5 τρόποι να καθαρίσεις την οδοντόβουρτσά σου

5 τρόποι να καθαρίσεις την οδοντόβουρτσά σου

Η οδoντόβουρτσα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη στη ζωή μας (και βασικά την καθημερινότητά μας) με τον βασικότερο λόγο να είναι η διατήρηση της στοματικής μας υγιεινής και η καθαρή αναπνοή μετά από ένα «βαρύ» γεύμα ή το πρωινό ξύπνημα. Θέλεις να νιώσεις λίγη έξτρα φρεσκάδα. Λογικό.

Για να κάνει, όμως, σωστά τη δουλειά της η οδοντόβουρτσα, θα πρέπει να τη διατηρείς και καθαρή. Υπάρχουν κάποια extra tips που πρέπει να λάβεις υπόψιν. Δεν αρκεί, δηλαδή, να την ξεπλύνεις με άφθονο νερό μετά το βούρτσισμα των δοντιών σου.

Κεφάλαιο οδoντόβουρτσα & βακτήρια
Το στόμα μας φιλοξενεί πολλούς και διαφορετικούς τύπους μικροβίων και βακτηρίων. Όταν βουρτσίζεις τα δόντια και τη γλώσσα σου, τα βακτήρια, το σάλιο, η οδoντόκρεμα, τα υπολείμματα τροφών και το (πιθανό) αίμα από τα ούλα παραμένουν πάνω στην οδοντόβουρτσα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μετά το ξέπλυμα μιας οδοντόβουρτσας με νερό, μπορεί να είναι μολυσμένη με μικροοργανισμούς.

Οι ειδικοί λένε, επίσης, ότι χιλιάδες διαφορετικοί τύποι μικροοργανισμών μπορούν να αναπτυχθούν στις λαβές και τις τρίχες της οδοντόβουρτσας. Πολλοί από αυτούς δεν είναι επικίνδυνοι και βρίσκονται φυσιολογικά στο στόμα μας. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ότι η χρήση μιας οδοντόβουρτσας με φυσικά βακτήρια θα οδηγήσει σε στοματικές λοιμώξεις ή άλλα προβλήματα υγείας. Αλλά όπως και να ‘χει, είναι καλή ιδέα να διατηρείς την οδoντόβουρτσά σου καθαρή για παν ενδεχόμενο.

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

Πώς να καθαρίσεις σωστά μια οδοντόβουρτσα
Ξεπλένεις με ζεστό νερό: Η χρήση ζεστού νερού βοηθάει στη διατήρηση της υγιεινής της οδoντόβουρτσάς σου. Καλό είναι να πλένεις την οδoντόβουρτσα πριν και μετά τη χρήση της. Το ζεστό νερό με τη βοήθεια των χεριών σου θα βοηθήσει να μαλακώσουν οι τρίχες και να απελευθερωθούν τα σωματίδια της οδοντόκρεμας και των υπολειμμάτων από ό,τι έχεις φάει μέσα στη μέρα.

Στέγνωσέ τη στον αέρα: Ένα υγρό περιβάλλον προωθεί την ανάπτυξη βακτηρίων ή μούχλας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι οδoντόβουρτσες που φυλάσσονται σε κλειστά δοχεία, οι θήκες ταξιδιού και τα καλύμματα οδοντόβουρτσας έχουν περισσότερα βακτήρια από εκείνα που υπάρχουν σε ανοιχτά σημεία μέσα συο μπάνιο. Άφησέ τη, λοιπόν, να στεγνώσει στον αέρα με φυσικό τρόπο και σε όρθια θέση.

Πώς να καθαρίσεις σωστά μια ηλεκτρική οδoντόβουρτσα

Μια ηλεκτρική κεφαλή οδοντόβουρτσας μπορεί να καθαριστεί με τον ίδιο τρόπο όπως μια κανονική οδοντόβουρτσα. Πριν τη καθαρίσεις, αφαίρεις την κεφαλή της οδοντόβουρτσας από τη βάση της. Η κεφαλή της ηλεκτρικής οδoντόβουρτσας πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 3 μήνες ή όποτε οι τρίχες αρχίσουν να ξεθωριάζουν και να φθείρονται. Το ίδιο ισχύει και με τις κλασικές οδοντόβουρτσες.

Πώς να αποστειρώσεις μια οδοντόβουρτσα
Στην περίπτωση που θέλεις να απολυμάνεις την οδοντόβουρτσα, υπάρχουν πολλές επιλογές. Σημαντικό: Οι ειδικοί δεν συνιστούν να την καθαρίσεις στο πλυντήριο πιάτων ή στον φούρνο μικροκυμάτων, επειδή η θερμότητα μπορεί να την καταστρέψει. Πάμε, τώρα, στις απολυμαντυικές λύσεις που έχεις:

Οδηγίες:

Αναμειγνύεις σε ένα οποιοδήποτε δοχείο 1 κ.γ. οξυζενέ σε 1 φλ. νερό.
Βούτηξε την οδοντόβουρτσα στο διάλυμα και πιέσε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας πάνω στα τοιχώματα του δοχείου ή μούλιασέ τη για 15 λεπτά.
Ξεπλένεις την οδοντόβουρτσά με άφθονο νερό.
Εάν θέλεις να την απολυμαίνεις σε καθημερινή βάση, πρέπει να αλλάζεις το διάλυμα κάθε μέρα.
Χρησιμοποίησε καθαριστικά οδοντοστοιχιών

Τα διαλύματα καθαρισμού οδοντοστοιχιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση της οδoντόβουρτσας. Τα συστατικά τους είναι αυτά που βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών των τροφίμων και στην απομάκρυνση των τροφών που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στις τρίχες. Ξεπλένεις καλά την οδoντόβουρτσά σου πριν τη χρησιμοποιήσεις!

unsplash.com

www.ladylike.gr

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

Βότανο Ακακία: δράση υπέρ των εντέρων, κατά της χρόνιας διάρροιας-καταρροής-φλεγμονές.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr