή «άσχημα» συναισθήματα των άλλων και προσπαθούν να τα αλλάξουν.

Αποφεύγει να μιλά για το πώς αισθάνεται
Κάποιοι άνθρωποι με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη απλώς αρνούνται να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Συχνά χρησιμοποιούν αόριστη ή μεταφορική γλώσσα για να περιγράψουν το πώς αισθάνονται. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν φοβούνται να μιλήσουν χωρίς περιστροφές για όσα νιώθουν.

Θέλει να ελέγχει πλήρως τα συναισθήματά του
Τα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη θεωρούν ότι τα «αρνητικά» συναισθήματα, όπως ο φόβος ή η θλίψη, είναι προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με ένα επώδυνο συναίσθημα, προσπαθούν αμέσως να απαλλαγούν από αυτό. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν να φοβούνται περισσότερο τα συναισθήματά τους και να αντιδρούν αρνητικά σε κάθε περίσταση.

Προσποιείται ότι είναι συνέχεια ευτυχισμένος
Οι άνθρωποι που δεν παραδέχονται ποτέ ότι αισθάνονται θλίψη, φόβο, ντροπή ή απλώς ότι είναι αναστατωμένοι, μάλλον έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν κατανοούν πολύ καλά τις διαθέσεις και τα συναισθήματά τους και ζουν σε μια άρνηση. Προφανώς, είναι πολύ σημαντικό να κρατάει κανείς μια θετική στάση στη ζωή του, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνουμε όλα τα είδη συναισθημάτων.

jenny.gr

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

Πόσο συχνά να λούζω τα μαλλιά μου για να μην έχω τριχόπτωση.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr