Έλαιο ευκαλύπτου: Το φάρμακο της φύσης για τον βήχα και τα φλέματα

Έλαιο ευκαλύπτου: Το φάρμακο της φύσης για τον βήχα και τα φλέματα

Ο βήχας είναι συνήθως σύμπτωμα κάποιας ίωσης και διαρκεί για αρκετές ημέρες.

Λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων πολλοί υποφέρουν αυτό το διάστημα από έντονο βήχα και άλλα συμπτώματα. Μία από τις πιο φυσικές λύσεις που προτείνεται για το βήχα και τα φλέματα είναι η χρήση ελαίου ευκαλύπτου.

Εδώ και πολλά χρόνια, το έλαιο ευκαλύπτου χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του βήχα. Σήμερα, ορισμένα φάρμακα για τον βήχα, τα οποία χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή περιέχουν έλαιο ευκαλύπτου. Το Vicks VapoRub, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 1,2% έλαιο ευκαλύπτου μαζί με άλλα συστατικά καταστολής του βήχα. Το έλαιο ευκαλύπτου εφαρμόζεται με μασάζ στο στήθος και το λαιμό για να ανακουφίσει τα συμπτώματα του βήχα από το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Το έλαιο ευκαλύπτου όχι μόνο μπορεί να αντιμετωπίσει τον βήχα, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα φλέματα. Η εισπνοή ατμού που παρασκευάζεται με το αιθέριο έλαιο μπορεί να χαλαρώσει τη βλέννα έτσι ώστε όταν βήχετε, να αποβάλλεται. Επίσης, κάνοντας μασάζ με λάδι ευκαλύπτου μπορεί να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

Πώς παρασκευάζεται το έλαιο ευκαλύπτου
Το έλαιο ευκαλύπτου παρασκευάζεται από φύλλα επιλεγμένων ειδών δέντρων ευκαλύπτου. Τα δέντρα ανήκουν στην οικογένεια των φυτών Myrtaceae, η οποία είναι εγγενής στην Αυστραλία, την Τασμανία και τα κοντινά νησιά. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη ευκαλύπτων, αλλά τα αιθέρια έλαια του Eucalyptus salicifolia και του Eucalyptus globulus (το οποίο ονομάζεται επίσης πυρετόδεντρο ή τσίχλα) συγκεντρώνονται για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Εκτός από την εξαγωγή του αιθέριου ελαίου, ο φλοιός του δέντρου του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαρτιού και το ξύλο χρησιμοποιείται στην Αυστραλία ως καύσιμο και ξυλεία.

Αν αναζητάτε λοιπόν ένα αιθέριο έλαιο, το οποίο θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, θα σας προστατεύσει από διάφορες λοιμώξεις και θα σας ανακουφίσει από αναπνευστικές παθήσεις τότε αυτό είναι το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Είναι ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για τον πονόλαιμο, τον βήχα, τις εποχιακές αλλεργίες και τους πονοκεφάλους. Τα οφέλη του ελαίου ευκαλύπτου οφείλονται στην ικανότητά του να τονώνει το ανοσοποιητικό, να παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και να βελτιώνει την αναπνευστική κυκλοφορία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι «η αντιμικροβιακή δράση ευρέως φάσματος το καθιστά ελκυστική εναλλακτική λύση στα φαρμακευτικά προϊόντα». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα για την καταπολέμηση ξένων παθογόνων μικροοργανισμών και διαφορετικών μορφών λοιμώξεων.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε μια σπιτική θεραπεία για το βήχα σας δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λάδι ευκαλύπτου.

unsplash.com  Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

www.healthstat.gr

Ντοπαμίνη: 5 φυσικοί τρόποι να ενισχύσετε την ορμόνη της ευτυχίας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr