Μόλυβδος σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού που πωλούνται και στην Ελλάδα

Μόλυβδος σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού που πωλούνται και στην Ελλάδα

Χαμός στις ΗΠΑ για τα δημοφιλή επαναγεμιζόμενα μπουκάλια νερού Stanley που είναι δημοφιλή και στην χώρα μας.

Πριν από λίγες ημέρες μία μητέρα στις ΗΠΑ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως διάφορα μπουκάλια (παγούρια) και κούπες νερού των 40oz της δημοφιλούς και με εγγύηση ποιότητας μάρκας Stanley, περιέχουν μόλυβδο. Η Tamara Rubin που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Lead-Safe Mama» είναι ακτιβίστρια και, πιέζει τις εταιρείες που χρησιμοποιούν μόλυβδο στις ΗΠΑ να ανακαλέσουν χιλιάδες προϊόντα της. Μετά την ανακοίνωση της Rubin δεκάδες καταναλωτές δημοσίευσαν βίντεο υποστηρίζοντας ότι τα ποτήρια τους βρέθηκαν θετικά σε μόλυβδο.

Τα μπουκάλια-θερμός και τα ποτήρια της εταιρείας Stanley πωλούνται ευρέως και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή καθώς θεωρούνται ασφαλή για παιδιά και στην Ελλάδα, με τιμές που κυμαίνονται από 20 έως και 100 ευρώ.


Ο μόλυβδος είναι τοξικός και καρκινογόνος για τον άνθρωπο και μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας ή κατάστασης υγείας. Η προστασία των παιδιών από την έκθεση στον μόλυβδο είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή είναι πιο ευαίσθητα στην τοξικότητα από μόλυβδο. Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα μολύβδου έχουν συσχετιστεί με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, προβλήματα ακοής και ομιλίας και επιβράδυνση της ανάπτυξης και ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως χαμηλότερο IQ, μειωμένη ικανότητα προσοχής και χαμηλή απόδοση στο σχολείο.

Τα συγκεκριμένα μπουκάλια σύμφωνα με την Rubin έχουν μη ασφαλή επίπεδα μολύβδου, μεταξύ του ανοξείδωτου χάλυβα και του εξωτερικού πλαισίου του κυπέλλου και με την αυξημένη χρήση του πλυντηρίου πιάτων και την υπερβολική υγρασία γύρω από τον ατσάλινο δίσκο, η κόλλα που κρατά το καπάκι στη θέση του μπορεί να φθαρεί και να απελευθερωθεί μόλυβδος.

Απαντώντας στην καταγγελία η Stanley επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιείται μόλυβδος στην κατασκευή των μπουκαλιών και πιο συγκεκριμένα στο υλικό στεγανοποίησης, αλλά τόνισε πως αυτή η περιοχή καλύπτεται με ένα ανθεκτικό στρώμα από ανοξείδωτο χάλυβα, καθιστώντας το απρόσιτο στους καταναλωτές και συνεπώς δεν υπάρχει μόλυβδος στην επιφάνεια κανενός από τα προϊόντα της και ότι πληροί όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις των ΗΠΑ. Η εταιρεία αναφέρθηκε επίσης σε τυχόν ανησυχίες που σχετίζονται με τον πάτο του κυπέλλου.

Η ανακοίνωση της εταιρείας
Στη Stanley, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας είναι η τεχνολογία μόνωσης κενού, η οποία παρέχει στους καταναλωτές ποτά που διατηρούν τα ποτά στην ιδανική θερμοκρασία. Η διαδικασία κατασκευής μας χρησιμοποιεί επί του παρόντος τη χρήση ενός βιομηχανικού πρότυπου pellet για τη σφράγιση της μόνωσης κενού στη βάση των προϊόντων μας. το υλικό στεγανοποίησης περιλαμβάνει λίγο μόλυβδο. Μόλις σφραγιστεί, αυτή η περιοχή καλύπτεται με ένα ανθεκτικό στρώμα από ανοξείδωτο χάλυβα, καθιστώντας το απρόσιτο στους καταναλωτές. Να είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει μόλυβδος στην επιφάνεια οποιουδήποτε προϊόντος Stanley που έρχεται σε επαφή με τον καταναλωτή ούτε στο περιεχόμενο του προϊόντος. Στη σπάνια περίπτωση, το βασικό καπάκι ενός προϊόντος να ξεκολλήσει λόγω συνήθους χρήσης και εκθέτει αυτή τη σφράγιση, είναι επιλέξιμο για την Εγγύησή μας εφ’ όρου ζωής, διαθέσιμη εδώ: https://www.stanley1913.com/pages/contact-warranty. Η Stanley διαβεβαιώνει ότι τα προϊόντα της πληρούν όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Prop65. Η Stanley δοκιμάζει και επικυρώνει τη συμμόρφωση σε όλα τα προϊόντα μέσω εργαστηρίων τρίτου μέρους διαπιστευμένα από την FDA που επαληθεύουν ότι τα προϊόντα μας ακολουθούν αυστηρές οδηγίες, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των κανονιστικών απαιτήσεων BPA/BPS, PFOS και φθαλικών ενώσεων.

Δηλώσεις επιστημόνων
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η έκθεση σε μόλυβδο έχει συνέπειες για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά και «Δεν υπάρχει γνωστή ασφαλής συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα». Ακόμη και ελάχιστες ποσότητες που βρίσκονται στο αίμα «μπορεί να σχετίζονται με μειωμένη νοημοσύνη στα παιδιά, δυσκολίες συμπεριφοράς και μαθησιακά προβλήματα».

Για το θέμα μίλησε στο ctv news o καθηγητής περιβαλλοντικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Kevin Wilkinson, σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν μόλυβδο στα προϊόντα τους επειδή είναι ένα φθηνό μέταλλο που εξορύσσεται εύκολα και είναι προσβάσιμο. Προειδοποίησε όμως ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι εκτίθενται στον μόλυβδο, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει σε προβλήματα που θα αλλάξουν τη ζωή τους.

Ο Jack Caravanos, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που μελετά τις επιπτώσεις της έκθεσης σε μόλυβδο, δοκίμασε ο ίδιος τρία από τα κύπελλα και κατέληξε ότι δεν έχουν μόλυβδο. Είπε μάλιστα ότι προσπάθησε να ανοίξει το μπουκάλι για να δοκιμάσει το εσωτερικό και απέτυχε. «Φαίνεται ότι υπάρχει μόλυβδος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ», είπε ο Caravanos στο BBC, «αλλά είχα πρόβλημα να τον ανιχνεύσω και δεν μπόρεσα να τον εντοπίσω χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας». Αυτό οφείλεται πιθανώς, όπως είπε, στο ότι ο μόλυβδος ήταν “πολύ βαθιά μέσα στο μπουκάλι”, που σημαίνει ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να εκτεθεί σε αυτό ή να το καταπιεί ο καταναλωτής

Η Rubin λέει ότι θα συνεχίσει να πιέζει για να διασφαλίσει ότι η Stanley και άλλες εταιρείες θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν μόλυβδο στα προϊόντα τους. Την άνοιξη, σχεδιάζει να υποβάλει μια αναφορά παραβίασης της επιτροπής ασφάλειας καταναλωτικών προϊόντων κατά της Stanley και για παιδικά ποτήρια των 20 oz που λέει ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με το μεγαλύτερο κύπελλο.

cibum.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Lifting προσώπου με χρώματα μαλλιών που κόβουν χρόνια.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr