Τα 25 λεπτά καθημερινής άσκησης που αντιστρέφουν τις συνέπειες της καθιστικής ζωής

Τα 25 λεπτά καθημερινής άσκησης που αντιστρέφουν τις συνέπειες της καθιστικής ζωής

Η καθημερινή άσκηση για λίγα λεπτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου λόγω της καθιστικής ζωής, λένε οι επιστήμονες.

Μία πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άσκηση για περίπου 20 με 25 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καθιστική ζωή.

Μαρία Γκουρτσιλίδου 

Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι ενήλικες συνήθως περνούν 9 με 10 ώρες καθημερινά σε μια καρέκλα, κυρίως κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, κάτι που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, υπογραμμίζει ότι η ενσωμάτωση μόλις 25 λεπτών μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας (MVPA) καθημερινά μπορεί να μετριάσει τους κινδύνους που σχετίζονται με παρατεταμένες περιόδους καθιστικών συνηθειών.

Οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αρκτικής στη Νορβηγία, συγκέντρωσαν μεμονωμένα δεδομένα από τέσσερις ομάδες εξοπλισμένες με ιχνηλάτες δραστηριότητας για την τελευταία τους μελέτη. Ο στόχος τους ήταν να διερευνήσουν εάν η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να αλλάξει τη σχέση μεταξύ του καθιστικού χρόνου και της θνησιμότητας. Η μελέτη είχε στόχο να καθορίσει τα συγκεκριμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και του χρόνου καθιστικής ζωής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον σχετικό κίνδυνο θανάτου.

Η έρευνα ενσωμάτωσε δεδομένα από σχεδόν 12.000 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, το καθένα με τουλάχιστον 4 ημέρες 10 ημερήσιων ωρών καταγραφής παρακολούθησης δραστηριότητας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον δύο χρόνια, προσφέροντας πληροφορίες για παράγοντες που δυνητικά επηρεάζουν την κατάσταση υγείας ενός ατόμου, όπως το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, το βάρος, το ύψος, το ιστορικό καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ, το ενδεχόμενο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και διαβήτη. Μεταξύ των συμμετεχόντων, περίπου 5.950 περνούσαν λιγότερες από 10,5 ώρες καθισμένοι καθημερινά, ενώ 6.042 άθροισαν 10,5 ή περισσότερες ώρες καθιστικής ζωής. Τα δεδομένα του μητρώου θανάτων σε ένα μέσο διάστημα πέντε ετών αποκάλυψαν ότι 805 (7%) άνθρωποι πέθαναν. Η καθιστική ζωή για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με 38% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα που συνήθως περνούσαν 8 ώρες καθισμένα σε μια καρέκλα.

Η μελέτη έδειξε ότι η ενασχόληση με πάνω από 22 λεπτά φυσικής δραστηριότητας καθημερινά συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Επίσης, υψηλότερα ημερήσια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με περαιτέρω μείωση του κινδύνου, ανεξάρτητα από τον καθημερινό χρόνο καθιστικής ζωής.

www.healthstat.gr

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Θα Καίτε όλο το βράδυ Λίπος. Φτιάξτε αuτό το Ρόφημα, Πριν Τον Ύπνο και Θα έχετε Μείον Ένα πόντο Κάθε Πρωί.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr