Αυτές τις βιταμίνες χρειάζεστε για γερά και υγιή πνευμόνια

Αυτές τις βιταμίνες χρειάζεστε για γερά και υγιή πνευμόνια

Για να λειτουργούν σωστά οι πνεύμονές σας χρειάζονται συγκεκριμένες βιταμίνες.

Όπως κάθε όργανο του σώματος, έτσι και οι πνεύμονες πρέπει να λαμβάνουν τις κατάλληλες βιταμίνες είτε μέσω των τροφών είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

1. Βιταμίνη D
Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έδειξε ότι ενίσχυσε την ικανότητά τους για καλύτερη κίνηση και άσκηση. Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι δύσκολο να κάνουν οποιαδήποτε είδος άσκησης για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της δύσπνοιας. Ακόμη και μια σύντομη άσκηση δυσκολεύει τον ασθενή να αναπνεύσει. Ωστόσο, η προσθήκη βιταμίνης D στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η βιταμίνη D είναι μια καλή βιταμίνη για τους πνεύμονες. Όταν λαμβάνεται σε επαρκή ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αναπνευστική λειτουργία και μεγαλύτερο χρόνο άσκησης. Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες στην Κορέα, η βιταμίνη D βοήθησε επίσης τους ασθενείς με φυματίωση να αναπνέουν ευκολότερα, ενώ γενικότερα βελτιώθηκε και η ικανότητα των πνευμόνων. Τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με τη λειτουργία των πνευμόνων, επειδή τα άτομα με φυματίωση έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Επομένως, η αύξηση της βιταμίνης D συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πνευμονικής λειτουργίας.

2. Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να μειώνει τη βρογχική συστολή που εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση. Ο βρογχόσπασμος που προκαλείται από την άσκηση προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών περιορίζοντας την ελεύθερη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Ο βρογχόσπασμος λόγω άσκησης εκδηλώνεται με συριγμό, βήχα και δύσπνοια.

Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η βιταμίνη C είναι μια καλή βιταμίνη για τους πνεύμονες, επειδή μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της φλεγμονώδους αντίδρασης καθώς και να κάνει λιγότερο πιθανό τον βρογχόσπασμο που προκαλείται από την άσκηση. Ως εκ τούτου, η βιταμίνη C δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας για τη μείωση της στένωσης των αεραγωγών στον βρογχόσπασμο που προκαλείται από την άσκηση.

3. Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α δεν κάνει μόνο καλό στα μάτια αλλά υποστηρίζει επίσης την καλή λειτουργία των πνευμόνων. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α μπορεί να αποκαταστήσει και να ενισχύσει την αναγέννηση του πνευμονικού βλεννογόνου, να διατηρήσει τη λειτουργία των κυττάρων της βλεννογόνου μεμβράνης που προστατεύουν τους πνεύμονες από παθογόνα στον αέρα. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς με πνευμονικά προβλήματα θα πρέπει να βάλουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α.

4. Βιταμίνη Β12
Ως μία καλή βιταμίνη για το αναπνευστικό σύστημα, η βιταμίνη Β12 μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 θα μειώσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε κόπωση και δύσπνοια. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα μπορούν να βελτιώσουν τα αναπνευστικά προβλήματα καθώς και να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

5. Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία και την πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Ο πνευμονικός ιστός αποκαθίσταται όταν το σώμα λαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης Ε, ενώ μειώνονται τα αναπνευστικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προλαμβάνει τις ασθένειες του αναπνευστικού, συμβάλλει στην προστασία των πνευμόνων εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις των εισπνεόμενων ρύπων στο σώμα.

www.healthstat.gr

Φτιάξτε τσάι με φύλλα δάφνης. Είναι ένας απόλυτος θησαυρός που έχει ήδη σώσει πολλούς ανθρώπους

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr