Μόλις 10 λεπτά μασάζ στα πόδια μπορεί να σε λυτρώσει από τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και την αυπνία.

Μόλις 10 λεπτά μασάζ στα πόδια μπορεί να σε λυτρώσει από τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και την αυπνία.

Το μασάζ ποδιών μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση
 Το να κάνετε μασάζ ποδιών σε μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου της και να μειώσει μερικά από τα πιο επίμονα συμπτώματα.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα μασάζ ποδιών μπορεί να βοηθήσει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να μειώσουν τη διαταραχή του ύπνου, το άγχος και την αϋπνία. Μια δραματική μείωση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως κόπωση, εξάψεις και στέρηση ύπνου. Πρόσφατη έρευνα από την North American Menopause Society (NAMS) που εδρεύει στο Κλίβελαντ, διαπιστώνει ότι ένα μασάζ ποδιών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τη μέση ημερήσια διάρκεια ύπνου μιας γυναίκας έως και μία ώρα κάθε μέρα.

Ενώ οι επιλογές ορμονοθεραπείας είναι ευρέως διαθέσιμες σε γυναίκες που βιώνουν εμμηνόπαυση, αυτή η νέα μελέτη δεν βρίσκει κανένα μειονέκτημα στην προσφορά μασάζ ποδιών. Η κόπωση είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων αρνητικών συμπτωμάτων που βιώνουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση .

«Οι διαταραχές ύπνου, η κόπωση και τα συμπτώματα άγχους είναι κοινά κατά την εμμηνόπαυση. Αυτή η μικρή μελέτη σε Τουρκάλες δείχνει πώς μια απλή, φθηνή παρέμβαση όπως το μασάζ ποδιών μπορεί να βελτιώσει αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν και απαιτείται πρόσθετη μελέτη για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα σε άλλους πληθυσμούς μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, υπάρχει μικρό μειονέκτημα στη σύσταση του μασάζ ποδιών ως μη ορμονικής επιλογής για την ανακούφιση των συμπτωμάτων», λέει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια στο NAMS, σε ένα μέσο ενημέρωσης . απελευθέρωση .

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης μικρής κλίμακας υποδηλώνουν μείωση των επιπέδων άγχους και κόπωσης των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών .

Τι ακριβώς είναι η εμμηνόπαυση;
Είναι το σημείο στη ζωή μιας γυναίκας όπου περνά 12 μήνες χωρίς να έχει έμμηνο ρύση. Αυτή η περίοδος τυπικά περιλαμβάνει τρία στάδια – περιεμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση και μετεμμηνόπαυση – στα οποία τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών οδηγούν σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν ότι η ορμονική θεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για πολλά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ιδιαίτερα τις εξάψεις . Η ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών άνω των 45 ετών που λένε ότι η ποιότητα του ύπνου είναι το κύριο αρνητικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι η ρεφλεξολογία, ένας συγκεκριμένος τύπος θεραπείας μασάζ , αυξάνει τη συνολική χαλάρωση. Ειδικά το μασάζ ποδιών βοηθά τα άτομα να χαλαρώσουν και να αποκαταστήσουν την ισορροπία του σώματος «διεγείροντας τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στα πόδια».

Η πρώτη μελέτη επίσης που έγινε πάνω στο θέμα αυτό, ισχυρίζεται ότι ακόμη και σύντομες περίοδοι θεραπείας μασάζ μπορεί να έχουν παρατεταμένα οφέλη για την υγεία. Μια μελέτη του 2020 που διεξήχθη στη Γερμανία διαπίστωσε ότι μόλις 10 λεπτά μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση των αναγεννητικών συστημάτων του σώματος που καταπολεμούν το στρες. Αυτή η έρευνα συνέδεσε τα σύντομα μασάζ με την επανενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος του σώματος που εξαλείφει το στρες.

Αυτή η τελευταία έρευνα δημοσιεύεται στο διαδικτυακό περιοδικό Menopause .

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr