9 προβλήματα υγείας που προκαλούν ανεξήγητη απώλεια βάρους

9 προβλήματα υγείας που προκαλούν ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης υγείας.

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους πολλές φορές είναι το αρχικό σύμπτωμα ενός σοβαρού προβλήματος υγείας. Eάν δεν δοθεί προσοχή ή αποδοθεί σε λάθος αιτία τότε δεν θα δωθεί η σωστή θεραπεία και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη ζωή σου.

Πώς ορίζεται η ανεξήγητη απώλεια βάρους
Η ανεξήγητη απώλεια βάρους ορίζεται ως η απώλεια άνω του 5% του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 6-12 μηνών χωρίς προσπάθεια ή χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο.

Αδυναμία να παχύνεις: Αυτά μπορεί να είναι τα οργανικά αίτια

9 προβλήματα υγείας που προκαλούν ανεξήγητη απώλεια βάρους
Κάποιες χρόνιες ασθένειες αποτελούν τη βάση της απώλειας βάρους, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι ξαφνική. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις την αιτία, καθώς μερικές φορές η απώλεια βάρους μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ασθένειας που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Υπερθυρεοειδισμός
Διαβήτης τύπου 1
Διάφοροι τύποι καρκίνων
Πεπτικές διαταραχές
Κατάθλιψη
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Ενδοκαρδίτιδα

1. Υπερθυρεοειδισμός
Ο υπερθυρεοειδισμός, μια κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής παράγει υπερβολικές ορμόνες, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, νευρικότητα, αϋπνία και αυξημένη όρεξη. Ο υποθυρεοειδισμός, όπου ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες, μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κόπωση και κατάθλιψη.

2. Διαβήτης τύπου 1
Το ανοσοποιητικό σου σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια. Αυτό προκαλεί υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και κάνει το σώμα σου να καίει λίπος και μυς για ενέργεια.

Ανεξήγητη μείωση βάρους και υπεργλυκαιμία: Οι 2 ύποπτες ενδείξεις για αυτό το είδος καρκίνου

3. Διάφοροι τύποι καρκίνων
Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν ακούσια απώλεια βάρους, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, του πνεύμονα, του παγκρέατος και του στομάχου. Αυτοί οι τύποι καρκίνου μπορούν να διαταράξουν την κανονική όρεξη και την πέψη λόγω των επιπτώσεών τους στον μεταβολισμό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ένα από τα πρώτα σημάδια μπορεί να είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους. Ο καρκίνος αυξάνει τη φλεγμονή, προάγει την απώλεια μυών και διαταράσσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Ένας αναπτυσσόμενος όγκος μπορεί επίσης να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας ή πόση ενέργεια καίει το σώμα σου σε ηρεμία.

4. Πεπτικές διαταραχές
Νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα και κοιλιοκάκη είναι πεπτικές διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους, διάρροια, κοιλιακό άλγος και ναυτία.

5. Κατάθλιψη
Αυτή η διαταραχή της διάθεσης επηρεάζει τα ίδια μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή όρεξη και, τελικά, απώλεια βάρους. Σε μερικούς ανθρώπους, η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει την όρεξη. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

6. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Αυτό το αυτοάνοσο νόσημα προκαλεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα να επιτεθεί στις αρθρώσεις σου, οδηγώντας σε φλεγμονή που μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό και να μειώσει το βάρος σου.

7. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD – Inflammatory Bowel Disease) είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διαταραχές που προκαλούν χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος. Οι δύο πιο κοινές μορφές της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Η χρόνια φλεγμονή βάζει το σώμα σου σε καταβολική κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί συνεχώς ενέργεια. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ​​διαταράσσει επίσης τη γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας, και τη λεπτίνη, την ορμόνη του κορεσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη όρεξη.

8. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Αυτή η προοδευτική πνευμονοπάθεια περιλαμβάνει εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα. Σε μεταγενέστερα στάδια, η ΧΑΠ μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, επειδή η κοπιαστική αναπνοή καίει πολλές θερμίδες.

9. Ενδοκαρδίτιδα
Πρόκειται για φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης ή του ενδοκαρδίου της καρδιάς που προκαλείται από μικρόβια —συνήθως βακτήρια— που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και συγκεντρώνονται στην καρδιά. Τα περισσότερα άτομα με ενδοκαρδίτιδα έχουν πυρετό ενώ συνοδεύεται από κακή όρεξη. Η αυξημένη θερμοκρασία σώματος αυξάνει επίσης το μεταβολισμό και καίει λίπος, προκαλώντας απώλεια βάρους.

Άλλες αιτίες: Χρόνιες λοιμώξεις όπως φυματίωση, κατάχρηση ουσιών και φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Διαγνωστικές προσεγγίσεις
Εάν παρατηρήσεις ότι έχεις χάσει βάρος ακούσια, συμβουλεύου τον παθολόγο σου, ο οποίος θα ξεκινήσει τη διαγνωστική διαδικασία με βασικές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος και ούρων ή και απεικονιστικές εξετάσεις (όπως υπερήχους ή ακτινογραφίες) εάν κρίνει απαραίτητο.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική καθώς επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία της πάθησης, η οποία συχνά μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες επιπλοκές.

shape.gr

Photo by i yunmai on Unsplash

10 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που σε βοηθούν να χάσεις βάρος

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr