Καρκίνος: Η άσκηση των 3,5 λεπτών που μειώνει τον κίνδυνο κατά 18%

Καρκίνος: Η άσκηση των 3,5 λεπτών που μειώνει τον κίνδυνο κατά 18%

Μόλις πέντε μικρά διαλείμματα κίνησης την ημέρα θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την προστασία της υγείας. Όλοι έχουμε ακούσει για πέντε (μερίδες) την ημέρα φρούτων και λαχανικών που οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να καταναλώνουμε, αλλά τι ισχύει σε σχέση με την άσκηση; Μπορεί ο καρκίνος να προληφθεί μέσω της σωματικής δραστηριότητας;

Δείτε τι λένε οι ειδικοί.
Μόλις πέντε σύντομες και εύκολες ασκήσεις την ημέρα θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τη διαφύλαξη της μελλοντικής μας υγείας και της πρόληψης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μικρά διαστήματα τακτικής κίνησης μπορεί να είναι ευεργετικά. Στην πραγματικότητα, μόνο τρεισήμισι λεπτά την ημέρα έντονης δραστηριότητας, όπως η αναρρίχηση σκαλοπατιών, μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά 17-18%, σε σύγκριση με την απουσία έντονης δραστηριότητας, όπως διαπίστωσε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, η έλλειψη επαρκούς ελεύθερου χρόνου αναφέρεται συχνά ως εμπόδιο στην άσκηση. Πάνω από τους μισούς (56%) των ενηλίκων που απάντησαν σε σχετική δημοσκόπηση που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι το να έχουν περισσότερο χρόνο, ενέργεια και να αισθάνονται καλύτερα θα τους παρακινούσε να είναι πιο δραστήριοι σωματικά.

Σε κάθε περίπτωση το να ενισχύσετε τη φυσική σας κατάσταση δεν χρειάζεται μεγάλες προπονήσεις, μπορείτε να τα καταφέρετε με μικρο διαλείμματα δραστηριότητας που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας.

«Το όλο σκεπτικό είναι να κάνουμε την άσκηση εύκολη – μην αισθάνεστε ότι πρέπει να αφιερώσετε συγκεκριμένο χρόνο για αυτήν», λέει ο διατροφολόγος και διευθυντής πληροφοριών και προώθησης για την υγεία στο World Cancer Research Fund, Matt Lambert.

Θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση με 5 απλές ασκήσεις μέσα την ημέρα και να συμβάλετε στην προστασία της μελλοντικής σας υγείας; Ορίστε μερικές ιδέες…

1. Ξεκινήστε να περπατάτε ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο
Έχετε προγραμματίσει μια κλήση στη δουλειά; Ο Lambert λέει ότι αυτή είναι μια καλή δικαιολογία για να κινηθείτε. Είτε βγαίνετε έξω για ένα γρήγορο περπάτημα είτε απλώς βηματίζετε στο χώρο εργασίας σας, η μετακίνηση ενώ πραγματοποιείτε μια κλήση είναι ένας εύκολος τρόπος για να στριμώξετε στο πρόγραμμά σας κάποια δραστηριότητα.

«Είναι κάτι που κάνω συνέχεια, επιστρέφω από τη δουλειά και μετά σκέφτομαι ότι είμαι λίγο πιο γεμάτος ενέργεια, νιώθω πολύ καλύτερα. Είναι μια πρακτική που αξίζει να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή και τη ρουτίνα κάποιου». λέει ο Λάμπερτ.

2. Χρησιμοποιήστε τα διαφημιστικά διαλείμματα ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση
Υπάρχουν μικρές ασκήσεις που μπορείτε να αφιερώσετε λίγα λεπτά περιμένοντας να επανέλθει το αγαπημένο σας πρόγραμμα. Ο Lambert συνιστά να κάνετε push-up χρησιμοποιώντας το τραπεζάκι του καφέ σας ή ακόμα και να σηκώνεστε και έπειτα να κάθεστε ξανά μερικές φορές.

«Η άσκηση θα μπορούσε να είναι squats με καρέκλα ή δύο λεπτά πηδηματάκια επί τόπου. Έχει να κάνει με το να δίνεις στους ανθρώπους επιλογές ανάλογα με τα επίπεδα φυσικής τους κατάστασης και να βρίσκουν κάτι που μπορούν να κάνουν εύκολα», λέει ο Lambert.

3. Κινηθείτε ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας
Είναι μια βαρετή δραστηριότητα που κάνετε δύο φορές την ημέρα, οπότε γιατί να μην χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο βουρτσίσματος των δοντιών για να κάνετε μια μίνι προπόνηση;

Είτε περπατάτε γύρω από το μπάνιο είτε βαθιά καθίσματα επί τόπου, ο Lambert λέει ότι ακόμη και 20 δευτερόλεπτα κίνησης που αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό θα είναι ευεργετικά μακροπρόθεσμα εάν γίνονται τακτικά.

«Το όλο θέμα όσον αφορά την αλλαγή συμπεριφοράς είναι να κάνουμε αυτές τις συνήθειες μακροπρόθεσμα μέρος της ζωής μας και κάτι που κάνουμε αυτόματα, όπως είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν κοιμηθούμε. Επομένως το θέμα είναι να κάνουμε την άσκηση όσο το δυνατόν πιο εύκολη», λέει ο Lambert.

4. Κινηθείτε ενώ φτιάχνετε ένα φλιτζάνι τσάι
Πόσοι jumping jacks χρειάζονται για να βράσει το νερό στο βραστήρα; Κάθε κίνηση που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας αθροίζεται, ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά, και ο Lambert λέει ότι ο συνδυασμός της άσκησης με δραστηριότητες που ήδη κάνετε σε καθημερινή βάση θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να… κολλήσετε με την άσκηση.

«Μερικές φορές, οι άνθρωποι τείνουν να προσηλώνονται στην άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα ή τον αθλητισμό με τελικό στόχο την βελτίωση της εμφάνισής τους. Αλλά τελικά, αυτό που βοηθάτε κάνοντας τη δραστηριότητα να αποτελεί μέρος της ημέρας σας είναι ότι μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου και ενισχύετε το ενδεχόμενο να ζήσετε περισσότερο», προσθέτει ο Lambert.

5.Χορέψτε στην κουζίνα σας
Μπείτε στην αγαπημένη σας λίστα αναπαραγωγής και περάστε μερικά λεπτά της ημέρας χορεύοντας.

«Δεν χρειάζεται να πνίγεσαι στον ιδρώτα για να γυμναστείς», λέει ο Lambert. «Βάλτε ένα τραγούδι και χορέψτε για μερικά λεπτά. Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε τη δραστηριότητα προσιτή, εύκολη, φιλική, διασκεδαστική και ευχάριστη».

Ο Lambert προσθέτει ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, όταν πρόκειται να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου είναι η συνεχής αλλαγή. Και να θυμάστε: «Το να κάνεις κάτι είναι πάντα καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα».

www.oloygeia.gr

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

Λάδι άγριου τριαντάφυλλου. Δέρμα χωρίς κηλίδες, ρυτίδες, ραγάδες.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr