Γιατί η πρωτεΐνη θεωρείται “πηγή νεότητας”

Γιατί η πρωτεΐνη θεωρείται “πηγή νεότητας”

Το ψάρι είναι βασική πηγή πρωτεΐνης, η οποία μάλιστα περιέχει ελάχιστα λιπαρά

Πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε περισσότερη πρωτεΐνη από τη μέση ηλικία και μετά. Τα λάθη που κάνουν πολλές γυναίκες με τις δίαιτες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Ο όγκος ή η μάζα των μυών μας μειώνεται ως φυσική διαδικασία, ξεκινώντας περίπου από τα τριάντα μας χρόνια, με μια διαδικασία γνωστή ως σαρκοπενία.

Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, η μυϊκή μάζα μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 1%-2% και οι χαμένοι μύες συχνά αντικαθίστανται από λίπος.

Σε αυτή τη φυσική διαδικασία γήρανσης, συχνά γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι από ό,τι ήμασταν στα 20 μας, πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και συχνά η διατροφή μας είναι άστατη και καθόλου ισορροπημένη.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους από τη μέση ηλικία και μετά, γράφει στη βρετανική Telegraph η Gabrielle Lyon, γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Ο κίνδυνος της δίαιτας χωρίς να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη
Υπάρχουν δύο θεμελιώδεις αρχές για τη διατήρηση ή ακόμα και την οικοδόμηση μυών σε οποιαδήποτε ηλικία: να κάνετε ασκήσεις αντίστασης και να τρώτε μια διατροφή με περισσότερη πρωτεΐνη.

Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο που αρκετοί από εμάς κάνουν δίαιτα για να χάσουν κιλά και κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας, οι οποίες τείνουν να καταναλώνουν ολοένα και λιγότερες θερμίδες στο πλαίσιο της δίαιτας, αλλά όχι αρκετή πρωτεΐνη.

Το αποτέλεσμα είναι η μυϊκή τους μάζα να συνεχίζει να μειώνεται, ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται και εντέλει η απώλεια βάρους γίνεται πιο δύσκολη.

Το παλιό μήνυμα «αν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει απλώς να τρώτε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο είναι ξεπερασμένο», εξηγεί η ίδια.

Καθώς μειώνετε τις θερμίδες σας, πρέπει επίσης να αυξάνεται το ποσοστό των πρωτεϊνών στη συνολική πρόσληψη για να προστατεύσετε τη μυϊκή μάζα.

Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερη πρωτεΐνη στη μέση ηλικία και μετά
Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως καλύτερη ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, αυξημένη ενέργεια, πνευματική διαύγεια, μειωμένο σωματικό λίπος και μειωμένες λιγούρες.

Είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματός σας.

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν φάτε 30-50 γρ. πρωτεΐνης για πρωινό, ρυθμίζεται κατάλληλα ο μεταβολισμός σας, ελέγχεται η πείνα και διεγείρεται ο μυϊκός ιστός.

Τα 30 γρ. πρωτεΐνης αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο στήθος κοτόπουλου ή φιλέτο ψαριού, ή μια μεσαίου μεγέθους μπριζόλα και περίπου πέντε αβγά. Πολλά για πρωινό, αλλά αυτό προτείνει η επιστήμη.

Ωστόσο, αυτές οι οδηγίες δεν αφορούν άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερίνη και αυτά, θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους πώς θα συμπληρώσουν την πρωτεΐνη στη διατροφή τους, χωρίς να κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι μύες είναι η πηγή της νεότητας
Οι μύες πρέπει να θεωρούνται η πανοπλία του οργανισμού, που σας προστατεύει από τις ασθένειες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αναπτύσσουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ. Για παράδειγμα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, διαπίστωσε ότι αν αυξήσουμε την άλιπη μυϊκή μας μάζα, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Δεν είναι ακόμη σαφές το γιατί, αλλά μια θεωρία είναι ότι οφείλεται στην αύξηση των πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στον οργανισμό.

Όλοι μας ενδιαφερόμαστε να ζήσουμε όχι μόνο περισσότερο, αλλά και με καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς γερνάμε, και ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξετε την ανεξαρτησία σας είναι να προστατεύσετε τη μυϊκή σας μάζα.

Η αυξημένη μυϊκή μάζα βοηθά σχεδόν κάθε λειτουργία του οργανισμού, από τον ύπνο μέχρι την ενέργεια, και ενισχύει ακόμη και τη λίμπιντό σας, χάρη στην αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης.

Οι επιπλέον μύες σας βοηθούν επίσης να γίνετε ή να παραμείνετε αδύνατοι και να διαχειριστείτε το βάρος σας στη μέση ηλικία και μετά.

«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι θεωρώ την υψηλότερη μυϊκή μάζα ως την πηγή της νεότητας», καταλήγει η ίδια.

Αυτές τις βιταμίνες χρειάζεστε για γερά και υγιή πνευμόνια

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr