Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το μπρόκολο

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το μπρόκολο

Είτε το αποθηκεύετε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη, αξιοποιήστε στο έπακρο αυτό το σταυρανθές λαχανικό ακολουθώντας ορισμένες συμβουλές. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να μαγειρέψετε το μπρόκολο και να το απολαύσετε σε πολλά νόστιμα πιάτα.

Είτε το καταναλώσετε ωμό είτε το μαγειρέψετε, το μπρόκολο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως:

η ενίσχυση της εγκεφαλικής υγείας,
η καταπολέμηση της φλεγμονής και πολλά άλλα.

Πριν απολαύσετε αυτό το υγιεινό λαχανικό, μάθετε τι πρέπει να προσέξετε όταν το αγοράζετε και πώς να το αποθηκεύσετε σωστά.

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε μπρόκολο
Είτε βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ είτε στην τοπική λαϊκή αγορά, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε μπρόκολο.

Πρώτον, το μπρόκολο πωλείται είτε ως ανθός (μόνο η κορυφή) είτε με το κοτσάνι (συχνά χαρακτηρίζεται ως μάτσο μπρόκολο). Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μπουκιές μπρόκολου.

Επιλέξτε μπρόκολο με έντονα χρώματα χωρίς κίτρινες ή καφέ κηλίδες, με ερμητικά κλειστά μπουμπούκια ανθέων. Φροντίστε να ελέγξετε τις κομμένες άκρες των κοτσανιών. Πρέπει τα κοτσάνια να είναι φρέσκα και υγρά, όχι ραγισμένα ή ξερά.

Το μπρόκολο είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο, αλλά βρίσκεται στην καλύτερη του περίοδο, από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα της άνοιξης, αν και φυσικά αυτό διαφέρει ανάλογα με το πού ζείτε.

Πώς να διατηρήσετε το μπρόκολο στο ψυγείο
Το φρέσκο μπρόκολο πρέπει να φυλάσσεται σε μια χαλαρά κλεισμένη ή διάτρητη πλαστική σακούλα. Το μπρόκολο χρειάζεται κυκλοφορία αέρα για να διατηρηθεί φρέσκο. Γι’ αυτό αποφύγετε να σφραγίσετε ή να κάνετε κόμπο στη σακούλα.

Επιπλέον, δεν πρέπει να πλένετε το μπρόκολο πριν το αποθηκεύσετε, καθώς το βρεγμένο μπρόκολο μπορεί να γίνει πολτός ή να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας (ωστόσο, πρέπει να πλύνετε το μπρόκολο μόλις είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε).

Όταν αποθηκευτεί σωστά, το μπρόκολο μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 5 ημέρες στο ψυγείο.

Πώς να διατηρήσετε το μπρόκολο στην κατάψυξη
Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε το μπρόκολο στην κατάψυξη, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μερικά επιπλέον βήματα.

Για να καταψύξετε τα συγκεκριμένα λαχανικά:

Κόψτε πρώτα το μπρόκολο σε μπουκίτσες πριν το μαγειρέψετε γρήγορα σε ζεστό νερό και μετά το βυθίσετε σε παγωμένο νερό. Η μέθοδος αυτή βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και του χρώματος του λαχανικού ενώ παράλληλα απομακρύνει τυχόν βακτήρια.
Στη συνέχεια, απλώστε το μπρόκολο σε μια λαμαρίνα και αφήστε το να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
Τέλος, τοποθετήστε το κατεψυγμένο μπρόκολο σε μια σακούλα κατάψυξης.
Όταν φυλάσσεται με αυτόν τον τρόπο, το κατεψυγμένο μπρόκολο μπορεί να διαρκέσει από 10 έως 12 μήνες στην κατάψυξη.

Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να αποθηκεύσετε σωστά το μπρόκολο, ώστε να διατηρηθεί φρέσκο και να το καταναλώσετε ωμό ή να το χρησιμοποιήσετε στις αγαπημένες σας συνταγές.

www.enikos.gr

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

 

Θα βρεις το γιατρικό σου: Οι καλύτερες ασκήσεις για να μην πονάνε οι ώμοι

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr