Αυτή είναι η αντιγηραντική δίαιτα 5 ημερών που μοιάζει με νηστεία και μας κάνει να φαινόμαστε νεότεροι

Αυτή είναι η αντιγηραντική δίαιτα 5 ημερών που μοιάζει με νηστεία και μας κάνει να φαινόμαστε νεότεροι

Πρόκειται για μια δίαιτα πέντε ημερών που είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλή σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και θερμίδες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ

Ονομάζεται “Fasting Mimicking Diet” ή FMD. Πρόκειται για μια περιοδική δίαιτα που μιμείται τη νηστεία, η οποία βασίζεται στον περιορισμό θερμίδων και στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών για 5 ημέρες κάθε μήνα.

Τη συναντάμε όμως επίσης και ως “αντιγηραντική δίαιτα”. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature έδειξε πως τρεις μόλις κύκλοι αυτής της περιοδικής δίαιτας μπορούν να μειώσουν τους βιοδείκτες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το λίπος στο ήπαρ και άλλους δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Η “Fasting Mimicking Diet” έχει σχεδιαστεί από τον καθηγητή στο “Leonard Davis School of Gerontology” στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια Valter Longo. Πρόκειται για μια δίαιτα πέντε ημερών που είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλή σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και θερμίδες.

Ο αντίκτυπος της δίαιτας μελετήθηκε σε δύο κλινικές έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την εν λόγω δίαιτα πραγματοποίησαν 3-4 μηνιαίους κύκλους, ακολουθώντας την FMD για 5 ημέρες και τηρώντας κανονική διατροφή για τις υπόλοιπες 25 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης περιόδου νηστείας, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να καταναλώνουν συγκεκριμένες μερίδες φυτικής σούπας, ενεργειακές μπάρες, ενεργειακά ποτά, κάποια σνακ και τσάι. Τους δόθηκε επίσης ένα συμπλήρωμα, ώστε να μην χάνουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς στην ομάδα που ακολούθησαν την FMD είχαν μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, λιγότερο κοιλιακό λίπος και λίπος στο συκώτι, μαζί με βελτιωμένους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος που υποδηλώνουν λιγότερη φλεγμονή.

Επιπλέον, και οι δύο κλινικές μελέτες έδειξαν ότι όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα που μιμείται τη νηστεία είχαν μειώσει τους δείκτες που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση κατά 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

Ποιοι δεν πρέπει να την ακολουθήσουν
Ενώ πρόκειται για μια δίαιτα κατά βάση ασφαλή, υπάρχουν μερικές κατηγορίες που δεν πρέπει να την ακολουθούν. Ειδικά οι έγκυες και όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυες δεν συνίσταται να την ακολουθούν, δεδομένου πως είναι απαραίτητη η πρόσληψη αρκετών θρεπτικών συστατικών χωρίς περιορισμούς.

Επίσης για τους άνω των 65 ετών συνήθως δεν συνιστάται η νηστεία, ειδικά αν έχουν ήδη χρόνια προβλήματα υγείας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr