Ικαριώτικη συνταγή της… μακροζωίας

Ικαριώτικη συνταγή της… μακροζωίας

Η Ικαρία είναι γνωστή για την μακροζωία των κατοίκων της και το υγιεινό της lifestyle.

Η Ικαρία είναι μια από τις 5 μπλε ζώνες του πλανήτη, τις 5 δηλαδή περιοχές όπου το προσδόκιμο των κατοίκων ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο και ως εκ τούτοι οι κάτοικοί τους χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστη μακροζωία.

Ελένη Μπορμπόλη

Όπως είχε αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ των «New York Times», πρόκειται για το «νησί που οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν», καθώς οι Ικαριώτες ζουν κατά μέσο όρο 10 – 12 χρόνια περισσότερο από το μέσο Αμερικανό, με πολλούς από τους κατοίκους του νησιού να φτάνουν μέχρι και τα 100.

Βασικό ρόλο στην μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας διαδραματίζει η διατροφή, η οποία φαίνεται να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την καλή υγεία όλων όσων ζουν στις μπλε ζώνες.

Παρακάτω θα δούμε μια συνταγή για ένα εύκολο πιάτο με ρεβύθια, εμπνευσμένο από την Ικαριώτικη κουζίνα, με μια σειρά από υλικά που θεωρείται ότι προωθούν την καλή υγεία και την μακροζωία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Blue Zones».

Στη συνταγή αυτή περιέχονται παραδοσιακά υλικά της Μεσογειακής Διατροφής, όπως είναι το ελαιόλαδο (πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά), τα ρεβύθια (εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών που προωθούν τον κορεσμό και την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος), το σκόρδο (γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα) και το δεντρολίβανο (σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες).

Η εύκολη ικαριώτικη συνταγή με ρεβύθια
Η παρακάτω συνταγή είναι χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά υψηλή σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Σημειώνουμε ότι τα όσπρια αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο της ικαριώτικης διατροφής αλλά και της διατροφής που ακολουθούν οι αιωνόβιοι κάτοικοι στις μπλε ζώνες γενικότερα.

Υλικά για 6 μερίδες
450 γρ. ξηρά ρεβύθια, μουσκεμένα σε νερό με αλάτι αποβραδίς
1 κεφάλι σκόρδου (αφαιρέστε την φύτρα)
1/2 κούπας φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου, χωρίς τα κοτσάνια
5 μικρά κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για σερβίρισμα
60 ml γλυκό του κουταλιού σταφύλι χωρίς ζάχαρη ή 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή 2 κ.σ. μέλι
Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου.
Βράστε 6 φλιτζάνια νερό. Ρίξτε το βραστό νερά πάνω στα ρεβύθια έτσι ώστε να τα καλυφθούν ελαφρώς. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 1 ώρα.
Στραγγίξτε τα ρεβύθια και βράστε τα σε καινούριο νερό για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζετε ξανά και μεταφέρετε τα ρεβύθια σε ένα βαρύ ταψί (ιδανικά πήλινο).

Προσθέστε το σκόρδο και τα φύλλα δεντρολίβανου και ανακατέψτε καλά.
Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, ανακατέψτε καλά τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο.

Προσθέστε τα κρεμμύδια και το γλυκό σταφύλι (ή τη ζάχαρη ή το μέλι) στα ρεβύθια, ανακατέψτε.
Καλύψτε το ταψί αλουμινόχαρτο και ψήστε για μια ώρα. Έπειτα, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 30 λεπτά ακόμη. Ανακατεύετε κάθε τόσο για να μην καούν τα κρεμμύδια.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο χυμό λεμονιού και το ξύσμα του λεμονιού. Αλατοπιπερώστε αν επιθυμείτε.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr