Πάνω από 900 χημικές ουσίες σε τρόφιμα και προϊόντα καθημερινής χρήσης συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού

Πάνω από 900 χημικές ουσίες σε τρόφιμα και προϊόντα καθημερινής χρήσης συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού

NEWTON, Μασαχουσέτη — Μια νέα μελέτη εντόπισε περισσότερες από 900 χημικές ουσίες σε τρόφιμα, ποτά και καταναλωτικά προϊόντα που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια ταχεία μέθοδο για την πρόβλεψη ποιες χημικές ουσίες είναι πιθανό να προκαλέσουν την ανάπτυξη της νόσου, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν χημικές ουσίες που προκαλούν όγκους στα ζώα, διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία του σώματος και βλάπτουν το DNA.

Μέσω εκτενούς ανάλυσης διαφόρων διεθνών κυβερνητικών βάσεων δεδομένων, οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 921 χημικές ουσίες που δυνητικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου το 90 τοις εκατό αυτών των χημικών ουσιών συναντώνται συνήθως από τους ανθρώπους μέσω καταναλωτικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών , φυτοφαρμάκων, φαρμάκων και περιβάλλοντος στο χώρο εργασίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περισσότερες από τις μισές από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τις ορμονικές λειτουργίες στο σώμα, ένας γνωστός παράγοντας που οδηγεί σε καρκίνο του μαστού.

« Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ορμονική ασθένεια, επομένως το γεγονός ότι τόσες πολλές χημικές ουσίες μπορούν να αλλάξουν τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη είναι ανησυχητικό», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Jennifer Kay, μια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Silent Spring, σε μια ανακοίνωση μέσων ενημέρωσης .

Μια πιο λεπτομερής ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι 278 από τις χημικές ουσίες έχουν βρεθεί ότι προκαλούν όγκους σε ζώα, ενώ 420 από αυτές είναι γνωστό ότι βλάπτουν το DNA και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία.

 

Η ικανότητα πρόβλεψης ποιες χημικές ουσίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν όγκους σε ζώα έχει πλέον εξορθολογιστεί εστιάζοντας στις ιδιότητές τους που καταστρέφουν το DNA και διαταράσσουν τις ορμόνες. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια απλούστερη και πιο οικονομική μέθοδο για τη διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων.

«Ιστορικά, οι χημικές ουσίες που προκαλούν όγκους του μαστού σε ζώα θεωρούνταν ως ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για το εάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού στους ανθρώπους», λέει ο συν-συγγραφέας Ruthann Rudel, διευθυντής έρευνας στο Silent Spring.

«Αλλά οι μελέτες σε ζώα είναι δαπανηρές και χρονοβόρες, γι’ αυτό τόσες πολλές χημικές ουσίες δεν έχουν δοκιμαστεί. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο έλεγχος των χημικών για αυτά τα ορμονικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την επισήμανση πιθανών καρκινογόνων του μαστού .»

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες έπρεπε να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις της χημικής έκθεσης σε εκατοντάδες ή χιλιάδες γυναίκες και παιδιά για πολλά χρόνια, περιμένοντας να δουν ποιος θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Η ομάδα πιστεύει ότι η νέα τους προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο βάσεων δεδομένων για χαρακτηριστικά που δυνητικά προκαλούν καρκίνο του μαστού, έχει φέρει επανάσταση στην επιστημονική έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

«Δεν είναι εφικτό, ούτε είναι ηθικό, να περιμένει κανείς τόσο πολύ», λέει ο Rudel. “Και είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε καλύτερα εργαλεία για την πρόβλεψη ποιες χημικές ουσίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού, ώστε να μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις εκθέσεις .”

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives , αποκάλυψε ότι 30 φυτοφάρμακα , που είχαν προηγουμένως εγκριθεί από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού. Κατά συνέπεια, αυτή η έρευνα μπορεί να επηρεάσει μελλοντικές μεθόδους αξιολόγησης της χημικής ασφάλειας.

«Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για τον εντοπισμό περιβαλλοντικών εκθέσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτήν την τάση, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές πρόληψης και να μειώσουμε το βάρος της νόσου», καταλήγει ο Kay.

«Αυτή η νέα μελέτη παρέχει έναν οδικό χάρτη για τις ρυθμιστικές αρχές και τους κατασκευαστές να επισημάνουν γρήγορα χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον καρκίνο του μαστού, προκειμένου να αποτραπεί η χρήση τους σε καταναλωτικά προϊόντα και να βρουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις».

studyfinds.org

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr