ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΙΟ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΙΟ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Υπάρχει μια διάχυτη κούραση αυτήν την περίοδο. Σε επίπεδο εξόντωσης. Που δεν δικαιολογείται από εποχικές διαταρχές. Τι μας συμβαίνει; Μεγάλη Εξάντληση.

Η ιστορία έχει ως εξής: με όσους μιλώ τελευταία μου λένε όσα αισθάνομαι. Πως δεν έχουν ενέργεια για τίποτα και επειδή είναι ‘άδειοι’, είναι πιο ευαίσθητοι στα πάντα. Άρα δοκιμάζεται και η ψυχική τους υγεία.

Η Άση Μπήλιου δεν βγαίνει στα τηλέφωνα να μου εξηγήσει αν φταίνε οι πλανήτες. Ως εκ τούτου, προσέγγισα διαφορετικά το ζήτημα.

Έτσι, έπεσα πάνω στην πληροφορία ότι ζούμε στην εποχή της Μεγάλης Εξάντλησης (Great Exhaustion). O όρος δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρη προέλευση. Εικάζεται πως προέκυψε ως απάντηση στη συνθήκη της απομύζησης που αισθανόμαστε. Η έννοια ωστόσο, έχει διερευνηθεί από διάφορα άτομα και κινήματα, τα τελευταία χρόνια.

 

Η Μεγάλη Εξάντληση δεν κοιτά ηλικίες. 
Για παράδειγμα, ο Κορεάτης φιλόσοφος, Byung-Chul Han (o oποίος ζει ανάποδα τις ημέρες του -συγκριτικά με όλους τους άλλους κατοίκους του πλανήτη) συζήτησε την έννοια της «κοινωνίας της εξάντλησης» στο ομότιτλο βιβλίο του («The Burnout Society»). Σε αυτό περιγράφει τον τρόπο που η συνεχής αυτοβελτιστοποίηση και η πίεση για απόδοση οδηγούν στην εξάντληση.

Η κοινωνιολόγος και καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο UC Berkeley Arlie Hochschild επινόησε τον όρο «συναισθηματική εργασία», ώστε να περιγράψει την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διαχείριση των συναισθημάτων στους χώρους εργασίας (για να μπορούμε να υπάρξουμε και να αποδώσουμε, μεταξύ πολλών διαφορετικών χαρακτήρων και συμπεριφορών). Γεγονός που συμβάλει στη συνολική κόπωση.

Ο καθηγητής επιστήμης των υπολογιστών στο Georgetown, Cal Newport έκανε λόγο για την εποχή της Μεγάλης Εξάντλησης, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την εργασία, προκειμένου να μειώσουμε τη διάχυτη αίσθηση του ‘αδειάσματος’.

Η Sarah Baker, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «The Exhaustion Cure», υπογραμμίζει τους κοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καταπονημένοι, όπως για παράδειγμα το overdose πληροφοριών και η «λατρεία της απασχόλησης».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Τόσες γενιές είχαν στο επίκεντρο την ‘σκληρή εργασία’ ως τρόπο να αποκτήσουν όσα χρειάζονταν -βάσει πάντα, του τι απαιτούσε η κοινωνία. Δηλαδή, σπουδές, δουλειά, αυτοκίνητο, οικογένεια, σπίτι, παιδιά κλπ. Εύλογα αναπτύχθηκε το πολιτιστικό φαινόμενο που έγινε γνωστό ως «λατρεία απασχόλησης». Δοξάζει το να είμαστε απασχολημένοι, αφού έτσι φαίνεται πως είμαστε σημαντικοί, έχουμε αξία και status. Προφανώς και προωθεί την παραγωγικότητα.

Για αυτό

απαντάμε στα email ό,τι ώρα και αν είναι,
αναλαμβάνουμε περισσότερες δουλειές από όσες αντέχουμε -γεγονός που αυξάνει το άγχος και μειώνει την αποτελεσματικότητα-, ώστε να αποφύγουμε αρνητικές συνέπειες -πχ μια απόλυση ή μια επίπληξη ή να χάσουμε μια ευκαιρία-,
λέμε συνέχεια ‘άσε σήμερα ήμουν τόσο απασχολημένος/απασχολημένη’ και
παρουσιάζουμε την εξάντληση μας ως παράσημο.
Ενοχοποιεί την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την προσωπική ευεξία και προφανώς, κάνει κακό και σε ό,τι μπορεί να μας αποσυμπιέσει και να μας προσφέρει στιγμές ευτυχίες, όπως και στις σχέσεις μας -για τις οποίες δεν μένει και πολύς χρόνος.

Να πούμε εδώ πως η Gen Z κάνει ό,τι μπορεί για να σπάσει αυτήν τη συνήθεια, αλλά ακόμα δεν έχει βρει τις ισορροπίες της (για παράδειγμα, δεν μπορείς από τον τρίτο χρόνο δουλειάς να παίρνεις μισθό που παίρνει ένας που δουλεύει αποτελεσματικά επί 20 χρόνια).

unsplash.com

www.news247.gr

Με αυτό το τρικ θα νικήσεις την αϋπνία σε χρόνο ρεκόρ

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr