Βρέθηκε νέα φυσική ουσία που βελτιώνει τις διαδικασίες μάθησης και μνήμης

Βρέθηκε νέα φυσική ουσία που βελτιώνει τις διαδικασίες μάθησης και μνήμης

Ερευνητική ομάδα βρήκε έναν τρόπο να καθυστερήσει την αποικοδόμηση της βιταμίνης Β6 που βοηθά τη μνήμη και τις μαθησιακές ικανότητες.

.Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για τον μεταβολισμό του εγκεφάλου. Αντίστοιχα, σε διάφορες ψυχικές ασθένειες, ένα χαμηλό επίπεδο βιταμίνης Β6 σχετίζεται με εξασθενημένη μνήμη και μαθησιακές ικανότητες, με καταθλιπτική διάθεση, ακόμη και με γνήσια κατάθλιψη. Στους ηλικιωμένους, η πολύ λίγη βιταμίνη Β6 συνδέεται με απώλεια μνήμης και άνοια.

Αν και ορισμένες από αυτές τις παρατηρήσεις έγιναν πριν από δεκαετίες, ο ακριβής ρόλος της βιταμίνης Β6 στις ψυχικές ασθένειες είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό ασαφής. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι η αυξημένη πρόσληψη της βιταμίνης Β6 μόνο, για παράδειγμα με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, είναι ανεπαρκής για την πρόληψη ή τη θεραπεία διαταραχών της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Μια ερευνητική ομάδα από το Würzburg University Medicine ανακάλυψε τώρα έναν άλλο τρόπο για να αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης Β6 στα κύτταρα πιο αποτελεσματικά: συγκεκριμένα με την αναστολή της ενδοκυτταρικής αποικοδόμησής της. Υπεύθυνη επιστήμονας της μελέτης, για αυτό είναι η Antje Gohla, Καθηγήτρια Βιοχημικής Φαρμακολογίας στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU).

Ο αποκλεισμός ενζύμων βελτιώνει τη μαθησιακή ικανότητα

«Ήμασταν ήδη σε θέση να δείξουμε σε προηγούμενες μελέτες ότι η γενετική απενεργοποίηση του ενζύμου αποικοδόμησης της βιταμίνης Β6 πυριδοξαλοφωσφατάση σε ποντίκια βελτιώνει τη χωρική ικανότητα μάθησης και μνήμης των ζώων», εξηγεί η Antje Gohla. Προκειμένου να διερευνηθεί εάν τέτοια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν και από φαρμακολογικούς παράγοντες, οι επιστήμονες έχουν τώρα αναζητήσει ουσίες που δεσμεύουν και αναστέλλουν την πυριδοξαλοφωσφατάση.

«Στα πειράματά μας, εντοπίσαμε μια φυσική ουσία που μπορεί να αναστείλει την πυριδοξαλοφωσφατάση και έτσι να επιβραδύνει την αποικοδόμηση της βιταμίνης Β6», εξηγεί η φαρμακολόγος. Η ομάδα εργασίας κατάφερε πράγματι να αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης Β6 στα νευρικά κύτταρα που εμπλέκονται στις διαδικασίες μάθησης και μνήμης. Το όνομα αυτής της φυσικής ουσίας: 7,8-Dihydroxyflavone.

Νέα Προσέγγιση Φαρμακευτικής Θεραπείας

Η 7,8-διυδροξυφλαβόνη έχει ήδη περιγραφεί σε πολλές άλλες επιστημονικές εργασίες ως μόριο που μπορεί να βελτιώσει τις διαδικασίες μάθησης και μνήμης σε μοντέλα ασθενειών για ψυχικές διαταραχές. Η νέα γνώση για την επίδρασή του ως αναστολέα της πυριδοξαλοφωσφατάσης ανοίγει τώρα νέες εξηγήσεις για την αποτελεσματικότητα αυτής της ουσίας. Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τη μηχανιστική κατανόηση των ψυχικών διαταραχών και να αντιπροσωπεύει μια νέα φαρμακευτική προσέγγιση για τη θεραπεία εγκεφαλικών διαταραχών, γράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Η ομάδα θεωρεί επίσης μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η 7,8-Διυδροξυφλαβόνη έχει αναγνωριστεί ως αναστολέας της πυριδοξαλοφωσφατάσης για πρώτη φορά — εξάλλου, αυτή η κατηγορία ενζύμων θεωρείται ιδιαίτερα προκλητική για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Ένας μακρύς δρόμος για ένα ναρκωτικό

Πότε θα ωφεληθούν οι άνθρωποι από αυτή την ανακάλυψη; «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε», εξηγεί η Marian Brenner, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που υποδεικνύονται ότι θα μπορούσε να είναι ευεργετική η χρήση της βιταμίνης Β6 σε συνδυασμό με αναστολείς της πυριδοξαλοφωσφατάσης για διάφορες ψυχικές διαταραχές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Σε ένα επόμενο βήμα, η Gohla και η ομάδα της θέλουν τώρα να αναπτύξουν βελτιωμένες ουσίες που αναστέλλουν αυτό το ένζυμο με ακρίβεια και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Τέτοιοι αναστολείς θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να ελεγχθεί ειδικά εάν η αύξηση των επιπέδων της κυτταρικής βιταμίνης Β6 είναι χρήσιμη σε ψυχικές ή νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Άλλοι συμμετέχοντες προέρχονται από το Rudolf Virchow Center for Integrative and Translational Bioimaging στο JMU, το Leibniz-Forschungsinstitut für Molekulare Pharmakologie-FMP Berlin και το Ινστιτούτο Κλινικής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Würzburg. Η ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα των ερευνών της στο επιστημονικό περιοδικό eLife .

Πηγή: Υλικό από το Πανεπιστήμιο του Würzburg.

Αναφορά: Linda Witzinger, Christoph Zink, Marian Brenner, Angelika Keller, Kerstin Hadamek, Sebastian Bothe, Martin Neuenschwander, Carmen Villmann, Jens Peter von Kries, Hermann Schindelin, Elisabeth Jeanclos, Antje Gohla. Η 7,8-διυδροξυφλαβόνη είναι ένας άμεσος αναστολέας της πυριδοξαλοφωσφατάσης ανθρώπου και ποντικού . eLife , 2024; 13 DOI: 10.7554/eLife.93094.3

cibum.gr

unsplash.com  Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr