Με αυτό το κόλπο διατηρούνται περισσότερο φρέσκες οι μπανάνες

Με αυτό το κόλπο διατηρούνται περισσότερο φρέσκες οι μπανάνες

Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα, για μικρούς και μεγάλους.

Ωστόσο, ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσής τους για να παραμείνουν φρέσκες όσο το δυνατόν περισσότερο; Είναι η απορία που έχουν όλοι οι λάτρεις της μπανάνας σε όλο τον κόσμο.

«Έχω τέσσερις μπανάνες εδώ και δοκιμάζω τέσσερις διαφορετικές μεθόδους αποθήκευσης», δημοσίευσε τον Νοέμβριο ο χρήστης του TikTok @tipperk.

Μια μπανάνα τοποθετήθηκε σε ένα μπολ σε έναν πάγκο. Η άκρη μιας δεύτερης μπανάνας, καλύφθηκε με πλαστικό, ενώ μια υγρή χαρτοπετσέτα τυλίχτηκε γύρω από το στέλεχος μιας τρίτης μπανάνας.

Η δεύτερη και η τρίτη μπανάνα μπήκαν στο μπολ με την πρώτη. Μια τέταρτη μπανάνα μπήκε στο ψυγείο.

«Αυτή που έμεινε στον πάγκο είναι ακόμα σε καλή κατάσταση», εξήγησε το TikToker σε ένα επόμενο κλιπ. «Η δεύτερη, με την άκρη τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη, φαίνεται επίσης πολύ καλή. Η τρίτη μπανάνα, τυλιγμένη σε βρεγμένη χαρτοπετσέτα, άντεξε εξίσου καλά με τις δύο πρώτες».

Λιγότερο ελκυστική ήταν η μπανάνα που ήταν αποθηκευμένη στο ψυγείο: «Παράξενα, η μπανάνα που ήταν αποθηκευμένη στο ψυγείο εμφάνισε σκοτεινά σημεία και ωρίμασε πιο γρήγορα», σημείωσε ο TikToker.

Λέγεται πως οι μπανάνες μπορούν να διαρκέσουν στον πάγκο από δύο έως έξι ημέρες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο οι μπανάνες να μωλωπίσουν η μία την άλλη, συνιστάται να τις κρεμάτε σε ένα γάντζο αντί να τις έχετε όλες μαζί σε ένα μπολ.

Επίσης, κρατήστε τις μακριά από το φως του ήλιου γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας στα φρούτα, τα κάνει να ωριμάζουν πιο γρήγορα.

Το τύλιγμα των στελεχών της μπανάνας σε πλαστικό τις διατηρεί φρέσκες και κίτρινες για περισσότερο, συμβουλεύει ο ιστότοπος Real Simple.

«Τυλίξτε μια μικρή ποσότητα μεμβράνης προσκόλλησης γύρω από το άκρο όπου συχνά ενώνονται μεταξύ τους», είπε στην Express το 2022 ο Gary Ellis, διευθυντής της CE Safety Limited, ενός οργανισμού υγείας και ασφάλειας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό θα τις κρατήσει πιο φρέσκες για περισσότερο, καθώς παγιδεύει το αέριο αιθυλένιο στην κορυφή του φρούτου, από όπου εκπέμπεται, αντί να το αφήσει να εξαπλωθεί και να εκθέσει τις άλλες μπανάνες στο αέριο», εξήγησε.

Όπως και άλλα φρούτα, οι μπανάνες παράγουν μια φυτική ορμόνη γνωστή ως αιθυλένιο, η οποία είναι ένα άχρωμο, άοσμο αέριο.

Το αιθυλένιο είναι το κλειδί στη διαδικασία ωρίμανσης – τα υψηλά επίπεδα κάνουν τις μπανάνες να μαλακώσουν και να μετατραπούν από πράσινες σε κίτρινες και μετά σε καφέ.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τις μπανάνες μακριά από άλλα φρούτα που απελευθερώνουν αιθυλένιο, όπως μήλα, αχλάδια και ροδάκινα.

Επίσης, αποφύγετε να τοποθετείτε τις μπανάνες σε κλειστούς χώρους – όπως σε πλαστική σακούλα ή συρτάρι ψυγείου – γιατί μπορεί να παγιδεύσουν το αιθυλένιο και να επιταχύνουν την ωρίμανση.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το τύλιγμα του μίσχου της μπανάνας με μια υγρή χαρτοπετσέτα θα μειώσει την ποσότητα αιθυλενίου που εκπέμπουν.

Οι μπανάνες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μόλις επιτύχουν το επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης – αν κρυώσουν πολύ σύντομα μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό ή πικρή γεύση, προειδοποιεί το USDA.

«Οι μπανάνες μπορούν να αποθηκευτούν σε πάγκο κουζίνας μέχρι να ωριμάσουν και στη συνέχεια μπορούν να φυλαχθούν στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ημέρες ακόμη ή μέχρι να μαυρίσει το δέρμα», δήλωσε η Tamika Sims, ανώτερη διευθύντρια επικοινωνίας τεχνολογίας τροφίμων στο International Food Information Council, στο MarthaStewart.com το 2022.

Κι αν αργήσετε πολύ να τις φάτε, μην τις πετάξετε. Αντ’ αυτού, φτιάξτε μπανανόψωμο (banana bread).

www.iefimerida.gr

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

Ένα άγνωστο Κόλπο για να έχεις πάντα Αστραφτερές Βρύσες, Απορροφητήρες, Χερούλια πόρτας ή Ψυγείου

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr